Otok Murter, slapovi Krke, Vransko jezero in Sukošan

Prešernove Poezije bomo tokrat brali v Dalmaciji. Od četrtka, 8. februarja, do nedelje, 11. februarja, bomo z gorskimi kolesi obkrožili otok Murter, šli nad Vransko jezero, prevozili nacionalni park Krka in podaljšani vikend zaključili v zaledju Sukošana.


Prevoz in nastanitev

S kombijem bomo šli na pot že v sredo po šihtu. Pred odhodom bomo na Murterju ali v njegovi bližini poiskali primerno nastanitev za skupino. Lahko si delimo prevoz. Seveda lahko greste v Dalmacijo tudi s svojim avtom in si bivanje uredite sami.


Kolesarjenje

Prešerna Dalmacija bo zabavno, tehnično ne prezahtevno kolesarjenje, vendar ga bo nekaj obalnih biserov prav lepo popestrilo. Ravno prav za kolesarjenje, ki bo ob morju izgubilo pridevnik ”zimsko”.

*

Otok Murter je uvod v Narodni park Kornati. Od jadranske obale ga loči le ozek preliv, a ga z njo povezuje dvižni most. Številni zalivi ponujajo zavetje barkam, najlepše pa je, da so povezani s stezami, primernimi za kolesarjenje.

Na prešerni četrtek bomo z gorskimi kolesi objeli skoraj ves otok. Do Betine bo nekaj asfalta, od mesta Murter naprej pa samo še najlepši tereni za naša kolesa in najlepši pogledi za naše oči. Če nam bo krog po Murterju prekratek, ga lahko po komaj vidnih poteh skozi oljčne nasade podaljšamo do Pirovca. 35 km / 400 višincev (lahko tudi več).

*

Vransko jezero (pa ne tisto na Cresu) je največje hrvaško naravno jezero. Njegova voda je rahlo slana, zato v njem živi zanimiva kombinacija morskih in sladkovodnih rib. V petek se bomo dvignili 286 metrov nad njegovo gladino, na Kamenjak. Z njega se ne vidi le Vransko jezero, še bolj veličasten je pogled na Kornate. Tura bo bolj makadamska, a bogato poplačana s fantastičnimi razgledi. 45 km / 650 vm

*

V soboto bomo kolesarili nad in po kanjonu Nacionalnega parka reke Krke. Z avti se bomo zapeljali do Skradina, tam sedli na kolesa in šli po levem bregu reke do Roškega slapu. Ob pritoku Čikole se bomo prvič spustili v sotesko in se iz nje vrnili mimo trdnjave Ključica. 

Tam so včasih roparski vitezi prežali na trgovce, a nas bodo spustili mimo brez podkupnine. Naslednjič se bomo k lepotici Krki spustili pri Roškem slapu. Slap, stari mlin in rečne kaskade navdušijo vse obiskovalce. To je tudi točka, kjer se bo naša tura dvignila na desni breg in obrnila nazaj proti Skradinu. A še preden si bomo privoščili slastno Skradinsko torto,  se bomo z vrha še dvakrat zazrli v veličastni kanjon. 55 km / 900 vm

*

Nedelja bo naš zadnji dan, a ne bomo hiteli domov (razen, če se dogovorimo drugače). Prešerno Dalmacijo bomo zaključili z lepim krogom v zaledju Sukošana. Iz zaliva Zlatna luka v notranjost vodijo makadamske požarne poti, ozke stezice, obdane z brinovim grmovjem in slabe ceste, ki povezujejo zaselke z nekaj hišami. Ko se bomo spet dotaknili morja, bomo zaključili naše morsko gorskokolesarsko prešernovanje. 30 km / 400 vm


Še to..

Ves čas kolesarjenja bova z vami eden ali dva licencirana gorskokolesarska vodnika. Vse ture so prilagojene zimskemu kolesarjenju ob morju. Nimajo dolgih in strmih vzponov, pa tudi tehnično niso preveč zahtevne. Vseeno ne gre za lahke kolesarske izlete in je potebno solidno obvaldanje kolesa in srednja fizična kondicija. Seveda bomo kolesarske ture prilagajali vremenu ter željam in sposobnostim udeležencev. V Dalmacijo gremo uživat. Če se bo slučajno sfižilo vreme, bomo kolesarjenje prestavili v čas zimskih počitnic, ali pa v istem terminu poiskali drugo, bolj sončno destinacijo.

Vse fotografije v objavi so naše lastne in posnete prav tam, kjer bomo tudi mi kolesarili: otok Murter, Vransko jezero, NP Krka in okolica Sukošana. Kar vidiš, to dobiš!


Oprema

Za Prešerno Dalmacijo potrebujete gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami. Kolo je lahko običajno (organsko, akustično), ali električno. Polnovzmetenec je super, seveda pa je dovolj tudi samo sprednje vzmetenja, ali celo nobeno, če s takim kolesom suvereno obvladate teren. Kolesarska čelada je obvezna in jo morate imeti na glavi ves čas kolesarjenja.  Prav tako potrebujete kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, nekaj popotne hrane, vsaj eno rezervno zračnico in letnemu času primerna kolesarska oblačila. Dobra volja je obvezna! Vsak udeleženec mora imeti sklenjeno dodatno turistično zavarovanje ali potrjeno planinsko izkaznico. S plačano članarino PZS smo namreč zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju, pa čeprav to poteka ob morju.

Pred odhodom preverite stanje koles (gume, vzmetenje, zavore, menjalnik). S seboj bomo imeli veliko škatlo z namenskim orodjem za (morebitna) osnovna popravila koles.


Stroški:

Strošek za organizacijo, vodenje in izvedbo programa je 190 eur na osebo. Dodati je potrebno še stroške prevoza, nočitev in hrane, ki so ocenjeni na podoben znesek in jih bomo poračunali na koncu. Če bomo kuhali sami, za hrano ne bomo zapravili veliko. 

Prijave in vse informacije na mail matejmah@gmail.com ali telefon 041 413 323 – Matej. Prijava je potrjena po vplačilu akontacije 100 evrov na transakcijski račun:

MAH Matej Hartman s.p.

Podlubnik 1c, Škofja Loka

TRR: SI56 0700 0000 0323 585 / Namen: ”Prešerna dalmacija 24”

V primeru odpovedi zaradi višje sile vam vplačane akontacije takoj vrnemo. Če brez upravičenega razloga odpoveste rezervacijo po 1. februarju 2024, vplačano akotnacijo zadržimo.

Vabmo vas Živa, Matej in MahMTB

tel. 041 413 323