Nam najbližja eksotična dežela


Bosanska gorovja so kot ustvarjena za gorske kolesarje. Na začetku maja so vrhovi in kotanje dvatisočakov še v sneg, junij pa je že primeren za kolesarjenje po gorskem masivu planine Vranica. Naše izhodišče bo Prokoško jezero, ki leži 1636 metrov nad morjem. Staronagubano Dinarsko gorovje ponuja gorskim kolesarjem neskončne poti in stezice, ki se nad gozdno mejo vijejo čez pobočja. Ena naših prejšnjih bosanskih bajk je izgledala takole:


Bosanska bajka, 20.07. – 24.07. 2024

Bosanska bajka traja pet dni. Začnemo jo v soboto, ko gremo napot. Prvo noč spimo v Fojnici, drugo in tretjo noč v veliki leseni brunarici na Prokoškem jezeru, četrto noč pa v Banja Luki. Bajko zaključimo v sredo zvečer, ko se vrnemo domov.

Brunarica na Prokoškem jezeru ima tekočo pitno vodo in dovolj solarne elektrike za razsvetljavo in polnjenje naših elektronskih aparatov (telefon, Garmin, fotoaparat…). V koči je kuhinja, stranišče in preprost tuš. Postelje v sobah imajo posteljnino, zato spalnih vreč ne potrebujemo. Pijačo nam priskrbi lastnik objekta, vse obroke pa nam pripravljajo domačini na jezeru. Tam gor se le redko ujame telefonski signal mobilnih operaterjev, prav tako ni stacionarnega telefona. Za ene je to prekletsvo, mnogim pa pravi blagoslov.


SOBOTA

V Bosno gremo v soboto,20. julija, dopoldne. Uro odhoda bomo določili, ko bo zbrana ekipa. Za začetek nas čaka transfer do Fojnice. Na pot gremo z MahMTB kombijem, seveda pa lahko greste tudi s svojim avtom. V Fojnici nas čakajo bosanski prijatelji ter večerja in prenočišče.


NEDELJA

Nedelja bo prvi kolesarski dan. V Fojnici se bomo presedli v kombi domačina, ki nas bo zapeljal na planino Brusnica. Pogumnejši lahko ta del opravijo tudi s kolesi, kar prevožene kilometre in višince skoraj podvoji. Na Brusnici pustimo za seboj zadnjo hišo in začnemo veličastno prečenje bosanskih hribov. Čeprav se držimo izohipse, se v 20 km nabere za 900 m vzponov. Kolesarimo samo s kolesarskim nahrbtnikom. Vso našo prtljago nam na jezero po drugi poti pripeljejo domačini. Nastanjeni bomo v brunarici tik nad jezerom. Tam tudi izdatno poskrbijo za našo prehrano.


PONEDELJEK

Ponedeljek bo dan velikanov. S Prokoškega jezera se bomo preko Sarajevskih vrat s kolesi povzpeli kar na tri dvatisočake: Krstac, Međukrstac in Nadkrstac. Tretji je visok kar 2112 metra! Kljub zavidljivi višini so z nekaj porivanja (nošenja) vsi vrhovi dostopni s kolesom. Grebenskemu prečenju sledi spust v atraktiven spust v dolino Radovina, pa ponoven vzpon na Sarajevska vrata, za zaključek pa še “freeride” do jezera. Kljub neverjetni prostranosti se ves čas držimo uhojenih pastirskih steza. / 25 km in 1.200 višincev. Za nepotešene lahko pred kosilom dodamo že nagradni bonus.


TOREK

torek se s kolesi dvignemo le slabih 400 višinskih metrov, na razgledni Stražnici se poslovimo od Prokoškega jezera, potem pa nas čaka zabaven pumptrack in kar 1.400 metrov spusta nazaj v Fojnico. Po kosilu naložimo kolesa na avte in zvečer smo v Bajki v Banja Luki.


SREDA

V sredo dopoldne bomo furali Ozrenove trejle nad Banja Luko. Na njegovem priljubljenem igrišču bomo naredili dobrih 20 km in slabih 700 višincev, zgodaj popoldne se bomo pripravili za pot domov. Bosanska bajka se konča v sredo zvečer, a bo v. nas ostala še dolgo.


ZAHTEVNOST

Ture so primerne za gorska kolesa! Priporočeno je vsaj sprednje vzetenje, polnovzmeteno kolo je še boljše. Na naših turah običajno ne potrebujete ščitnikov, če pa se z njimi bolje počutite, jih le vzamite s seboj. Tehnično so bosanske ture srednje zahtevne. Asfalta praktično ni, makadama je malo, večino časa kolesarimo po planinskih stezah enoslednicah, pa če so te obrnjene navzgor ali navzdo.

Praviloma vso turo odvozimo na pedale, zato je potrebna vsaj srednja fizična kondicija. Zaradi nezanesljivega vira električne energije na Prokoškem jezeru je Bosanska bajka LE POGOJNO PRIMERNA za električna kolesa!!!

Ker vodniki dobro poznamo terene, po katerih vodimo, lahko vsako turo tudi med potekom prilagodimo željam in sposobnostim udeležencev.

Vse fotografije so bile posnete med našimi turami po Vranici in najlepše pokažejo kje in kaj bomo vozili.


OPREMA

Potrebujete gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami, čelado, kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, popotno hrano, vsaj eno rezervno zračnico in primerna kolesarska oblačila. Dobra volja je obvezna! Vsak udeleženec mora imeti sklenjeno dodatno turistično zavarovanje ali potrjeno planinsko izkaznico. S plačano članarino PZS smo namreč zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju. 

Preverite veljavnost osebnega dokumenta, za vstop v Bosno potrebujemo osebno izkaznico ali potni list.  Če vam manjka kakšen del opreme, nam sporočite. Z našimi partnerji vam lahko pomagamo pri ugodnem nakupu nove opreme.


STROŠKI, PRIJAVA, INFORMACIJE

Prispevek za organizacijo in vodenje bosanskih tur je  290 evrov na osebo (z vštetim ddv). Približno toliko so tudi stroški prevoza, bivanja in prehrane. Ti se poračunajo na koncu.

Prijave in vse informacije na mail matejmah@gmail.com ali telefon 041 413 323. Prijava je potrjena po vplačilu akontacije 100 evrov na transakcijski račun:

MAH – Matej Hartman s.p.

Hafnerjevo naselje 89 a, Škofja Loka

TRR: SI56 0700 0000 0323 585

Namen: mtb Bosna
Preberite si še naša zapisa:

Bosanski hardcore in Obrazi Bosne