Otok Rab je neverjetno raznolik, zato gorskega kolesarja najprej preseneti, takoj za tem pa navduši.  Stari Rimljani so že pred Kristusom na njem postavili njihova poletna domovanja in otok poimenovali Felix Arba – Srečni Rab. Za gorske kolesarje je največja sreča to, da lahko  v krog povežemo naravne, kulturne in zgodovinske  znamenitosti otoka.

Mesto Rab

Sončen jesenski vikend je ravno pravi za kolesarjenje po otoku. S sprehajalnih poti se umaknejo kopalci, morje pa je še vedno dovolj toplo, da po končani turi skočimo vanj. Na Rab bomo šli v petek, 11. oktobra popoldne, zato bo prvi kolesarski dan s…

Premužičeva staza

sobota!

Lopar je idealno izhodišče za začetek dvodnevnega kolesarjenja. Čez planoto Fruga bomo šli do mesta Rab. Ta nam bo že takoj razkril njegovo značilno veduto štirih cerkvenih zvonikov, ki jo domačini predstavljajo kot ladjo s štirimi jambori. Od tam bomo šli tik ob morju na polotok Kalifront. Zalive Suhe Punte povezujejo sprehajalne poti in ko niso več polne kopalcev, so prav zabavne za kolesarjenje. Za zadnjimi hoteli se začne zaščiteni gozd Dundo, v katerem rastejo črni hrasti. Srce pragozda je ograjeno z visoko ograjo in vanj ne bomo zapeljali.

Iz zavetja dreves se bomo spet spustili k morju. Med drugo svetovno vojno so Italiani na Kamporju postavili veliko koncentracijsko taborišče. Veliko Slovencev je za vedno ostalo tam in s kratkim postankom se bomo spomnili njihove žalostne usode. Za Supetarsko Drago se pri najstarejši otoški krščanski cerkvi začne veliki finale dneva. Sto let stara Premužičeva staza nas bo spet pripeljala v drug svet, nazaj na planoto Fruga. Tam se odpre fantastičen pogled na Rajsko plažo Loparja, ki jo je Discovery pred leti razglasil za eno najlepših na svetu.

Krog (pravzaprav osmica) bo dolg približno 45 km, v njem pa se bo nabralo za dobrih 750 metrov vzponov. Tehnično ni pretirano zahteven pa tudi dolgih klancev se ne bojte. Najvišja točka bo le 129 metrov nad morjem. Čakaj, je to sploh še gorsko kolesarjenje, ali morda samo morsko?

Nedelja

…bo dan za drugačno turo. Sahara ni samo puščava v Afriki, ampak jo najdemo tudi na otoku Rab. To je ena od peščenih plaž, ki pa je precej odmaknjena od običajnega turističnega vrveža. Obiskovalci do nje največkrat pridejo s čolni, le redki peš, mi pa bomo v Saharo prišli s kolesi.

Drugi dan…

Nedeljsko kolesarjenje bo malo drugačno, saj bo potekalo po terenu, kjer je manj uhojenih poti. Večino ture bomo opravili na kolesih, vseeno pa bomo kar nekajkrat stopili na tla in krajše odseke opravili peš. Prav ta odmaknjenost in odsotnost moderne infrastrukture bosta to turo naredili še posebej čarobno. Če nas ne bo presenetila plima, bomo obiskali kar šest peščenih uval. Nenavadno “bike & hike” avanturo bomo zaključili na mehkih stezah za Loparjem.

Krožna vožnja bo dolga le dobrih 20 km s 500 metri vzponov. Številke niso posebej impresivne, a tokrat bo veljalo: It is more about smiles, not miles!

Blizu Sahare

Potrebujete:

Gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami, čelado, kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, vsaj eno rezervno zračnico in primerna kolesarska oblačila. Dobra volja je obvezna! Vsak udeleženec mora imeti sklenjeno dodatno turistično zavarovanje ali potrjeno planinsko izkaznico. S plačano članarino PZS smo namreč zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju, pa čeprav to poteka ob morju. Preverite veljavnost osebnega dokumenta! Če vam manjka kakšen del opreme, nam sporočite. Z našimi partnerji pa vam lahko pomagamo pri ugodnem nakupu nove opreme.

Suha Punta

Prevoz in nastanitev:

S kombijem gremo na pot v petek popoldne. Pred odhodom bomo poiskali primeren apartma za skupino. Seveda lahko greste na pot tudi s svojim avtom in si sami poiščete prenočitev.  Prev tako ni treba, da ste z nami oba dneva. Lahko se nam pridružite le v soboto ali nedeljo.

Stroški:

Prispevek za organizacijo in vodenje celotnega vikenda na Rabu je 90 evrov na osebo (z vštetim ddv). Pred odhodom bomo v Loparju poiskali ugodno nastanitev. Stroški prevoza, bivanja in prehrane se plačujejo sproti. Tisti, ki ste že kdaj kolesarili z nami, imate na znesek vodenja 10 % popusta.

Prijave in vse informacije na mail matejmah@gmail.com ali telefon 041 413 323. Prijava je potrjena po vplačilu akontacije 40 evrov na transakcijski račun:

MAH – Hartman Matej s.p.

Hafnerjevo naselje 89 a, Škofja Loka

TRR: SI56 0700 0000 0323 585