Naslov prispevka bi moral biti: Težava je rešena! Tako sem vsaj mislil pred dnevi, ko sem se s kolesom klatil po domači Križni Gori in iskal neke nove povezave. Vmes je moj Garmin šel po svoje, a sem ga z nekaj truda spravil na pravo pot.

Tri dni kasneje me je hišni Osolnik postavil na realna tla. Nič še ni rešeno.

V opisu novega Garmin Edge 1040 sem omenil, da je na svet prišel z nekaj otroškimi boleznimi, ki jih Garminovi razvijalci s posodobitvami počasi odpravljajo. A vseh rešitev še niso našli. Ena od precej motečih, a še vedno nerešenih težav je napačen položaj kazalca (kurzorja) tvojega položaja na zaslonskem zemljevidu. Saj veš, to je tisti mali trikotnik, ki na koncu (ali začetku) sledi zgodovine kaže tvoje stojišče na karti. Starejše naprave Edge te težave nimajo, najnovejšemu pa se včasih zalomi. Kdaj?

Možgani Garmin

Dokler se držim še tako tanke poti, vrisane na karto naprave Garmin, nimam nobenih težav. Med vožnjo z gorskim kolesom pa se sem in tja hote ali nehote znajdem tudi na ”brezpotju”. V resnici je to običajno steza, vlaka ali pot, ki v naravi obstaja, na Garminovem zemljevidu (prednaloženem ali kasneje dodanem OSM*) pa ni vrisana. Takrat se v Garminovih možganih začnejo dogajati čudne reči. Čeprav imam v napravi način vožnje in navigacije nastavljen na ”mtb”, sledi pa seveda nimam zaklenjene na cesto (Lock on Road = off), se smerni kurzor napačno drži najbližje poti, medtem ko se sled zgodovine pravilno riše po karti. V praksi je to videti takole (dva primera posnetka zaslona).

Točka A je seveda moje pravilno stojiščetočka F (fake, fail, fuck …) pa je napačen položaj kazalca, prilepljenega na najbližjo pot izbranega zemljevida. Črna linija je sled zgodovine opravljene poti, ravna črta med točkama A in F pa navidezna (lažna sled), ki povezuje moj dejanski položaj A z virtualno točko kurzorja F. Ko odmisliš lažno črto med A in F, spregledaš točko F in v glavi potlačiš jezo, nimaš več nobenih težav. Tako preprosto je to.

Digitalna pamet Garmin

To se mi dogaja že od začetka uporabe novega Garmin Edge 1040. Enako je bilo tudi na testnem modelu Solar. Najprej sem seveda mislil, da sem naredil napako pri nastavitvah naprave. Saj veš, navodila imamo zato, da jih ne beremo. A sodobne elektronske naprave so tako kompleksni pripomočkida navodila za uporabo nikakor ne morejo zajeti vseh možnosti in so v resnici le smernice za delo z njimi. Za kaj več se moraš potopiti v spletne globine. Prav neverjetno je, da stric Google pozna skoraj vse odgovore na težave modernega sveta. Skoraj …

Ko skleneš (ne)živeti s “težavico”

Nikoli si nisem vzel časada bi težavo poskusil odpravitizato sem se naučil živeti z njo. Vse se da, in ko jo sprejmeš, sploh ni moteča, še vedno pa jezi. Vedeti moraš le, da tvoj položaj ni mali trikotni kazalnik, ampak je tvoja točka v špici narisane zgodovine poti. V resnici se to pojavlja zelo redko. Prednaloženi zemljevidi Garmin in karte OSM*, ki sem jih v napravo Edge dodal sam, so izredno natančni in zanesljivi. Ker jih sproti posodabljajo, se le redko zgodi, da kakšna steza na njih ni vrisana. Se pa seveda najdejo, saj zaradi gospodarjenja z gozdovi v njih nastajajo vedno nove poti. Ko sem se prejšnji teden znašel na eni od njih in je kurzor spet šel po svoje, sem zaklel in se ustavil. 

Spravil sem se v menije Garmin 1040, ponovno preveril nastavitve in jih nekaj spremenil. Naenkrat sta se trikotni kazalec položaja in črta zgodovinske sledi ujela nekje na področju bele (zelene) lise vrez vrisanih poti. A navdušenje nad rešeno težavo je trajalo le tri dni. Ko sem se pod Osolnikom spet znašel na poti v ”brezpotje”, sta šla kurzor in sled spet vsak po svoje.

Kaj pravi širni splet?

Razočaran sem se zvečer po rešitev podal na splet. Že prvi zadetek mi je povedal, da na svetu nisem samForum Garmin ponuja štiri strani opisov uporabnikov z isto težavo. Nekateri od njih so podobno kot jaz mislili, da so jo rešili, a zaenkrat je bilo njihovo veselje le kratkotrajno. Tudi sam sem preizkusil nekaj njihovih predlogov, ki (žal) ne delujejo. Verjamem, da se s tem ukvarjajo tudi poklicani Garminovi strokovnjaki, a programska verzija Beta 16.13 se tega še ni dotaknila.

Vse napisano seveda ne pomeni, da je Garmin Edge 1040 slaba naprava. Poleg navigacije omogoča fantastičen vpogled in analizo uporabnikovih sposobnosti. Opisana težava prav tako (resno) ne moti usmerjanja. Je pa škoda, da se pojavlja napaka (ki še ni odpravljena) prav pri osnovni funkciji, zaradi katere kupimo napravo – pri navigaciji.

A to še ni vse, če pokličete v naslednjih … morda se bom naslednjič lotil še roza ”ghost line”. Še ena 1040 veselica!