Vodnik nemških gorskih kolesarjev je debelo pogledal, ko so ga nad Gardskim jezerom ustavili karabinjerji in mu zaračunali kazen. Ja, tudi na Gardi so nekaj poletij nazaj organi preveč resno vzeli zakonodajo. Na srečo je bila to le brca v temo preveč zagretega uradnika, ki je pozabil, od kod prihajajo šoldi za njegovo plačo.

 

g.jezeroGardsko jezero so prvi osvojili lovilci vetra v jadra. Skiperji jadrnic, surferji in kajtarji švigajo po njegovi površini sem in tja. Za njimi so se v stene nad izlivom reke Sarce podali plezalci. Naslovnico najbolj prodajanega plezalnega vodnika krasi naša Maja Vidmar. Zadnji smo obalo ledeniškega jezera naselili gorski kolesarji. Z višine je pogled na jezero najlepši. Severni del Gardskega jezera je res ustvarjen za aktivne. Čez dan imamo vsak svoje igrišče, zvečer pa skupaj uživamo v simpatičnih mestecih Riva del Garda, Torbole in Arco.

 

Menda sem v Livignu nekoč rekel, da imam dovolj njegovega slabega vremena. No, Garda me ni nikoli razočarala. Čeprav leži jezero 150 kilometrov stran od morja, blagodejni vplivi z Jadrana čez Padsko nižino sežejo vse do Garde. Ta je le 65 metrov nad morjem, zato lahko tam kolesariš skozi vse leto. Morda ti bo poleti res malo vroče, pozimi pa te nad 1000 metri za ovinkom pozdravi sneg, a v vseh mesecih te pričakujejo s soncem obsijana pobočja in enkratni pogledi na jezero ter gorski amfiteater okrog njega.

 

340_4021Na Gardi lahko kolesarijo prav vsi. Že najmlajši se podijo po kolesarski stezi ob reki Sarci. Začne se v Torbolah pod Mekijevo F…ing Perfect kolesarsko trgovino in gre mimo Arce do Cenige. Sentiero Ponale je znamenita, v skalo vsekana in skozi tunele speljana atraktivna pot do vasice Pregasina. Za manj pripravljene je teh 300 metrov položnega vzpona že cela avantura, večini pravih gorskih kolesarjev pa je to šele začetek ture. Za prelazom Rocchetta se jim odpre cela pahljača gorskokolesarskih poti. Čez jezero gledamo obširna pobočja Monte Balda, ki so prav tako prepredena s kolesarskim potmi. V tiste klance ti lahko pomagajo ponudniki šatlov ali pa kar gondola iz Malcesin. Svojo belo kapo rad dolgo v pomlad kaže tudi Monte Stivo. Tam so poti speljane skozi velike nasade kostanjev. A za razliko od naših gozdov, so ti zasebni in nabiranje kostanja v njih ni dovoljeno.

 

ponaleMed prvomajskimi prazniki se ob jezeru dogaja največja gorskokolesarska žurka. Bike festival v Rivo privabi proizvajalce in kupce gorskih koles ter opreme, športnike in pozerje ter otroke, mame in ate. Tam boš na velikem sejemskem prostoru videl vse kar bo (ali pa tudi ne) v naslednjih letih zaživelo med gorskimi kolesarji. Kolesa vseh velikosti, namenov in pogonov, oprema, oblačila, prehrana, turistične destinacije in še marsikaj, kaj pripravlja desant na tvojo denarnico. V živo si boš ogledal spretnosti junakov bike spotov iz youtuba, tekmoval na najkrajši ali ekstremni razdalji mtb maratona in na koncu zastonj jedel in pil na festivalski Open Night zabavi.

 

Danes bi težko našli junaka, ki bi pregnal gorske kolesarje s poti nad največjim italijanskim jezerom. Preveč ljudi v Rivi in okolici živi od kolesarjev. Tudi država.

Zapisal: Matej Hartman