Enkrat v avgustu nenadoma ugotoviš, da se je dan nesramno skrajšal. Tolažiš se, da so še počitnice. Septembra to tolažbo odplakne dež, dan pa je še krajši. In če si malo nepozoren, te na popoldanskem kolesarjenju že lahko ujame – ne tema, ampak mrak. In ker pogosto zadnje metre ali kilometre ture narediš po cesti, je dobro, da si takrat opazen.

Čelada

Julija sem zlomil skoraj novo čelado. Le dobra dva meseca je imela, ko se je ob padcu žrtvovala zame. Preselila se je na podstreho k preostalima dvema padlima bojevnicama. Jaz pa sem potem celo poletje švical pod Alipinino Valparolo RC. Čeprav je v osnovi cestna čelada, je zadaj rahlo podalšana proti zatilju in tako dobro ščiti tudi gorskokolesarsko glavo. Moja ima še eno posebnostbarvo, ki so jo pri Alpini poimenovali “Be Visible”, bodi viden. Fluo rumeno-zelena barva je zelo opazna podnevi, še bolj pa ponoči, ko je kar za polovico bolj vidna od ostalih barv. Zato bo na moji glavi ostala tudi v teh bolj pustih in temačnih dnevih.

Očala

Dnevi z manj svetlobe prinesejo še eno spremembopotrebo po drugačnih sončnih oziroma zaščitnih očalih. Tudi tu ima Alpina dober odgovor, očala Varioflex s fotokromatskimi stekli. Ta se prilagajajo svetlobi in pokrivajo zaščitni spekter od S1 do S 3. V mraku ali oblačnem vremenu so stekla prozorna in očala služijo le za zaščito, na soncu pa stekla potemnijo in lepo zaščitijo oči pred močno sončno svetlobo. Tako nimaš več potrebe po večih očalih za različne svetlobne razmere.

Včasih se zgodi, da se kolesarska očala enostavno ne ujemajo s čelado. Pa ne gre za barvno, ampak fizično ujemanje. Ročka so predolge in se dotikajo čelade, očala pa zato ne sedejo dobro na nos. Alpina je pri očalih Eye 5 zato skrajšala ročki. Kljub temu se dobro držijo glave, saj so gumirani konci ročic upogljivi in si jih lahko prilagodiš tako, kot ti najbolj paše.

Na teh očalih mi je všeč še ena stvar. Pri športnih očalih vedno izberem polovične okvirje. Take, kjer je steko vpeto le zgoraj, saj se blato, prah in znoj lažje očistijo. Stekla čistim pod tekočo vodo z blago raztopino detergenta za posodo. Tekoče milo za roke ni primerno, saj vsebuje maščobe.

(pre)vidnost

V dnevih z manj svetlobe sta dobro vidna čelada in svetla očala pasivna elementa tvoje varnosti. Še več boš zanjo naredil, če daš v nahrbtnik dve mali LED lučki, belo za sprednji in rdečo za zadnji del kolesa. Ne staneta veliko, nista težki in ne zavzameta veliko prostora, a morda te bosta enkrat rešili!