Tomislav Zobec, šef ekipe, ki je leta 2015 iz kamenja ustvarila epsko gorskokolesarsko dirko po štirih otokih, mi je zjutraj rekel: ”Vse gre po načrtih.” To pomeni, da bo v torek 18. aprila vse pripravljeno za štart prologa osme izvedbe (eno je vzela korona) dirke čez Krk, Rab, Cres in Lošinj.

Hkrati mi je priznal, da je od lani, ko je dirka prešla pod okrilje Epic Seriesnjihovo delo precej lažje. Zdaj je njihova naloga predvsem tehnična priprava in delno izvedba dirke, za vse ostalo pa poskrbi krovna organizacija.

4 Islands 2023 z nekaj novostmi

Petdnevna (prolog + 4 etape) dirka 4 Islands je vsako leto malo drugačna. Letos so spremenili trase etap. Dirka bo dolga 291 kilometrov in bo postregla s 6.150 višinskimi metri vzponov. Prolog ostaja enak, že prva etapa po Krku pa bo v srednjem delu med Punatom, Dobrinjem in Vrbnikom precej spremenjena. Rab bo podoben lanskemuCrespa povsem obrnjen na glavo

Klasičnemu strmemu vzponu iz Meraga bo sledilo visoko prečenje nad mestom Cres, z Lubenic se bo karavana po znanih poteh spustila v Martinščico in šla do Ustrin. Tam se bo spet začel nov svet, saj bo sledil povratek mimo Vranskega jezera v center mesta Cres, kjer bo cilj. Tretja etapa je vedno veljala za kraljevsko. Letos bo ta sloves še potrdila, saj se je raztegnila na 84 kilometrov in zrasla skoraj 2.000 metrov visoko. Zadnja etapa na Lošinju bo imela le nekaj kozmetičnih popravkov.

foto: Ivan Sardi

Multifunkcijski trajekt

Druga sprememba se dotika legendarnega trajekta 4 Islands, ki že vsa leta zvesto sledi tekmovalcem. Ta ne bo več le startna rampa, ampak bo postal mobilna tehnična baza dirke s prostorom za kolesarski servis, kolesarsko pralnico in depojem koles.

foto: Vedran Metelko

4 Islands in novosti pri kategorijah

Tretja novost so dodatne tekmovalne kategorijeUCI tekmovalci so dobili svojoločeno od amaterjev. Na absolutno zmago startata Nemca Georg Egger in Lukas Baum s startno številko 3 – Orbea x Leatt x Speed Company. Lani sta na ABSA Cape Epicu brez podpore velike ekipe presenetila in zmagala, letos pa so ju tehnične težave postavile na drugo mesto. Priganjala jih bosta BULLSA Schneller in Lakata, ter dve ekipi Buff – Megamo. Na startni listi je še nova kategorija ”great grand masters” za tiste, ki so tudi po dopolnjenem šestdesetem letu sposobni dirkati čez štiri kvarnerske otoke. Dejansko je ta kategorija stalnica vseh dirk serije Epic.

foto: Semir Cerić Kovačević

Na 4 Islands tudi peščica Slovencev

V družbi gorskih kolesarjev z vsega sveta bo tudi letos nekaj slovenskih parov in posameznikov. Najvišje cilja izkušeni ”grand master” Peter Vesel, ki ima v ekipi letos novega partnerja, Italijana Lorisa Tomata, starega znanca MTB ZLIK. ”V dirko bova vložila svoj maksimum. Pričakovanja so visoka, a dirka je dolga in zahtevna,” pravi Peter. ”Za dober rezultat bo potrebno tudi veliko sreče,” še doda.

PETER VESEL / foto Mah

V posebnem klubu tistih, ki so nastopili na vseh izvedbah dirke 4 Islands, bo tudi letos Celjan Urban Majcen. Njegov partner v ekipi 124 – respect bo Martin Ločnikar.

Ekipa mtb.si

DEJAN NEMEČEK / foto: Mah

V kategoriji grand masters bova barve mtb.si s številko 122 zastopala Matej Hartman, letnik 1969, in Dejan Nemeček, letnik 1971. Poznava se že dolgo, zadnjič pa sva skupaj kolesarila na Veselem kampu na Krku. Čeprav prednjevzmetenec ni najbolj primerno kolo za dirkanje po kvarnerskem kamenju, sva oba pristaša trdorepcev. Dejan bo vozil Treka Procaliber, pisec teh vrstic pa Yetija ARC. Tretjega mesta ekipe mtb.si iz leta 2021 (Hartman/Boben) najbrž ne bova ponovila, saj je najin moto: ”Riding or racing, it has to be fun.” Po domače to pomeni: potrudila se bova, ne greva pa umret!

MATEJ HARTMAN – Mah / foto: Nejc Peternelj

naslovna fotografija: Ivan Sardi


Za konec pa še lwp spomin na 4Islands 2021 – skupno 3. mesto para mtb.si (Boben& Hartman) v kategoriji Grand Master: