Ni tako divji, kot Krk. Ni tako velik, kot Cres. Ni tako daleč, kot Lošinj. To je Felix Arba – Srečni Rab

Gonar

Otok Rab je neverjetno raznolik, zato gorskega kolesarja najprej preseneti, takoj za tem pa navduši.  Stari Rimljani so že pred Kristusom na njem postavili njihova poletna domovanja in otok poimenovali Felix Arba – Srečni Rab. Za gorske kolesarje je največja sreča to, da lahko v lep krog povežemo naravne, kulturne in zgodovinske znamenitosti otoka, hkrati pa še dobro gorsko / morsko kolesarimo.

Sončen pomladanski vikend je ravno pravi za kolesarjenje od mesta Rab čez Kalifront do Suhe Punte, po Premužičevi stezi v pragozd Dundo, pa čez Fafanđele mimo Supetarske Drage na Frugo in razglednim spustom na Rajsko plažo Loparja. Seveda ne vse v enem kosu, ampak razdeljeno na dve etapi. Na Rab bomo šli v petek, 15. marca popoldne, zato bo prvi kolesarski dan sobota.


Fafanđele

Sobota!

Mesto Rab je idealno izhodišče za začetek dvodnevnega kolesarjenja. Ta nam bo že takoj razkril njegovo značilno veduto štirih cerkvenih zvonikov, ki jo domačini predstavljajo kot ladjo s štirimi jambori. Od tam bomo šli tik ob morju na polotok Kalifront. Zalive Suhe Punte povezujejo sprehajalne poti in ko še niso polne kopalcev, so prav zabavne za kolesarjenje. Za zadnjimi hoteli se začne zaščiteni gozd Dundo, v katerem rastejo črni hrasti. Srce pragozda je ograjeno z visoko ograjo in tja nas bo pripeljala znamenita Premužičeva staza. Kratek spust na Kamporsko polje bo najbolj divji del ture. Tam stoji opomin druge svetovne vojne, ostanek fašističnega koncentracijskega taborišča. Z morske gladine se bomo dvignili na Fafanđele in se spustili nazaj v Rab. Predvideni krog je dolg približno 45 km in 850 višincev, lahko ga podaljšamo ali skrajšamo.

Premužičeva nad Loparjem

Nedelja …

…bo dan razgledov! Po vzponu na Fafanđele se bomo spustili na drugo stran otoka. Za najstarejšo cerkvijo na otoku se začne drugi del Premužičeve staze, ki pelje na planoto Fruga. Na njej je zanimiv geološki pojav – velika naravna erozija. Potem se odpre eden najlepših pogledov na Jadranu: peščena Rajska plaža, kamniti Goli otok, zeleni Grgur, zadaj pa mogočni Velebit. Spust v Lopar bo biser dneva, srteze nad Saharo pa še drugi. Spet se bomo dvignili na Frugo in jo obkrožili še z druge, drugačne strani erozije. Če bo čas, bomo v Mundanijah skočili na staro rimsko pot in jo po 35 km in 750 višincih končali v Banjolu. Popoldne bo treba domov.

nad Supetarsko Drago

Zahtevnost

Čeprav bomo kolesarili ob morju in bo najvišja dosežena višina le 130 metrov, gre za pravi gorskokolesarski turi. Asfalta bo zelo malo, nekaj bo makadama, veliko gozdnih poti in stez. Dolgih vzponov seveda ne bo, a nekaj kratkih odsekov zabeli zahtevna podlaga. Enako je s spusti. Najzahtevnejši bo kratek odsek s Kalifronta na Kampor, ostali so lažji, a zaradi kamnite podlage vseeno zahtevajo previdnost. Turi sta primerni tudi za električna kolesa.

erozija na Frugi

Potrebujete:

Za kolesarjenje po Rabu potrebujerte gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami, čelado, kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, vsaj eno rezervno zračnico in vremenu ter aktivnosti primerna kolesarska oblačila. Dobra volja je obvezna! Vsak udeleženec mora imeti sklenjeno dodatno turistično zavarovanje ali potrjeno planinsko izkaznico. S plačano članarino PZS smo namreč zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju, pa čeprav to poteka ob morju.  Če vam manjka kakšen del opreme, nam sporočite. Z našimi partnerji pa vam lahko pomagamo pri ugodnem nakupu nove opreme.

gor na Frugo

Prevoz in nastanitev:

S kombijem gremo na pot v petek popoldne. Predvidena smer: Ljubljana – otok Krk – Valbiska – trajekt v Lopar – Rab. Pred odhodom bomo poiskali primeren apartma za skupino. Seveda lahko greste na pot tudi s svojim avtom in si sami poiščete prenočitev.  Prev tako ni treba, da ste z nami oba dneva. Lahko se nam pridružite le v soboto ali nedeljo.

Če se bo sfižilo vreme, bomo vikend na Rabu prestavili za teden dni oziroma na prvi lep vikend.

Rab

Stroški:

Prispevek za organizacijo in vodenje celotnega vikenda na Rabu je 120 evrov na osebo (z vštetim ddv). Tisti, ki ste že furali z nami imate 10 % popusta, novinci pa dobite MahMTB nogavice. Pred odhodom na Rab bomo poiskali ugodno nastanitev. Stroški prevoza, bivanja in prehrane se plačajo posebej po obračunu.

Prijave in vse informacije na mail matejmah@gmail.com ali telefon 041 413 323. Prijava je potrjena po vplačilu akontacije 40 evrov na transakcijski račun:

MahMTB – Hartman Matej s.p.

Hafnerjevo naselje 89 a, Škofja Loka

TRR: SI56 0700 0000 0323 585Oba videa sta iz leta 2019, fotografije pa so bile posnete lani pozimi, ko smo z Živo in prijatelji preverjali nekatere nove povezave na Rabu.