Ni ti treba do vedeževalke, če želiš spoznati svojo prihodnost v gorskem kolesarstvu. Dosti bolj zanesljiv odgovor ti da obisk spomladanskega Bike festivala na Gardi, sejma Eurobike ali kakšnega še bolj eksotičnega čez lužo.

DSCN1176Kolesa začetnikov gorskega kolesarjenja so imela precej široke in jasno tudi težke obroče. A v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je šlo predvsem za zabavo in se s tem nihče ni pretirano ukvarjal. V osemdesetih so v tabor pravovernih vstopili nekateri cestni kolesarji in pojavile so se prve XC tekme. Cestarji so kmalu ugotovili, da jim manjka tehnike na spustih, precej pa bi z lažjimi obroči pridobili na vzponih.

Podprli so jih še sponzorji in naenkrat so se v gorskem kolesarstvu začela vrteti kolesa s skoraj cestnimi obroči.

Nazaj v prihodnost

Trideset let je trajalo, da smo se jih odkrižali! Širši obroči se zopet vračajo. Iz notranje širine okrog 20 milimetrov se bodo razširili na 30. In to tudi v XC im maraton segmentu. Res je, da to pomeni kakšen gram več na tehtnici, a po drugi strani imamo danes superlahke materiale, o kakršnih pred tridesetimi leti še sanjali niso. Tržniki zatrjujejo, da lahko razvojni inženirji z obročev odbrusijo še nekaj odvečnega špeha. Nizka teža vrtljivih elementov je pač pomembna za dobro pospeševanje. Nekaj odvečne teže se skriva tudi v pestih.

Gumarji

S širšim obročem se razširi tudi guma. Že običajna dobi širšo tekalno površino in s tem boljši oprijem, teža pa ostane enaka. skicaČe jo gledamo v prečnem preseku, se guma bolj odpre. Nima več balonaste oblike, ampak dobi polkroglo. Boki plašča in stranski čepki postanejo stabilnejši, zato v ovinkih izgubiš tisti zoprni občutek zvijanja in odnašanja gume. Široko gumo lahko vozimo z nižjim tlakom, kar na zahtevnem terenu pomeni manjši kotalni upor. Široki obroči zmanjšajo možnost snejkbajta oziroma kačjega ugriza. Sploh pa vsi močno priporočajo uporabo tubeless sistema. Tudi tu se izkažejo širši obroči. Guma se lepše uleže na rob in možnost “sezutja” je manjša.

Morda mislš, da je to le ena od mnogih špekulacij za prihodnost. Pa ni. Proizvajalci obročev so danes, maja 2016, dejansko že v letu 2019! Svojo proizvodnjo načrtujejo za tri leta naprej in v njihovih glavah so po 26-palčnih odpisali tudi ozke obroče. Hardware je torej določen, slediti mu mora še software. Na potezi so gumarji. Ti danes še nimajo pravega odgovora za obroče gorskokolesarske prihodnosti, kajne Jože?

 

Naj vas spomnim še na naše aktivnosti:

Od 27. do 29 maja in od 10. do 12. junija gremo v Bosno.

Od 20. do 24. junija bomo bivali na ladji in kolesarili po Krku, Cresu, Lošinju in Rabu.

Od 9. do 16. julija bomo v Livignu in potem spet v Bosni.

Vsako sredo ob 17:00 se dobimo pred okrepčevalnico Mah v Škofji Loki in z zmernim tempom naredimo krog po loških hribih.

Več pa na povezavi http://mahmtb.com/koledar-mahmtb-aktivnosti-za-pomlad-2016/