Pretegnjena veriga se zgodi čisto na tiho, skoraj sama od sebe. Ne boli, ne ščipa, ne grize.

Čeprav mnogi mislijo, da se veriga pretegne zaradi pedaliranja, je dejanski vzrok diagonalni zamik verige med sprednjim in zadnjim zobnikom. Kombinacija malega sprednjega in malega zadnjega (ali velikega/velikega) zobnika je strup za ketno. Vsaj na kolesu, pri psu ali ženi morda gre.

DSCN3995Kako dolgo zdrži veriga? Odvisno od njene uporabe in zlorabe. Izkušeni imajo za to že filing in v škatli z orodjem namenski merilnik, ostali se vsaj 2 x letno zapeljite do vašega serviserja. Z veseljem vam bo pomeril verigo, saj obstaja precejšnja verjetnost, da vam bo potem še prodal novo.

Veriga je raztegnjena že, ko se merilnik ustavi pri 0,6 %. Vsaj do 0,8 % jo je potrebno zamenjati. Lahko pa jo uporabljate še naprej, dokler ne začne preskakovati na zadnjem ali se navijati na sprednjem zobniku.  Potem boste pač menjali vse zobnike in verigo. Običajno ima veriga 100 + nekaj členov in raztegnjena za 1 % je za več kot dolžino člena daljša od nove. Če pravočasno menjate verigo, zobniki zdržijo vsaj nekaj verig.

Zanimiv je način kolobarjenja verig. Verigo zamenjamo z novo, ko je ta nekje na 0,5 % pretegnjenosti. Staro shranimo in novo spet zamenjamo na polovici njene življenjske dobe. Ko tako zberemo 3 ali 4 polrabljene verige, pri naslednji  menjavi namesto nove uporabimo staro. Zobniki pravijo, da jim je ta način zelo všeč.

DSCN3999Če bi radi menjali verigo, ki ni speta s sponko golden link, potrebujete orodje za razdiranje verige. Oglejte si potek verige na zadnjem menjalniku, potem pa jo napadite.  Ko jo snamete, dvakrat preštejte, koliko členov ima. Z orodjem  skrajšajte tudi novo  in jo napeljite med zobnike. Shimano za združitev verige ponuja poseben pin, jaz pa vam priporočam zlati člen. Je precej enostavnejši in mnogo zanesljivejši. Le enkrat sem uporabil Shimanov pin. Ker sem ga slabo stisnil, je med vožnjo odletel in golden link iz žepa majice me je rešil pešačenja domov.

Če vržete kolo ob tla, šklepata kot sex dveh okostnjakov.mala zadnja Ko pravilno zavirate na prednjo bremzo, se krmilo in vilice nemarno tresejo. Ja, v krmilni ležaj se je prikradel luft. Servis je enostavnejši od menjanja verige in ga lahko opravi vsak, ki premore imbusa 4 in 5. Popustite stranska vijaka na opori krmila, potem pa z občutkom zategnite imbus na pokrovčku vilice. Spet zategnite stranska vijaka, z desno roko objemite spodnji stik okvirja in vilice, z levico pa stisnite prednjo zavoro in porinite kolo naprej. Če z desno ne začutite gibanja v stiku, ste skoraj opravili delo. Skoraj zato, ker morate še dvigniti prednje kolo in obrniti krmilo levo – desno. Če se giblje tekoče brez zatikanj, pojdite furat! Čaka vas lep dan.

Kakšno vprašanje? Pošljite mail na info@mahmtb.com