Še dobre tri tedne je do začetka Bled Bike Festivala. Nedelja 27. avgusta bo tekmovalni dan in čas je, da izveš nekaj več o trasi maratona. Zate sva jo v vročini prvega avgustovskega dne s Tomažem prevozila. Osnovni podatki o razdalji Epic so seveda poznani – štart bo ob osmih zjutraj, potem te čaka 2.900 višincev, ki se bodo nabrali v 103 kilometrih preko Mežakle, Pokljuke in Jelovice.

Mežakla

Prvih 30 kilometrov in 800 višinskih metrov ti bo vzela Mežakla. Za razliko od maratonov, ki se s štarta poženejo naravnost v nebo, ima blejski pameten začetek. Makadamska pot, ki skozi goste gozdove obkroži planino Obranico in vrh Oblek ni ne strma, ne tehnično zahtevna in ne skriva nobenih pasti. Spusti znajo biti presneto hitriin če nisi pazljiv, lahko zletiš s ceste. In še en nasvet: vozi pameten tempo in moči hrani za kasneje. Na odcepu te bodo redarji usmerili desno in priletel boš v Krnico.

Pokljuka

Preden boš začel plezati tja gor, te čaka 7 kilometrov asfalta skozi Radovno. Dolina je res lepa, a bo dodala le 100 višinskih metrov. Za njih bodo lepše poskrbeli pokljuški klanci. Še vedno lep makadam, ki pa je že gleda v nebo. Če bo na njem sonce, boš hvaležen mogočnim gozdovom za lepo senco.

V prvih petih kilometrih se boš dvignil za 600 metrov. A čez vso Pokljuko boš v 42 kilometrih pridelal dobrih 1000 višincev. Zadnji spust proti Bohinjski Beli ti bo končno ponudil tudi nekaj pravih gorskokolesarskih užitkov, ko bo makadamsko pot zamenjala gozdna podlaga. In še en nasvet: vozi pameten tempo in moči hrani za kasneje.

Jelovica

V Bohinjski Beli imajo najboljšo pošto na svetu. Poleg znamk in priporočenih pisem imajo tudi hladno pivo. A tega sva bila deležna le midva, ti se raje drži iso napitkov in gelov. Skrita stezica ob Savi Bohinjki te bo pripeljala do brvi, ta pa pod Jelovico. In že je čas za tretji nasvet: če ti je ostalo še kaj moči, razveži vrečo in jih zdaj uporabi! Če misliš, da si do sedaj že vozil v klanec, nisi.

Če misliš, da si do zdaj že vozil po grdih kamnih, nisi. Če si do zdaj zdržal na kolesu, boš končno sestopil. Lenart, a ti zvoziš tistih zadnjih par metrov pred kapelico pod Kupljenkom? Mislim tako, da prej prevoziš cel krog? Aja? Še visoko pod Babji zob te bodo gnali, preden se po 500 metrih morilskega vzpona razbita vlaka popoelje mimo Taleža v dolino. Še dobro, da ti ne bo treba tudi na Vajnež.

Cilj

Zaradi utrujenosti se morda sploh ne boš zavedal, da se še enkrat pelješ skozi Bohinjsko Belo. Še dobrih 100 višinskih metrov boš moral dodati v svojo zbirko (ostali, kolikor jih manjka v seštevku, se bodo nabrali nekje po poti), preden se boš ob železnici spustil mimo kampa Zaka do jezera in skozi špalir navdušenih navijačev v cilj.

Še o krajši progi

Organizatorji so pripravili tudi krajšo traso. Bled maraton bo dolg 63 km in imel bo za 1.700 metrov vzponov. Krajši maraton bo izpustil krog po Mežakli in pod njo takoj zavil v dolino Radovne. Prečenje Pokljuke bo za obe razdalji enako, a bodo kolesarji na krajšem krogu že prvič, ko bodo prišli v Bohinjsko Belo, zavili proti cilju. Prihranjen jim bo zahteven vzpon na Jelovico, a bodo prikrajšani tudi za lep spust v dolino. Tudi krajši maraton bo resna preizkušnja in prav škoda je, da niso pripravili še tretje, najkrajšerazdalje, ki bi bila primerna (skoraj) za vsakogar in lepo dopolnila festivalsko dogajanje.

Nekaj nasvetov

Maraton je tehnično dokaj nezahteven. Večinoma poteka po lepih makadamih, asfalta je zelo malo, pravega gorskokolesarskega terena pa tudi. A tako pač je, če mora pod traso svoj pečat dati tudi država s svojimi zakoni. Zato je za dirko naboljša izbira lahko in hitro kolo le s prednjim vzmetenjem (morda celo brez). Organizatorji so predvideli štiri okrepčevalnice. Nekateri deli dirke se ponovijo in če imaš s seboj pomagače z okrepčili, lahko zato lepo pokrijejo progo. Na teh odcepih pazi na kolesarje, ki ti bodo vozili nasproti.

Pazljiv bodi tudi na oznake in navodila redarjev, da ne boš zašel. Dobro je, če organizatorji na daljših odsekih večkrat označijo progo, tudi če ni križišč. Tako boš vedno vedel, da si na pravi poti. Naj te s tempom ne zavedejo ostali tekmovalci. Hrani moči za zadnji vzpon, tam jih boš res potreboval. In vozi po pameti, v ponedeljek moraš verjetno v službo!