Med tekmo je deževalo. Spust je bil prekleto spolzek in hiter. Ko se je pred menoj pojavila velika skala, kolesa nisem več obvladal. Takrat sem si zaželel, da v butnskalo treščim z glavo. Ta je bila edini zaščiteni del mojega telesa. Čelada se je zlomila, glava in jaz pa sva ostala cela.
Čelada je kolesarjevo obvezno pokrivalo. Brez čelade se ne kolesari! Njena uporaba je smiselna tudi na poti v službo ali trgovino. Čelada mora biti pripeta na glavi. Ena večjih neumnosti je, da ti binglja, obešena na krmilo. Tako boš še hitreje padel. Čeprav jo po vodniški doktrini med vzponom lahko snameš, ti tega ne priporočam. Nasproti lahko pride drugi kolesar ali avto in trešči vate. Tudi med daljšim vzponom imaš lahko krajše spuste. Se boš takrat ustavil in si jo nadel?

Nekateri se pritožujejo, da jim je poleti pod njo vroče. Čelade imajo velike zračne odprtine in mislim, da vročina ni tako velika težava. Tudi sedež ti včasih ožuli rit, pa ga zato ne snameš s kolesa. No, kvečjemu ga zamenjaš za novega.

celada 22Že ob lažjih padcih ti čelada zaščiti glavo in obraz. Njena najvažnejša naloga pa je, da se zlomi takrat, ko naleti na oviro, tršo od tvoje glave. Ob lomu čelada prevzame energijo udarca, ki bi brez nje potovala naravnost v glavo. Okrogla čelada brez ostrih robov bo to zmogla bolje. Tudi, če ob močnem udarcu ni počila, jo zamenjaj. V njenem telesu se lahko pojavijo mikro razpoke in ob naslednjem padcu bo prehitro popustila. EPS (stiroporasto) telo čelade prenese le eno (zlo)rabo. Strošek menjave morda ne bo velik, saj ti mnogi proizvajalci od padca poškodovano čelado zamenjajo za novo po ugodnejši ceni.

Kako se lotiš nakupa nove čelade? Najprej ugotovi, katera barva se bo najbolje ujemala s tvojo kolesarsko garderobo. Potem izmeri obseg glave nad ušesi. Tako boš izvedel, katera velikost školjke naj bi ustrezala tvoji glavi. Za natančno prileganje bo poskrbela nastavljiva notranja konstrukcija čelade. Žal pa so naše glave različnih oblik in tudi pravilno izbrana velikost ni zagotovilo, da ti bo čelada lepo sedla na glavo. Pritisk na sence boš začutil takoj, ko si jo povezneš na glavo. Poskusi večjo, a ta ti lahko že pleše na glavi in med vožnjo leze na oči. Bolje bo, če poiščeš drugi model v isti velikosti. Celo pri istih proizvajalcih imajo različni modeli drugačno obliko školjke. Ni vrag, da z nekaj poskušanja ne najdeš prave.

Dolžina traku za zapenjanje pod brado je vedno nastavljiva. Preveri, kakšna je zaponka! Jo brez težav zapneš in odpneš tudi z rokavicami? Dobro je, če lahko stičišče takov pod brado premikaš naprej in nazaj ter tako najdeš idealen potek traku med brado in vratom. Trakovi se morajo prilegati obrazu tako, da pridejo kolesarska očala preko in ne pod trakove. Preveri da ti čelada sončna očala ne bo pritisnila preveč na nos. Novejše vsegorske čelade so zadaj potegnjene globlje v zatilje. Tako ga bolje zaščitijo, a lahko že nalegajo na tvoj nahrbtnik. Na turi bo to zelo moteče.
Proizvajalci zagotavljajo, da bo ob pravilni negi čelada zdržala vsaj pet do osem let. Slano in preznojeno operi v mlačni vodi. Izogibaj se čistilom, še posebej pa agresivnim kemičnim sredstvom. Zaščiti jo pred velikimi temperaturnimi nihanji. Poleti je ne imej na okenski polici in pozimi ne zunaj v lopi. Pazi, da ti po nepotrebnem ne pade na tla.

Čelada je zagotovo eden najpomembnejših delov kolesarjeve opreme. Kupi si lepo in drago čelado. Ker boš pazil nanjo, boš kolesaril bolj zbrano in previdno.