Skok v Crikvenico bo tudi naš kolesarski skok v december. Crikvenica, stisnjena pod obronke Gorskega Kotarja, je že več kot stoletje priznano klimatsko zdravilišče. Dvodnevno koleščkanje bo zato blagodejno vplivalo na naša pljuča in nam dalo moči za ves veseli december.

Sobota:

V soboto bomo dihali pod obronki Gorskega Kotarja. Na začetku asfaltna, kasneje pa makadamska pot je obrnjena proti soncu in v zavetju pred burjo. Počasi se dviga do najvišje točke 750 metrov nad morjem. Ker bomo začeli na nuli, bo prav toliko tudi skupnega vzpona, vsak pridobljeni meter pa bo za nagrado dal še lepši pogled na otoka Krk in Cres, pa na veličastno Učko in mesto ki teče, Reko. Ker bova z vami dva vodiča, lahko s hitrejšimi in močnejšimi turo podaljšamo še v eno nadstropje višje. V dolino se bomo spustili po starodavni cestri, ki je danes pravzaprav steza, namenjena pohodnikom in gorskim kolesarjem. Njeno pravo širino le še tu in tam pokažejo osameli obcestni kamni. Osnovni krog je dolg 31 km s 750 m vzpona, podaljšani pa 38 km in 1.150 m vzpona.

Zahtevnost? 3 od 5. Za gor lažja (ampak daljša) od Espressa v Rabcu, za dol pa nekaj podobnega.

Nedelja:

Nedelja bo dan za kavo v Novem Vinodolskem. Tja pelje lepa panoramska cesta. Spet bomo po asfaltu pobegnili iz Crikvenice, a že za zadnjimi hišami prišli na prijazno makadamsko cesto. Tokrat ne bo šlo tako visoko, saj bo najvišja točka le 260 metrov. Do dišeče kave se bomo spustili po zanimivi planinski stezi. Nazaj bo spet nekaj asfalta, za lep zaključek ture pa bo poskrbel spust po “trailu”, ki so končal skoraj v centru Crikvenice. Do kave in nazaj bo 28 kilometrov ter 600 metrov vzponov, za tahitre pa nekaj več 😉 Obe turi sta primerni tudi za e-bicikliste. Če ga nimate, pa bi ga radi preizkusili, vam uredimo ugoden najem.

Kaj pa, če…?

Kaj pa, če bo tisti vikend čez obronke Gorskega kotarja v Crikvenico potegnila burja? Ali pa se bo uscalo nebo? Ja, če se zgodi “worst case scenario” imamo tri možnosti: a) poiščemo bajkerjem bolj prijazno, destinacijo – nekaj jih je že v rezervi; b) vikend prestavimo za en teden – to bo štala; c) vse skupaj odpovemo – ne, hvala.

Potrebujete:

Gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami, čelado, kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, nekaj popotne hrane, vsaj eno rezervno zračnico in letnemu času primerna kolesarska oblačila. Jasno, da bomo nekaj dni pred odhodom pogosto kliknili na vremensko napoved. Dobra volja je obvezna! Vsak udeleženec mora imeti sklenjeno dodatno turistično zavarovanje ali potrjeno planinsko izkaznico. S plačano članarino PZS smo namreč zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju, pa čeprav to poteka ob morju. Preverite veljavnost osebnega dokumenta! Če vam manjka kakšen del opreme, nam sporočite. Z našimi partnerji pa vam lahko pomagamo pri ugodnem nakupu nove opreme.

Prevoz in nastanitev:

S kombijem gremo na pot v petek popoldne. Pred odhodom bomo poiskali primeren apartma za skupino. Lahko greste z nami, ali pa s svojim avtom in si sami poiščete prenočitev.  Prev tako ni treba, da ste z nami oba dneva. V Crikvenico lahko pridete kolesarit samo v soboto ali le v nedeljo.

Stroški:

Z vami bova dva licencirana gorskokolesarska vodnika, Živa in Matej. Za vsak dan sva pripravila dve podobni, a različno dolgi turi. Sami se boste odločili, katera vam bo bolj odgovarjala. Prispevek za organizacijo in vodenje celotnega gorskokolesarskega vikendav Crikvenici je 90 evrov na osebo (z vštetim ddv). Tsti, ki ste že kdaj kolesarili z nami, imate na ceno vodenja 10 % popusta, za novince/zelence pa imamo pripravljeno uporabno darilo. Pred odhodom bomo v Crikvenici poiskali ugodno nastanitev. Stroške prevoza, bivanja in prehrane bomo poračunavali sproti. 

Prijave in vse informacije na mail matejmah@gmail.com ali telefon 041 413 323. Prijava je potrjena po vplačilu akontacije 40 evrov na transakcijski račun:

MAH – Hartman Matej s.p.

Hafnerjevo naselje 89 a, Škofja Loka

TRR: SI56 0700 0000 0323 585

Fotografije v galeriji so seveda iz različnih letni časov 😉