Gorenja vas nad Škofjo Loko je pred časom dobila novo obvoznico. Prejšnji teden pa še “tlačilno” progo.

Lani so mladi poljanski kolesarji uživali na izolskem pumptracku. Kuclji, nanizani v neskončno zanko, so jih navdušili in padla je ideja, da bi nekaj podobnega postavili tudi domaNejc živi nad otroškim igriščem in je vsak dan gledal tistih nekaj kvadratovzemljišča. Boštjan je na občini uredil, da so jih namenili pumptracku. Občina je prispevala še zemljo za grbine in plačala bager, ki je zemljo na grobo razvlekel. Jeseni so naredili osnovo, ki se je čez zimo lepo uležala. Medtem so fantje kar sami naredili potrebna orodja in spomladi začeli s šejpanjem.Screen Shot 2016-05-24 at 22.16.31

Skoraj 500 delovnih ur je bilo potrebnih, da so gorenjevaški pumptrack v soboto tudi uradno odprli. Seveda so se po njem prvi pognali najmlajši. Tastari so ga preizkušali že med gradnjo in sproti odpravljali konstrukcijske napake. Pumptrack steza je javna in namenjena vsakomur, ki si na njej želi premigati roke in noge.

Pumptrack je?

Pumptrack spada v urbano okolje in je zabava za mlade in stare. Gradbeno ni zahteven objekt in se ga lahko brez težav odstrani. Prvi pumptracki so bili v sedemdesetih letih namenjeni BMX kolesom. Drugo rojstvo so doživeli v zadnjih letih z razvojem gorskega kolesarstva. Če so grbine betonirane ali asfaltirane, se na njih lahko podijo tudi z rolkami, rolerji in skiroji.

Pumptrack je običajno manjša elipsa ali osmica, na kateri si v ritmičnem zaporedju sledijo grbine. Vozi se ga brez poganjanja pedal, le z obremenitvami in razbremenitvami kolesa – pumpanjem. Polnovzmetena kolesa so zato manj primerna, saj vzmetenje izniči delo rok in nog.

Screen Shot 2016-05-24 at 22.16.01Če so pri klasičnem kolesarjenju najbolj obremenjene noge, se na pumptracku posebej izkaže zgornji del telesa. Prav neverjetno, koliko energije od tebe zahteva resno tlačenje proge. Z resnim delom se naučiš obvladati kolo v kratkih zavojih in pravilnega dela rok, kar ti pride prav na tehnično zahtevnih spustih.

Lokalna zgodovina

Tudi v Škofji Loki smo že imeli pumptracke. Tisti v Gorajtah je žalostno preminul, v cilju Loka MTB maratona pa je bil le začasen. Ko smo predstavili načrt za dirt in pump park na Podnu, so brihtne buče v Ljubljani ugotovile, da je to “uzrupacija prostora za premajhno skupino ljudi.” A nismo še obupali.

Naj živi pumptrack v Gorenji vasi!

Foto: Nejc Pajer