Svoje kolo imaš rad, a vedno poškiliš tudi za drugimi. Gledaš jih v mestu in na trailih, v trgovinah, revijah in seveda na internetu.
Potem preskoči iskra, zaneti željo, ki hitro zagori v veliko potrebo. Potrebo po novem kolesu, ki jo pogasi le njegov nakup.

Zakaj bi sploh kupoval novo kolo?

Pri otrocih je stvar jasna, oni ga prerastejo ali uničijo. Seveda ga lahko uničiš tudi ti. Ali pa ga prerastejo tvoje kolesarske sposobnosti. Kolo se seveda tudi postara. Prodajalec koles mi je rekel, da je ob redni uporabi njegova življenska doba 5 let. Ob rednem vzdrževanju je kolo tudi po petih letih še povsem uporabno, le da morda na stopničko nižjem nivoju.

Bog ne daj, da ti kolo ukradejo. S težkim srcem boš odštel denarce za novega. Precej lažje bo segel v žep tisti, ki zgrožen spozna, da njegovo kolo ni več moderno. Ali pa da je sosedovo boljše. Vse je v glavi.

Internet

… je tvoj rešilni jopič v razburkanem oceanu informacij. Prej si med kolesi surfal le za zabavo, zdaj pa si aktiven ribič. V mreže loviš podatke o proizvajalcu, ceni, barvi, opremi, teži in namembnosti kolesa. Če si pristaš ene znamke in ostajaš pri starem načinu kolesarjenja, se boš hitro odločil. Izbral boš reinkarnacijo prejšnjega kolesa in brez predigre zaključil posel.

Kaj pa ostali?

Za vse ostale pa se začnejo sladke težave. Z užitkom se boš sprehajal po internetnih straneh, gledal slike koles in prebiral njihove teste. Brez težav se boš odločil med lepimi in grdimi ter izbral deseterico favoritov. Ko jim boš dodal filter cene, se ti bo obraz namrščil, oko zarosilo in v grlu naredil cmok.

Eno so želje, drugo realnost, tretji je kompromis. Nato se boš poglobil v sezname opreme. Eni se hvalijo s tem, drugi šparajo tam in preproste stvari bodo naenkrat postale zakomplicirane. Na zaslonu bo nešteto zavihkov. Odprl boš še enega in drsnik najnižje cene prestavil v levo.

Tik tak, tik tak

Nenadoma boš ugotovil, da je ura že čez polnoč, ti pa moraš zjutraj v službo. Ugasnil boš računalnik, si umil zobe, legel v posteljo in zaspal. Takrat boš najbližje svojemu sanjskemu kolesu.

Se nadaljuje …

p.s.

Z nami greš lahko na Rab s starim ali novim kolesom. Jaz grem s strarim 😉

1610_mahrab_400