Neurje z močnim dežjem in vetrom, ki se je v soboto popoldne razbesnelo nad Kekčevo deželo, je v zasilnem šotorišču ob stavbi policijske postaje Kranjska Gora povzročilo velikansko škodo. Meteorne vode so zalile 11 šotorov ter povsem namočile 46 posameznih kosov fajvtenk in 28 spalnih vreč. Orkanski veter je z vrvic za sušenje iztrgal in v blato potopil 27 in pol prešvicanih majic (druga polovica zadnje je že prej obvisela na ostrih robovih Srnjaka), ki jih lastniki niso dovolj skrbno pripeli s krokodilčki.

Največjo škodo pa je utrpela skupina mladih fantov, ki so svojo visoko ekološko zavest izkazovali tako, da so pivo hladili v naravnem hladilniku Save Dolinke. Žal njihova skrb za okolje brez CFC plinov (freonov) tokrat ni bila nagrajena, saj jim je podivjana reka vzela vseh 29 pločevink piva. S terena poročajo, da so jih opazili pri jezu hidroelektrane Moste, kjer Figaro že pripravlja reševalno akcijo.

Brezdomcem so najprej pomagale SPECIalne ekipe, ki so za njih postavile velik šotor, da so lahko noč preživeli na suhem. Izkazali so se tudi okoliški gostinci, ki so dobrohotno odprli vrata premočeni množici.

Štiridnevni Trail Days, ki jih poganja Specialized, za Kranjsko Goro in okolico seveda niso bili nobena katastrofa. Očitno so se lani tako dobro izkazali, da so predvsem nemški udeleženci tudi letos v trenutku rezervirali vsa mesta začasnega kampa. Borovško vas pa so nekaj dni za poniji še enkrat preplavili kolesarji. A tokrat jih ni zanimal le vzpon na Vršič ampak tudi množica drugih vodenih tur med Tromejo in Tržičem.

Specialized je pripravil množičen dogodek in več kot 2.000 gorskim kolesarjem ponudil veliko floto testnih koles. Vedno je najprej zmanjkalo tistih, ki jim pomaga elektrika. Se kdo vpraša, zakaj? EVOC je posojal nahrbtnike. SRAM je poskrbel, da so se lahko registrirani udeleženci v bikeparku vozili zastonj. Tudi spanje v začasnem kampu pod bikeparkom, koncerti in otroško varstvo ter mnoge uporabne delavnice so bile za registrirane udeležence brezplačni. Seveda tudi registracija. Tisti, ki se na dogodek niso uspeli prijaviti preko spleta, so festivalsko zapestnico dobili na vstopu v Trail Days mesto. Vreme je bilo tako, kot smo ga zadnji mesec že vajeni, a dve popoldanski nevihti v štirih dneh nista pokvarili razpoloženja.

Prebudila se je tudi Kranjska Gora. Že lanski dogodek je pomagal, da so pod grebenom Karavank zgradili progo Robe Twist. Letošnja novost je bila proga Kinder Surprise. Dokončali so jo v sredo, tik pred začetkom Trail Days. Celoten krog lahko opravimo s kolesom, saj se iz centra Kranjske Gore, mimo jezera Jasna, do začetka (vrha) otroškega presenečenja le dobre 4 kilometre in slabih 200 metrov vzpona. Čeprav ga je Fabio Wimber prevozil v kopalnem plašču, naj vas ime ne zavede. Kinder Surprise je čisto resen “trail”, ki ga izkušeni odpeljejo zelo hitro, začetniki pa malo bolj previdno.

Ob Tofovem grabnu pod Kurjim vrhom bodo kranjskogorci še gradili. Mac in ekipa so že trasirali novi “flow trail”, pripravljajo pa se tudi na izgradnjo “skills parka” za učenje tehnike vožnje gorskega kolesarjenja. To bo Kranjsko Goro postavilo na zemljevid centrov s široko paleto gorskokolesarske ponudbe. Trail Days se bo naslednje leto selil na novo lokacijo. Kranjskogorci pa bi po dveh uspešnih izvedbah morali izkoristiti ugoden veter, razpeti jadra in zapluti proti svojemu dogodku podobnih razsežnosti. Kompas jim kaže pravo smer!