Med Trstom, Sesljanom in Sežano

Tu so se Slovani prvič dotaknili morja. Mi prav do morja ne bomo šli, bomo pa v soboto in nedeljo z gorskimi kolesi obiskali najlepše razglednike nad Tržaškim zalivom: Svetega Primoža nad Miramarom, svetilnik V Iverjih pred Sesljanom in Jezero nad Glinščico. Pravzaprav bomo vse skupaj začeli že v petek. To bo nočno kolesarjenje z lepimi pogledi, manj pa razgledi. Razgibane trase brez hudih klancev, pogledi na morje in kilometri tekočih stezic, ki so tako priljubljene med zamejskimi kolesarji, so kot nalašč za uvod v jesensko kolesarjenje. 

Sveti Primož

Na Kras bomo šli v petek, 16. oktobra popoldne, se namestili na naši strani meje, prvo furo bomo z lučkami naredili že ta večer, v soboto in nedeljo pa kolesarilii malo na naši in več na italijanski strani meje. Ture bodo primerne letnemu času, brez dolgih klancev, tehnično srednje zahtevne, a polne presenetljivo lepih trejlov. Primerne so tudi za električna kolesa. Domov bomo šli v nedeljo zvečer. 


petek

Običajno pride bonus na koncu, a tokrat ga bomo imeli že na začetku: nočno kolesarjenje iz Sežane do Bazovice in nazaj. Tja bomo šli po labirintu kraških stezic, nazaj pa po makadamski poti, ki je ravna, kot bi jo narisali z ravnilom – 20 km in 150 višincev.


sobota 

Tržaško zaledje je polno vasi z lepimi slovenskimi imeni. Na Opčinah bomo zavili desno v hoste nad znamenito Napoleoniko, v Borštu pa na Svetega Primoža, ki je eden najlepših tržaških razglednikov. Naslednja razgledna točka bo svetilnik V Iverih. Šempolaj bo pravo mesto za postanek, vračali pa se bomo skozi Nabrežino, Salež in Zgonik. Vasi so med seboj povezane s stezami, ki so ravo prave za gorska kolesa. Trasa je razgibana, krog pa nima omembe vrednega vzpona – 55 km in 700 višincev. 


nedelja

Začetek bo enak, le da bomo na Opčinah zavili levo nad Trst. Pod vasjo Jezero je razgledna točka, s katere se vidi v kanjon Glinščice in na morje. Jasno, da se bomo v sotesko Glinščice spustili tudi mi, iz nje dvignili na Kokoš, in se mimo Lipice vrnili v Sežano. 300 višincev vzpona na Kokoš bo edini omembe vreden klanec nedeljske ture – 45 km in 1000 vm. 

V Glinščico

potrebujete:

Osnova je gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami. To je lahko običajno, organsko, polnovzmeteno ali samo z vzmeteno vilico, tridnevno furanje po tržaškem zaledju pa je primerno tudi za električna kolesa. Potem je tu še obvezna čelada, kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, nekaj popotne hrane, vsaj ena rezervna zračnica in letnemu času primerna kolesarska oblačila. Za petkovo turo potrebujete dobro lučko. Kakšno vam lahko posodimo tudi mi. S sklenjeno članarino PZS smo zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju, turistično zavarovanje pa ponuja še obsežnejše kritje nezgod.

Kaj pa, če bo šlo kaj narobe? Če bo slabo vreme, bomo primorski vikend prestavili za teden dni na 12. do 14. marec. Če bo zmedo naredila korona, jo bomo pač ubogali.

nad Trstom

prevoz, nastanitev in stroški

Sežana z okolico je idealno izhodišče za naše ture, zato bomo tam skupaj poiskali primerno nastanitev za skupino. Tisti, ki še niste porabili koronskega turističnega vavčera, ga boste lahko izkoristili takrat. V Sežano lahko pridete s svojim avtom ali pa prisedete v naš kombi. Stroške prevoza si bomo delili.

Z vami bova dva licencirana gorskokolesarska vodnika, Živa in MatejPrispevek za organizacijo in vodenje vseh treh gorskokolesarskih tur je 110 evrov na osebo. Tisti, ki ste že kdaj kolesarili z nami, imate na ceno vodenja 10 % popusta, novinci pa dobite pisane MahMTB nogavice! Seveda ste lahko znami le en ali dva dneva. V tem primeru boste plačali manj.

Prijave in vse informacije na mail matejmah@gmail.com ali telefon 041 413 323

Podatki za vplačilo:

MahMTB – Hartman Matej s.p.

Hafnerjevo naselje 89 a, Škofja Loka

TRR: SI56 0700 0000 0323 585