Eni kolesarji smo že tako stari, da smo vojsko služili še po republikah bivše Juge. Enkrat mesečno so v kasarnah čistili kuhinje in takrat smo namesto kosila dobili SDO. 

Vsebina brezbarvne škatle ni bila kaj prida: zavitek prepečenca, stara konzerva, nekaj ploščatih bonbonov in vrečka čaja v prahu. Tako škatlo smo za prvi obrok dobili tudi takrat, ko smo šli na teren. Prašek smo zmešali z vodo, bonbone polizali, ostalo pa je največkrat končalo v smeteh, a smo tisto leto vseeno preživeli.

“Zakaj bi jedel tele briketeče si lahko za turo pripravim en dober sendvič”, so se smejali moji, ko sem jim v Livignu ponudil ploščice NRG-5. Na prvi pogled se res ne morejo kosati s slastnim sendvičem, a bistvo je očem skrito in ko so jih poskusili so bili vsi odgovori v stilu: “A veš, tole je pa dobro”. IzdelkiTrek ‘n Eat so povsem naravni, brez barvil, konzervansov in aditivov.

Mini je maksi

Za resen test brez sendvičev, čokolade in piva sem si izbral turo iz Livigna na prelaz Stelvio, s spustom v švicarsko St. Mario in zaključkom skozi Val Moro. Vreme je bilo hladno, pa še dež je strašil. Poleg ploščic NRG-5 sem si pripravil tudi pol litra napitka Peronin, mešanice proteinov in ogljikovih hidratov, ki jih med dolgotrajno aktivnostjo piješ po kapljicah, pravzaprav po požirkih. 

Gre za živilo v tekoči obliki, iz katerega lahko telo tudi med največjo obremenitvijon izkoristi do 96 % sestavin. Tekoče vode je na poti dovolj, zato sem za začetek napolnil le en bidon iso napitka, prašek za refil pa shranil v nahrbtnik.

Ko greš na pot z zelo majhno zalogo

Zajtrk s kruhom in maslom ter s kavo in mlekom ni bil ravno športen, od tam naprej pa nisem več goljufal. 94 kilometrov in 3.000 višincev sem prekolesaril z nogamiPeroninom in NRG-5. Garmin je izračunal, da sem na poti opravil za 3.400 kJ dela in pokuril 4.400 kcal. Pojma nimam, koliko kalorij sem pojedel za zajtrk, ampak med turo sem popil 100 gramov Peronina in tako zaužil 440 kcal. Pil sem ga počasi, po požirkih. Pojedel sem tudi dve 55-gramski ploščici NRG-5, a največ polovico ploščice naenkrat. Skupaj je to naneslo še dobrih 500 kcal.

Zadnjih 200 kalorij je dodalo 3 litre izotonične pijače. Nekih velikih maščobnih zalog pri mojih 63 kg žive teže ne tovorim s seboj in kalorijska enačba se ta dan ni izšla. Vseeno sem tudi v zadnji klanec na Alpisello pritisnil na polno in na vrhu je zmankovalo moči v nogahne pa energije v telesu. Ne vem, če je bilo to le zaradi ploščic NRG-5 in tekoče hrane Peronin. Je pa res, da nisem referenčna oseba. Tudi, ko sem testiral električnega S-Worksa, sem na vrhu padel v travo, baterija kolesa pa je bila še skoraj polna.

Tehnična hrana, brez laktoze in brez glutena

Negativno bilanco je popravilo vegansko kosilo, ki ga je pod Mottolinom tokrat pripravi Jaka. NRG-5 je “vegan friendly” in tudi Jaka je ves dan fural park na eno samo NRG-5 pološčico. So brez laktoze, tiste z oznako “Zero” pa tudi brez glutena.

Ploščice NRG-5 so pravzaprav tehnična hranaNa zavitku piše, da so “emergency food“. Ne zavzemajo veliko prostora in poleti se ne topijo. Imajo dolg rok trajanja. Čeprav nimajo velikega volumna, te hitro nasitijo, ko jo poješ, pa nimaš tiste čokoladne potrebe po “še”. Najbolj primerne so za tiste, ki gredo na dolge odprave v neobljudene kraje.

Zaprte v originalni embalaži zdržijo več letMorda niso najboljša izbira za hitre tekmovalce, saj si moraš vzeti čas, da suho ploščico poješ in zraven nekaj popiješ. A se ta, zanimivo, ne paca po ustih. Ploščico lahko tudi raztopiš v vodi in dobiš užitno kašo.

Čeprav je Peronin v osnovi proteinski napiteks kombinacijo ogljikovih hidratov ni namenjen zaužitju po aktivnosti, ampak med samo aktivnostjo. Prav tako se z njim ne boš odžejal, saj ga piješ počasi. To pomeni, da moraš imeti s seboj dve plastenki (ali plastenko in meh): eno za Peronin, drugo za hidracijo.

Potem je v Livignu padel sneg. Še sem kolesaril, vendar nobena vožnja ni bila dovolj dolga, da bi lahko resno preizkusil NRG-5 in Peronin. A že v naslednjih dnevih se mi obetajo bogate tureprimerne za testiranje popotniške prehrane iz bogato založene špajze šenčurskega First Corner Shopa.