Prešernove Poezije bomo tokrat brali v Dalmaciji. Od petka, 8. februarja do nedelje, 10. februarja bomo z gorskimi kolesi obkrožili otok Murter, prevozili nacionalni park Krka in potepanje zaključili s krogom v zaledju Sukošana.

Prevoz in nastanitev

S kombijem gremo na pot že v četrtek po šihtu. Pred odhodom bomo na Murterju poiskali primeren apartma za skupino. Seveda lahko greste v Dalmacijo tudi s svojim avtom in si bivanje uredite sami.

Kolesarjenje

Otok Murter je uvod v Narodni park Kornati. Od jadranske obale ga loči le ozek preliv, a ga z njo povezuje dvižni most. Številni zalivi ponujajo zavetje barkam, najlepše pa je, da so povezani s stezami, primernimi za kolesarjenje.

Na prešerni petek bomo z gorskimi kolesi objeli skoraj ves otok. Do Betine bo nekaj asfalta, od mesta Murter naprej pa samo še najlepši tereni za naša kolesa in najlepši pogledi za naše oči. Če nam bo krog po Murterju prekratek, bomo po komaj vidnih poteh skozi oljčne nasade šli še na celino do Pirovca.

Krog: 40 km in za 400 m vzponov (brez dodatka v Pirovac)

V soboto bomo kolesarili nad in po kanjonu Nacionalnega parka reke Krke. Na kolesa bomo sedli v Skradinu in se po levem bregu kanjona, podali v notranjost. Ob pritoku Čikole se bomo prvič spustili v sotesko in se iz nje vrnili mimo trdnjave Ključica. Tam so včasih roparski vitezi prežali na trgovce, a nas bodo spustili mimo brez podkupnine. Naslednjič se bomo k lepotici Krki spustili pri Roškem slapu. Slap, stari mlin in rečne kaskade navdušijo vsakega obiskovalca. To je tudi točka, kjer se naša tura dvigne na desni breg in obrne nazaj proti cilju. A še preden si bomo privoščili slastno skradinsko torto,  se bomo z vrha še dvakrat zazrli v veličastni kanjon.

Krog: 54 km in za 800 m vzponov

 

V nedeljo bo treba domov. A ne tako hitro. Za konec nas čaka še lep krog v zaledju Sukošana. Sukošan leži v velikem zalivu Zlatna luka. Od obale v notranjost vodijo makadamske požarne poti, ozke stezice, obdane z brinovim grmovjem in slabe ceste, ki povezujejo zaselke z nekaj hišami. Ko se bomo spet dotaknili morja, bo konec tridnevnega dalmatinskega prešernovanja.

Krog: 37 km in a 450 m vzponov

 

Še to

Vse tri ture so prilagojene zimskemu kolesarjenju ob morju. Nimajo dolgih in strmih vzponov, pa tudi tehnično niso preveč zahtevne. Vsak krog lahko po želji podaljšamo ali skrajšamo. Z vami bova dva licencirana vodnika, zato se bomo lahko razdelili v dve različno hitri skupini. Če se bo slučajno sfižilo vreme, v Dalmacijo pač ne bomo šli. Poskusili bomo najti drugo sončno destinacijo, ali pa prešerni kolesarski vikend prestavili na kasnejši čas.

Oprema

Potrebuje gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami, čelado, kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, vsaj eno rezervno zračnico in času ter vremenu primerna kolesarska oblačila. Dobra volja je obvezna! Vsak udeleženec mora imeti sklenjeno dodatno turistično zavarovanje (Coris oz. podobno) ali potrjeno planinsko izkaznico. S plačano članarino PZS smo namreč zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju. Če vam manjka kakšen del opreme, nam sporočite. Z našimi partnerji vam lahko pomagamo pri izposoji ali ugodnem nakupu.

Stroški:

Stroški prevoza, bivanja in prehrane se razdelijo med udeležence in plačajo sproti (max 100 eur).  Prispevek za organizacijo vikenda in vodenje tur je 90 evrov na osebo (ddv je vračunan v ceno).

Prijave in vse informacije na mail matejmah@gmail.com ali telefon 041 413 323. Prijava je potrjena po vplačilu akontacije 30 eur na transakcijski račun:

MAH –  Hartman Matej s.p.

Hafnerjevo naselje 89 a, Škofja Loka

TRR: SI56 0700 0000 0323 585

Namen: prešerni mtb vikend

Vabmo vas Živa, Matej in MahMTB

tel. 041 413 323