Livigno je (k)raj, kjer gorsko kolesarjenje dobi svoj pravi pomen


Prebivalci Livigna so še danes ponosni na svojo tihotapsko preteklost. S tem so jezili financarje, gorskim kolesarjem pa zapustili najlepše tihotapske stezice. Teh je toliko, da jih ne prevoziš niti v enem mesecu. Na njih je dovolj prostora za pohodnike in kolesarje. Tam bomo bližje soncu, saj leži Livigno kar 1816 metrov nad morjem. Od 6. do 13. julija 2024 vas tja vabimo na nepozabne gorskokolesarske počitnice!

Poletni Livigno je gorskokolesarski raj. Mesto leži 1816 m visoko na “nikogaršnji zemlji” med Italijo in Švico. Nešteti kilometri tekočih stezic se nad gozdno mejo nastavljajo soncu.  Med seboj povezujejo prelaze Alpisella, Trela, Eira in Gallo, doline Federia, Mora in Mine ter vodijo od jezera Livigno k jezerom San Giacomo, Cancano in Lago del Monte. Enkratni pogledi na gorske skupine Paradisino, Bernino in Ortler, gravitacijski kolesarski park Mottolino in novi, mehkejši Carosello s flow traili, dobro založene kolesarske trgovine in vse mesto, ki diha s kolesarji in za kolesarje so zagotovilo, da se bomo tam ves teden dobro počutili.

V Livigno hodimo že 30 let in ga odlično poznamo.  Zadnjih 7 let tja vodimo tudi kolesarske skupine. Vendno pripravimo osem tur (dve krajši za prvi in zadnji dan), v vseh teh letih nam je le dve vzelo slabo vreme, ostale pa smo izvedli in se zraven še neznansko zabavali.


Kaj vam ponujamo?

V Livigno gremo s kombijem v soboto, 6. julija, zgodaj zjutraj . Nastanjeni bomo v apartmajih blizu centra mesta.  Kuhali bomo sami in kolesarili skupaj. Pripravili smo vam 8 kolesarskih tur. Večino tur bomo začeli in končali pred apartmajem, vsaj za eno pa je predviden krajši kombi transfer. Domov se bomo vrnili v soboto, 13. julija, v kasnih večernih urah. 


Ture:

Pripravljenih imamo osem gorskokolesarskih tur. Šatli (kombi prevevozi) niso predvideni, praviloma turo začnemo in končamo na isti točki. Osnovne ture imajo za dobrih 1000 metrov vzponov. Potekajo večinoma po enoslednicah in nimajo daljših tehnično zahtevnih odsekov. Sem in tja moramo med vzponom tudi s kolesa in ga riniti. Vozimo v skupini in z zmernim tempom. Ker bova z vami dva licencirana vodnika, se lahko po potrebi razdelimo v dve različno zahtevni skupini. Večino tur lahko med samim izvajanjem skrajšamo ali podaljšamo.

Seveda ni treba, da greste vsak dan z nami na kolo. Če si boste zaželeli dan počitka, Livigno ponuja še druge mikavne izbire. Pohodništvo, jahanje, adrenalinski park in pokriti bazen težko konkurirajo množici trgovin. Livigno je prostocarinska cona in vsaka hiša v mestu ima v pritličju športno, modno, kozmetično, fotografsko, telefonsko ali drugo vabljivo trgovino. Čeprav so cene dokaj ugodne, v njih ne moreš ničesar prihraniti. Le zakaj?

Gorsko kolesarjenje je aktivnost v naravi, s tem pa precej odvisno od vremenskih razmer in razmer na terenu. Običajno smo izvedli vse predvidene ture. Upam, da nam bo vreme tako naklonjeno tudi v letu 2024. Smo pa vodniki s svojimi izkušnjami in poznavanjem terena tisti, ki bomo določili kaj je smiselno in kaj ne. Verjemite, na koncu boste zadovoljni vsi, tako zahtevni, kot tudi malo manj zahtevni kolesarji. 


Potrebujete:

Za ture po trejlih Livigna potrebujete gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami. Kolo je lahko običajno (organsko, akustično), ali električno. Polnovzmetenec je super, seveda pa je dovolj tudi samo sprednje vzmetenja, ali celo nobeno, če s takim kolesom suvereno obvaldate teren. Kolesarska čelada je obvezna ves čas kolesarjenja, očala in rokavice pa priporočljive.  Ščitniki niso obvezni, a če ste vajeni voziti z njimi, jih le vzemite! Prav tako potrebujete kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, popotno hrano, vsaj eno rezervno zračnico in letnemu času primerna kolesarska oblačila. Vedite, da se lahko lep sončen dan 2.000 metrov nad morjem v trenutku spremeni v zimo. Dobra volja je obvezna!

Vsak udeleženec mora imeti sklenjeno dodatno turistično zavarovanje (Coris oz. podobno) ali potrjeno planinsko izkaznico. S plačano članarino PZS smo namreč zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju. Preverite veljavnost osebnega dokumenta! Če vam manjka kakšen del opreme, vam lahko z našimi slovenskimi partnerji pomagamo pri ugodnem nakupu ali izposoji opreme. Ture so primerne tudi za električna kolesa!


Stroški:

Strošek za organizacijo, vodenje in izvedbo programa je 390 eur na osebo. Dodati je potrebno še stroške prevoza, nastanitve in prehrane, ki so ocenjeni na podoben znesek in jih bomo poračunali na koncu. Pred odhodom bomo poiskali primerno nastanitev, seveda pa jo lahko najdete tudi sami. Če bomo kuhali skupaj, za makarone, riž, kruh, maslo, nutelo, mleko, kavo in sok ne bomo zapravili veliko. Komur ta način ne ustreza, je na ulici dovolj gostiln, da si najde pravo. Pred odhodom se bomo dogovorili o vseh podrobnostih.

Prijave in vse informacije na mail matejmah@gmail.com ali telefon 041 413 323. Prijava je potrjena po vplačilu akontacije 100 evrov na transakcijski račun:

MAH, Matej Hartman s.p.

Podlubnik 1c, Škofja Loka

TRR: SI56 0700 0000 0323 585

Namen: Livigno 24

Seveda smo v šestih letih Livigna posneli veliko fotografij. V najavi so lanske, v povezavi pa predlanske: