Tam Ob železnici, kjer se naše priljubljene gorskokolesarske poti vidijo le od daleč, je bil v novih prostorih PZS organiziran Zbor turnih kolesarjev 2019. Čeprav smo raje s kolesi v naravi, je tisti večer minil v sejni dvorani.

Lepo po vrsti

Začetek je bil uraden, kot včasih partijski sestanki (taka so pač pravila), a se je sestanek prav hitro spremenil v moderno brainstorming delavnico. Dogajanje je rutinirano vodil Atila Armentano, ki je na čelu Komisije za turno kolesarstvo pri Planinski zvezi Slovenije pred enim letom zamenjal legendarnega Jožeta Rovana. Ko smo se prešteli, je Atila predstavil delo KTK v minulem letu, potem pa hitro prešel na predstavitev programa za leto 2019. 

Velik poudarek je tudi v bodoče namenjen izobraževanju. Uspešnim Kranjčanom, ki so pred leti prvi pripravili Šolo turnega kolesarstva, so sledili v Ljubljani, letos pa bodo pod Maacovim vodstvom z njo začeli tudi Štajerci. Tudi v Kamniku in še nekaterih drugih sredinah se pripravljajo na njen zagon. 

Izobraževanje turnokolesarskih vodnikov je druga pomembna naloga KTK. Eno usposabljanje pravkar poteka na Goričkem, večji poletni seminar pa se bo začel 8. in 9. junija v Kočevju in nadaljeval med 27. in 30. junijem na Valvasorjevem domu pod Stolom. Komisija se je lotila tudi dopolnjevanja in prenove vodniškega učbenika.

Prav tako se pripravlja nov načrt usposabljanjaki bo skladen z novim Zakonom o športu. Na ti dve temi se je lepo navezalo tudi pismo s predlogi in vprašanji, ki so ga na KTK poslali s turnokolesarskega odseka Ljubljana Matica.

Stkp

Vzdrževanje in rast Slovenske turnokolesarske poti je drugi pomemben projekt Komisije za turno kolesarstvo. 1800 kilometrov dolga pot je že lepo zaživela, turnokolesarski odseki pa sodelujejo pri njenem urejanju in markiranju. Posebej inovativni so v Zagorju ob Savi, kjer so k delu pritegnili domače in tuje prostovoljce. 

Poseben dan za STKP bo sobota 1. junija, ko bodo posamezne vodene skupine prevozile vsaka po eno etapo in tako v enem dnevu povezale celotno STKP. Seveda pa niso vse aktivnosti povezane le s traso STKP. V sklopu akcije “Take Care of Your Trails” bomo med 6. aprilom in 5. majem urejali planinske poti. Nosilni datum te akcije bo sobota, 20. aprila. 

Naša glavna dejavnost pa je seveda gorsko kolesarjenje. Že tradicionalno se pripravljata spomladanska in jesenska skupna tura, pa tudi kolesarski tabor je vedno dobro obiskan. Letos bo drugačen, saj ne bo potekal v enem kosu temveč bo razdeljen na več vikendov. 

Zaključek

Atila je na koncu dejal: “Trudimo se ustvariti sožitje med kolesarji in drugimi uporabniki gorskega sveta. Sooblikovati želimo okoljsko zakonodajo, ki bo vzpostavila jasna in razumna pravila za gibanje kolesarjev v naravnem okolju. Turni kolesarji smo po vplivu na okolje primerljivi s pohodniki in z njimi nas povezuje tudi želja po ohranjanju naravnega okolja.”