Dve magični besedi na T sta dovolj: Toskana in trejli!


V bronasti dobi so Etruščani v južni Toskani odkrili bogata nahajališča rudnin. Rudniki železa, srebra, živega srebra in bakra so tam živeli (in životarili) do konca 20. stoletja. Tri tisočletja kasneje so gorski kolesarji v tistih koncih odkrili množico trejlov*. Za mnoge od njih so krivi prav rudarji. Druge so naredili kmetje, ki tam gojijo tekoče zlato – oljčno olje. Zadnje so dodali še pridni lokalci. Čez velikonočne praznike bomo obiskali njihovo kraljestvo.

Rudnik

Kam, kdaj in kako?

Pirhe in potico bomo jedli v Massi Marittimi. Do tja je približno 600 km. V Toskano jo bomo mahnili v sredo, 27. marca, zgodaj zjutraj. Lahko prisedete v MahMTB kombi, ali pa si prevoz organizirate sami. Pred odhodom bomo v mestu poiskali ustrezno nastanitev za skupino. Če želite, si tudi to lahko poiščete sami. Ponedeljek, 1. aprila, je dela prost dan (to ni šala, to je velikonočni ponedeljek), zato bomo izkoristili tudi zadnji dan in šli domov šele popoldne.

Massa Marittima

Kaj bomo furali?

Predvidenih je 5 (morda bomo stisnili celo šesto) gorskokolesarskih tur. Območje od Masse Marittime do jezera Accesa, hrib Monte Aresenti in krajinski park Montoni so prepredeni z neštetimi trejli*, stezami, in kolovozi. V Follonici se bomo dotaknili morja. Vmes bomo ujeli značilne toskanske drevorede cipres. Vse to smo povezali v prave gorskokolesarske ture, ki bodo šle čez najbolj poznane trejle* tega področja. En dan bomo morda skočili do Piombina. In če bo teklo vse po načrtih, bomo zadnji dan obiskali še zakajeno zemljo – Monterotondo Marittimo.

Monte Arsenti

Zahtevnost

Ture bomo delali s kolesi (lahko tudi električnimi), dnevni kombi prevozi (šatli) niso predvideni. Najdaljši vzpon v enem kosu ima 400 višincev, najvišja dosežena točka pa bo 559 m. Za vzpone bomo uporabili makadamske ceste, gozdne poti in “uphill traile”. Nekajkrat bomo kolesa tudi rinili, a bo tega le za vzorec. Gozdni trejli* Masse Marittime so manj kamniti in bolj tekoči od tistih v Dalmaciji in primerljivi s tistimi na Elbi. Na TF so večinoma označeni z zeleno in modro barvo. Zeleni in modri (lažji) so seveda za tiste, ki že imajo nekaj gorskokolesarskega znanja. Morda se bomo dotaknili tudi kakšnega črnega.

Nikjer ne bo šlo “na glavo”, potrebno pa bo solidno obvladanje gorskega kolesa in terena. Voziš s ščitniki? Vzemi jih s seboj. Voziš brez? Tudi prav, Živa in Matej jih ne uporabljava. Povprečna tura bo dolga od 30 do 40 km ter imela 1000 višincev, lahko tudi manj, z veseljem pa še več. Seveda bomo ture sproti prilagajali skupini. Področje, kjer bomo kolesarili dobro poznamo, saj smo med raziskovanjem in sestavljanjem kolesarskih tur tam naredili čez 700 km in 18.000 višincev. Vse fotografije v najavi in galeriji so posnete med našim kolesarjenjem v Massi in najlepše pokažejo kje, kaj in kako bomo vozili.

Slavni Canyon trail

Oprema

Za ture po trejlih* Masse Marittime potrebujete gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami. Kolo je lahko običajno (organsko, akustično), ali električno. Polnovzmetenec je super, seveda pa je dovolj tudi samo sprednje vzmetenja, ali celo nobeno, če s takim kolesom suvereno obvaldate teren. Kolesarska čelada je obvezna ves čas kolesarjenja, očala in rokavice pa priporočljive.  Ščitniki niso obvezni, a če ste navajeni voziti z njimi, jih le vzemite! Prav tako potrebujete kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, popotno hrano, vsaj eno rezervno zračnico in letnemu času primerna kolesarska oblačila.

Proti jezeru Accesa

Ne pozabite na dobro voljo. Vsak udeleženec mora imeti sklenjeno dodatno turistično zavarovanje ali potrjeno planinsko izkaznico. S plačano članarino PZS smo namreč zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju. Če vam manjka kakšen del opreme, nam sporočite. Z našimi partnerji pa vam lahko pomagamo pri ugodnem nakupu nove opreme. S seboj bomo imeli kovček z orodjem za popravila, za kaj večjega (upajmo, da tega ne bo), pa sta v bližini dva kolesarska servisa.


Stroški

Med kolesarjenjem v Toskani bova z vami ves čas eden ali dva licencirana gorskokolesarska vodnika. Strošek za organizacijo, vodenje in izvedbo programa je 300 eur na osebo. Dodati je potrebno še stroške prevoza, hrane, nočitev in nastanitev vodnika, ki so prav tako ocenjeni na dobrih 300 eur na osebo in jih bomo poračunali na koncu. Če bomo kuhali sami, za hrano ne bomo zapravili veliko. Prijave na telefon 041 413 323 ali mail matejmah@gmail.com. Prijava je potrjena po vplačilu akontacije 100 eur na račun:

MAH, Hartman Matej s.p.

Podlubnik 1c, Škofja Loka

TRR: SI56 0700 0000 0323 585 

Namen: mtb Massa 2024

V primeru odpovedi zaradi višje sile vam vplačane akontacije takoj vrnemo. Če brez upravičenega razloga odpoveste rezervacijo po 20. marcu 2023, vplačano akotnacijo zadržimo.

Brez besed

PA ŠE TO

Predvidene ture so preverjene in prevožene. Vse fotografije, objavljene na tej strani, so bile posnete med našim kolesarjenjem v Massi Marittimi oktobra in decembra 2022, zato velja: KAR VIDIŠ, TO DOBIŠ!

In ko smo ravno pri Toskani, za jesenske krompirjeve počitnice 2024 načrtujemo vrnitev na Elbo!

* trail je privzeta tujka za tisto, kar imamo gorski kolesarji najraje: steza, enoslednica, ozka pot …


Še več fotografij kot v galeriji na tej povezavi