Rabac, 16. do 18. november 2018

Jesen je pravi čas za gorskokolesarska potepanja ob morju, zato gremo  v petek popoldne v Istro. Ali pa Kvarner? Rabac in Učka ležita na istrskih tleh in gledata v kvarnerski zaliv, zato pripadata obema. V dveh dnevih bomo naredili dve povsem različni turi.

V soboto bomo Rabac, Labin, Rašo in Dugo Luko povezali v zanimiv krog rudarske zgodovine. Od morja se bomo ob globoki soteski potoka Rabac dvignili v Labin. Za opuščenimi rudniki bomo ujeli kratek, a divji spust v Rašo. Tudi tam so že ugasnili rudniške naprave. Za mestom bomo našli opuščeno traso stare tovorne železnice, po kateri so včasih vozili rudo do pristanišča Trget. Od izsušene ravnice se bomo dvignili v vas Bartići, ki je s 400 metri najvišja točka ture. Tam se začne dolg spust v Dugo Luko, ki je pravi gorskokolesarski posladek. Zadnji asfaltni vzpon bomo pozabili že po prvih metrih spusta v Rabac. Krog po rudarskih poteh bo dolg 35 kilometrov in ima za dobrih 900 metrov vzponov. Ti niso tehnično zahtevni, zato pa so spusti taki, kot so istrska tla: veliko kamenja, nekaj zemlje, malo trnja in veliko lepih stezic.

Rabac ima tudi simpatičen “skill park”. To so kratke, različno zahtevne stezice in popoldne bomo na njih še malo izpilili tehniko vožnje.Zvečer si bomo pogledali osnovne nastavitve in popravila kolesa.

Nedelja bo rezervirana za Učko. Z najvišjim vrhom, 1.401 meter visokim Vojakom, je prava kraljica Istre. Turo bomo začeli v Moščeniški Dragi in se najprej po asfaltu, kasneje pa po makadamu dvigali skozi Moščenice do prelaza Bodaj. Tam bomo zagledali vrh Učke, a na njega ne bomo rinili. Čeprav izgleda blizu, je pot na njega (pre)dolga, planinska pot z njega pa prepovedana za kolesarje. Zato bomo zavili v vas Mala Učka (984 metrov nad morjem) tam malo predahnili in se pripravili za epski spust. Ta nas bo brez prekinitve pripeljal  prav do morske obale!!! Tura po Učki bo dolga 35 kilometrov s 1.200 metri vzpona. 

Ves čas bova z vami dva licencirana vodnika, zato se bomo lahko razdelili v dve različno hitri skupini.

Prevoz in nastanitev:

S kombijem gremo na pot v petek popoldne. Seveda lahko v Rabac pridete tudi s svojim avtom. Ena od možnih nastanitev je Valamarov hotel Sanfior ki kolesarjem ponuja ugodne pakete, a izbira je vaša.   Prev tako ni treba, da ste z nami oba dneva. Lahko se nam pridružite le v soboto ali samo v nedeljo. Če nam bo  nagajalo vreme, bomo istrski teden prestavili za teden ali dva. V Istri lahko kolesarimo še vso zimo.

Potrebujete:

Gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami, čelado, kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, nekaj popotne hrane, vsaj eno rezervno zračnico in primerna kolesarska oblačila. Dobra volja je obvezna! Vsak udeleženec mora imeti sklenjeno dodatno turistično zavarovanje (Coris) ali potrjeno planinsko izkaznico. S plačano članarino PZS smo namreč zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju. Če vam manjka kakšen del opreme, nam sporočite. Z našimi partnerji vam lahko pomagamo pri izposoji ali ugodnem nakupu.

Stroški:

Stroški prevoza, bivanja in prehrane se razdelijo med udeležence in plačajo sproti.  Prispevek za organizacijo vikenda in vodenje tur je 60 evrov na osebo (ddv je vračunan v ceno).

Prijave in vse informacije na mail matejmah@gmail.com ali telefon 041 413 323. Prijava je potrjena po vplačilu akontacije 30 eur na transakcijski račun:

MAH –  Hartman Matej s.p.

Hafnerjevo naselje 89 a, Škofja Loka

TRR: SI56 0700 0000 0323 585

Namen: mtb vikend

Vabimo vas Živa, Matej in MahMTB

tel. 041 413 323