Prej sem mislil, da znam vse. Zdaj vem, da ne vem nič.” Izjava enega od fantov je bila seveda pretirana, saj se je na tokratnem usposabljanju za turnokolesarske vodnike (TKV) zbrala verjetno najboljša ekipa do sedaj. Štiri punce in en dolgolasec, nekaj mojstrov z mtb scene in cel kup znanih fac s FBja je zasedlo 23 stolov v podstrešni učilnici Valvazorjevega doma pod Stolom. Jasno, da jih je pred vhodom čakalo tudi njihovih 23 koles. Brez teh ne bi bilo nič.

Enajstič v “učnih klopeh”

Izobraževanje so začeli pred slabim mesecem na Krvavcu. V dveh dnevih opravili preizkusno turo, sprejemni izpit in spoznavali tehniko gorskokolesarske vožnje. Glavni del tečaja pa je predstavljalo štiridnevno delo na pobočjih Stola. Tam so se naučili pravilnega vodenja skupine, orientacije, prve pomoči, osnovnega servisiranja kolesa, nekaj o opremi, prehrani, psihologiji, treningu in seveda pravnih vidikih vodenja in kolesarjenja v naravi. Delavnice in predavanja so bila tako zanimiva, da smo jim sledili tudi stari mački.

Tradicija

Planinska zveza Slovenije ima že dolgo tradicijo izobraževanja vodniških kadrov. Pred enajstimi leti so prvič pripravili izobraževanje za turnokolesarske vodnike, osnove nadgradili in potem vsako leto izšolali eno generacijo vodnikov, vmes pa pridelali še eno skupino “dvojkarjev”.

TKV I lahko vodi ture, kjer zahtevnost spusta ne presega 4. stopnje po še vedno aktualni Paternujevi lestviciTKV II pa zahtevnejše spuste do S5, hkrati pa je usposobljen tudi za osnovno pohodniško vodenje na odsekih, ki niso primerni za kolesarjenje. Vodnikov namenoma niso poimenovali “gorskokolesarski”, saj v lahko vodijo vse vrste kolesarskih tur, tudi treking ali cestne.

Igor, Atila, ostali in Predsednik!

Tudi letošnje usposabljanje je vodil vodil Igor Rozman. Ob strani mu je stal novi načelnik Komisije za turno kolesarstvo Atila Armentano, njemu pa so pomagali Maac, Matjaž, Peter, Blaž, Luka in mnogi zunanji izvajalci. Prvič je bil na izobraževanju prisoten tudi predsednik PZS. Seveda je od spomladi to Jože Rovan. Jože je seveda eden od ustanoviteljev Komisije za turno kolesarstvo, pobudnik njenih aktivnosti in vezni člen med pohodniki in kolesarji.