Ko boš spal, boš še najbližje svojemu sanjskemu kolesu. Zjutraj boš poklical v trgovino, če lahko dobiš kolo za testno vožnjo. Prodajalec bo poskočil od veselja in ti navdušeno razlagal, da prav takega nima, ima pa podobno mašinco, ki ti bo zagotovo ustrezala.

Optimistično je pričakovati, da bo imel v testni floti vse modele koles v vseh velikostih. Z malo sreče ga boš le našel in še pred nakupom z njim naredil krog ali dva. A vožnja čez parkirišče pred trgovino ti bo dala le malo odgovorov.

Tvoj testni krog

Pravi test je krog, kjer vzponi in spusti odgovarjajo tvojim sposobnostim. Še najbolje bo, da ti ga posodijo za dan ali dva, ti pa ga pelješ na svoj priljubljeni teren. Tam točno veš, kje so meje tebe in kolesa, kaj še lahko spelješ in česa ne. Naj ti ne bo škoda tistih nekaj evrov, ki jih za testno izposojo običajno zaračuna trgovec. Če boš kasneje pri njem kupil kolo, ti bo znesek odštel.

Bodi odprt za nasvete

Morda ti bodo za test predlagali drugačen model istega proizvajalca, ali podoben model drugega proizvajalca. Prva ponudba naj te ne zavede. Če ti ustreza ponujeni model, še ne pomeni, da ti bo tudi željeni. Sploh, če sta njuni zasnovi različni. Bodi odprt za drugo možnost. Dober svetovalec ti bo znal ponuditi alternativo.

Vprašaj tapravega

Razmisli kje, kaj in kako najraje kolesariš. Staro kolo morda sploh ni bilo idealno, a si se ga navadil in ti ustreza. Morda ti bo novo z nekaj privajanja še bolj. Poišči tiste, ki o kolesih vedo več kot ti. Ja, takih je seveda povsod dovolj, a z nekaj pametnimi vprašanji boš znal presejati njihovo znanje. Običajno to niso najglasnejši oznanjevalci ene resnice.

Nikoli “na prvo žogo”

Vzemi si čas. Preizkusi tudi kolesa, o katerih prej sploh nisi razmišljal. Tako boš spoznal razlike med njimi. Morda boš našel kolo, ki ti ustreza bolj od tvojega prvega izbranca. To zna biti nerodno. Vpletala se bodo čustva, ki lahko zameglijo trezno odločitev. Zlahka se boš prepričal, da je lepše kolo tudi boljše, na tistih nekaj pomankljivosti pa se boš že navadil. Vse je v glavi in tudi tvoj sanjski bicikel je še vedno v njej.

Ko po 90 minutah še ni konec igre

Če pa si boš priznal, da sanjsko kolo le ni pravo, te čakajo podaljški. Ti znajo biti celo daljši od prve igre. Pridobil si nekaj znanj in izkušenj, čustva bodo imela manjši pomenin iskanje favorita bo še težje. Ah, te sladke težave!

Se nadaljuje …

Preberi še uvod v sladke težave