Med krompirjevimi počitnicami bomo furali Elbo! Tu se trejli dotaknejo morja.

Elba je tretji največji italijanski otok in največji, ki se ne začne s črko S. Čeprav ni velika, sta od nje večji le Sicilija in Sardinija. Etruščani so na njej našli železo in poldrage kamne, zaradi talilnic rude pa so jo Grki imenovali ”Zakajeni otok”. Zadnji rudnik so zaprli leta 1984, ostale pa so povezovalne poti in ogromni dnevni kopi, ki so danes odlično igrišče za gorske kolesarje. Elba je eno samo gorskokolesarsko veselje!

Od maja 1814 do februarja 1815 je na njej (neprostovoljno) bival Napoleon Bonaparte. Med mehkim izgnanstvom je uredil otoško ekonomijo, hkrati pa ves čas razmišljal, kako bi se vrnil v Francijo. Najbrž zato, ker s seboj ni vzel gorskega kolesa.

Septembra 2021 je bilo na južnem delu otoka, pod mestom Capoliveri, svetovno prvenstvo v gorskokolesarskem maratonu. Elbo odlično poznamo. Raziskovati smo jo začeli leta 2021. Leta 2022 smo na Elbo peljali dve skupini gorskih kolesarjev, spomladi mlade Slovence, jeseni starejše, a dobro pripravljene Francoze, jeseni 2023 pa še eno slovensko skupino. Vmes smo spet sami iskali nove poti. Letos jeseni bomo šli spet in dodali nekaj novosti.


KJE BOMO VOZILI

Elbe je s površino 224 km² po velikosti primerljiva s Korčulo. Otok v sebi skriva mrežo stez in pohodniških poti, ki so seveda namenjene tudi (ali samo!) kolesarjem. Krompirjeve počitnice bomo preživeli na vzhodnem delu otoka, na trejlih* med Capoliverijem in Innamorato (poglej v slovar, kaj to pomeni) na eni, ter Rio Marino in najsevernejšo točko otoka, Capo Vita, na drugi strani. Z gorskimi kolesi bomo prevozili rudnike Calamita, Ginepro in Tignitoio.

Južno od mesta Capoliveri je pobočje Mt. Calamita prepleteno s pravim labirintov kolesarskih trailov*. Ti so dokaj tekoči in namenjeni vzponom, predvsem pa spustom. Vsako jesen tam poteka UCI maraton Legend Cup, zato so poti dobro očiščene in urejene. Steze na severu pod goro Cimo del Monte so bolj prvinske, a vseeno lepo vozne.


KAKO BOMO VOZILI

Trejli* so bolj tekoči in manj kamniti od tistih v Dalmaciji, Čeprav je najvišji vrh Monte Capane visok 1018 m, tako visoko ne bomo šli. A med morjem in grebeni gričev se bo vsak dan nabralo ravno prav višincev za lepo jesensko kolesarjenje. Če bova z vami dva licencirana vodnika, se bomo sem in tja razdelili v dve različno močni skupini. Nikjer ne bo šlo “na glavo”, potrebno pa bo solidno obvladanje gorskega kolesa in terena. Jasno, da bomo kolesa tudi rinili, a tega bo le za vzorec. O turah se bomo dogovarjali vsak dan sproti.

Ves čas kolesarjenja bova z vami eden ali dva licencirana gorskokolesarska vodnika. Če bodo razmere dopuščale, bomo izvedli 6 kolesarskih tur. Seveda si boste lahko vzeli dan (ali več) počitka in počeli kaj drugega. Med turami ne bomo koristili šatla (prevoza), vsaj enkrat pa se bomo s kombijem premaknili na drugo lokacijo. Ture običajno začnemo in končamo na isti točki.

Vse fotografije so bile posnete med našimi turami po Elbi in najlepše prikažejo kje in kaj bomo vozili.


LOGISTIKA

Na Elbo jo bomo mahnili v soboto, 26. oktobra, zjutraj. Do Piombina je dobrih 650 km. Tam bomo zapeljali na trajekt in po uri in pol pristali v Portoferraiu na Elbi. Do Capoliverija bo še slabih 30 km otoških cest.

Capoliveri je idealno izhodišče za vse naše ture, saj leži točno na sredini področja, kjer bomo kolesarili. Pred odhodom bomo tam poiskali ugodno namestitev za skupino. Kuhali bomo sami, če pa vam to ne ustreza, lahko skočite v bližnje restavracije. Gostovanje na Elbi bomo zaključili v soboto, 2. novembra 2024.

Na Elbo gemo z Mahovim kombijem. Stroške prevoza, bivanja in prehrane si bomo delili. Seveda pa si lahko prevoz in bivanje na otoku uredite tudi sami.


OPREMA

Za ture po Elbi potrebujete gorsko kolo z grobo progfiliranimi gumami. Polnovzmetenec je super, seveda pa je dovolj tudi samo sprednje vzmetenja, ali celo nobeno, če s takim kolesom suvereno obvaldate teren. Kolesarska čelada je obvezna, očala in rokavice pa priporočljive.  Prav tako potrebujete kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, vsaj eno rezervno zračnico in primerna kolesarska oblačila. Ščitniki niso potrebni, a če ste navajeni voziti z njimi, jih le vzemite. Dobra volja je obvezna! Vsak udeleženec mora imeti sklenjeno dodatno turistično zavarovanje ali potrjeno planinsko izkaznico. S plačano članarino PZS smo namreč zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju. Preverite veljavnost osebnega dokumenta! Če vam manjka kakšen del opreme, nam sporočite. Z našimi partnerji pa vam lahko pomagamo pri ugodnem nakupu nove opreme. S seboj bomo imeli kovček z orodjem za popravila.


STROŠKI

Strošek za organizacijo, vodenje in izvedbo programa je 390 eur na osebo. Dodati je potrebno še stroške prevoza, trajekta, nočitev in hrane, ki so ocenjeni na podoben znesek in jih bomo poračunali na koncu. Če bomo kuhali sami, za hrano ne bomo zapravili veliko.

Prijave in vse informacije na mail matejmah@gmail.com ali telefon 041 413 323 – Matej. Prijava je potrjena po vplačilu akontacije 100 evrov na transakcijski račun:

MAH Matej Hartman s.p.

Podlubnik 1c, Škofja Loka

TRR: SI56 0700 0000 0323 585 / Namen: mtb Elba24

V primeru odpovedi zaradi višje sile vam vplačane akontacije takoj vrnemo. Če brez upravičenega razloga odpoveste rezervacijo po 20. oktobru 2024, vplačano akotnacijo zadržimo.


PA ŠE TO

Predvidene ture so preverjene in prevožene. Vse fotografije, objavljene na tej stran in v galeriji so bile posnete med našimi kolesarskimi turami na Elbi leta 2021, 2022 in 2023, zato velja: kar vidiš, to dobiš!

* trail je tisto, kar imamo gorski kolesarji najraje: steza, enoslednica, ozka pot …


Še več fotografij pa v galeriji: