Prešerni Dalmaciji 2019 in Prešernemu Krku 2020 (pa malo manj prešerni lanski karanteni) bo letos sledil PREŠERNI RABAC! Štirje dnevi (lahko se odločiš tudi za kakšnega manj) med Rabcem, Labinom, Plominom, Rašo, Skitačo in Standarjem bodo kot nalašč za vse tiste, ki bi radi že na začetku februarja začutili kolesarsko pomlad.


Zakaj v Rabac?

Rabac je blizu! Kolesarjem je prijazen tudi takrat, ko je doma prehladno za daljše ture. Mnogi gorski kolesarji ga poznajo predvsem po kolesarskem parku. Za ogrevanje se ga bomo dotaknili tudi mi. A pravi zakladi se skrivajo med Ripendo, Standarjem, Plominom, Rašo in Skitačo. Nizek gozd je prepleten z mrežo starodavnih poti in steza, ki jih znava vodnika Živa in Matej povezati v lepe gorskokolesarske ture.

O dolžini in zahtevnosti tur se bomo dogovarjali sproti. 1000 višincev in 30 do 40 km je pri gorskem kolesarjenju včasih veliko, drugič malo. Ker bova z vami dva licencirana vodnika, se bomo (če bo to potrebno) lahko razdelili v dve različno zahtevni kolesarski skupini.

S seboj bomo imeli veliko škatlo s kolesarskim orodjem. Po končanih turah običajno pregledamo še stanje in delovanje naših koles. Ne delamo velikih servisov, vedno pa se najde kakšna pomankljivost, ki jo lahko odpravimo.

V Rabcu imamo tudi dobre prijatelje. Roberto iz trgovine in servisa Bike Centar Rabac (tik ob hotelu Sanfior) nam je že nekajkrat priskočil na pomoč. Ekipa Valamarja pa nam vedno ponudi dobre pogoje za nastanitev. Tokrat nas vabijo v njihov hotel Sanfior****, kjer nam poleg ugodnega polpenziona ponujajo še brezplačno uporabo notranjega bazena in fitnesa.


Za koliko dni v Rabac?

Če lahko soboti, nedelji in kulturnemu torku dodaš še prosti ponedeljek, boš z nami štiri dni in tri noči. Če ti je to preveč, si lahko v naši družbi le za vikend, ali pa kakšen drug dan, ki ti ustreza. Izbira je tvoja, odločiti pa se moraš do ponedeljka, 31. januarja 2022! Seveda lahko s seboj vzameš še koga, ki ne bo kolesaril. Njegov edini strošek bo bivanje v hotelu.


S čim v Rabac?

S svojim avtom ali pa z Mahovim kombijem. Od tam naprej pa z gorskim kolesom. Z organskim ali električnim. S polnovzmetenim ali prednjevzmetenim. Brez vzmetenja … ja, bi šlo, ampak težko. Pa gume morajo biti take, da jih ne razreže že prvi obmorski kamen. Za vse ostalo imej v nahrbrniku rezervno zračnico ali vsaj tubeless črve.

In seveda s primernimi oblačili. Ta teden je bilo +10 stopinj na soncu prav prijetnih, istih 10 stopinj v senci povsem znosnih, v vetru pa malo manj. Čeprav smo pozimi (vsaj med turo) manj žejni, je hidracija zelo pomembna: bidon, plastenka, čutara, termoska, meh … naj bodo med furo s teboj v nahrbtniku skupaj s prigrizki. Če boš brez čelade, ti jo bo posodil Roberto iz Bike centra. Brez nje ne boš na naši furi! Za ture ne potebuješ ščitnikov, če pa se brez njih ne počutiš dobro, jih le vzemi.

S plačano članarino PZS smo pri naših aktivnostih zavarovani tudi gorski kolesarji, še obsežnejša kritja pa nudijo razna komercialna nezgodna zavarovanja.

Kaj pa, če bo šlo kaj narobe? Če bo slabo vreme, bomo vikend v Rabcu prilagodili ali prestavili za teden ali dva. Če bo zmedo naredila korona, jo bomo pač ubogali. Trenutno za prehod meje zadostuje izpolnjevanje enega od PCT pogojev.

Stroški za Prešerni Rabac

Računica je na prvi pogled zapletena, v resnici pa čisto preprosta. Prispevek za organizacijo in štiri vodene ture je 200 eurov (oziroma 50 eur za posamezno turo).

Če za bivanje izbereš hotel Valamar Sanfior****, je cena polpenziona 35 eur na osebo v dvoposteljni sobi (105 eur za 3 noči), za enoposteljno sobo pa 45 eur. V to ceno je zajeto spanje, turistična taksa, samopostrežni zajtrk in večerja, pijača dobrodošlice, uporaba hotelskega fitnesa in notranjega bazena. Wellness je na voljo za doplačilo. Hotel ima prostor za čiščenje koles in veliko varovano garažo za njihovo shranjevanje. V njej lahko tudi polniš baterijo e-kolesa.

Štiri ture in trije polpenzioni te bodo torej skupaj stali 305 eur, če boš kakšen dan ali turo izpustil(a), pa seveda ustrezno manj.

Prijave za Prešerni Rabac

Prijave in vse informacije za Prešerni Rabac:

ŽIVA na telefon 070 560 864 ali mail ziva.hartman@gmail.com

MATEJ na telefon 041 413 323 ali mail matejmah@gmail.com


Pijana proga

Poznaš pijano progo? Ne? To je železnica, ki je včasih povezovala Rašo in Lupoglav. Potem pa je nekega dne zaplesala po svoje. Od takrat vlak po njej ne vozi več, postala pa je atrakcija za tiste, ki želijo posneti pijano fotografijo. Mi se bomo na njej slikali v torek, na poti proti domu.


Takole smo še pred korono vozili po Rabcu. Vamos, Rabac!