Z roba Gorskega Kotarja, 1000 metrov nad morjem, se odpre nebeški pogled na Kvarner. V soboto in nedeljo, 24. in 25. septembra, se bomo na ta balkon nad Kvarnerskim zalivom dvignili kar dvakrat. Prvič iz Crikvenice, drugič z Grobničkega polja nad Reko.


Dve furi in trije dnevi druženja

Izhodišče za naš “kvarnerski duet” bo Crikvenica. Ta je že stoletje priznano klimatsko zdravilišče in njen obisk bo zagotovo blagodejno vplival na naša dihala. Dva dneva bomo naša pljuča polnili z mešanico morskega in gorskega zraka.

V Crikvenico bomo šli v petek popoldne (po šihtu), v soboto naredili prvo turo in se vrnili v Crikvenico. Greh bo, če popoldne ne bomo skočili v morje. V nedeljo se bomo premaknili na Grobnik nad Reko in se za dirkališčem še enkrat dvignili v Gorski Kotar. Zvečer bomo že doma.


Kaj bomo furali?

SOBOTA: Iz Crikvenice gre v Grižane asfaltna cesta. Pravzaprav dve: leva je strmejša, desna je položnejša, a daljša. Naprej se pot v nebesa pokvari, a ne za dolgo. Šodrasta in strma makadamska pot je le kratek preizkusni kamen. Potem se naenkrat položi in postane lepša od marsikaterega slovenskega asfalta. Tik pred vstopom v Gorski Kotar se bomo še za trenutek dotaknili asfalta, nato pa utonili v senco mogočnih gozdov. 24 kilometrov in točno 1000 višincev je do najvišje točke sobotne ture – samotne lovske koče pod 1015 m visokim Stojaćem. Za dol pa krepkega jurja fantastičnega spusta, precej poskočnega, a vseeno ne preveč divjega. In kako je lahko spusta več kot vzpona? Ja, vmes se bomo še malenkost dvignili, a to le zato, da bomo podalšali lep spust. Dol k morju je nekaj zasilnih izhodov, idealen krog (pravzaprav osmica) pa meri 45 kilometrov in ima 1.250 m vzponov. Turo se seveda lahko skrajša ali celo podaljša.

NEDELJA: Nedeljska tura je po značaju zelo podobna sobotni. Premaknili se bomo na Grobničko polje, začeli na lepem makadamu, ki bo po nekaj kilometrih postal … drugačen. A za ruševinami stare italijanske karavle bomo spet na asfaltu. 14 km makadama skozi Gorski Kotar ima povprečno naklonino 3% in nam ga zavidajo tudi makadamkarji. A na Zahodnem grebenu Grobničkih Alp bomo spet na naših terenih. Ko nam bo dovolj nebeškega pogleda na Kvarner, se bomo spustili nazaj na Grobnik. Nekaj mest je precej kamnitih, večina spusta pa je podobnega tistemu nad Crikvenico, le da ni obvozov: 52 km in 1200 višincev.

Nedelja ima v resnici še eno možnost. Že dopoldne lahko prečkamo mejo in se namesto na Grobničkih Alpah ustavimo v Ilirski Bistrici. Ta je privlačno izhodišče za 1099 m visoko Veliko Milanijo. Tereni so podobni, fantje iz kolesarskega parka Črne njive pa so pod njo nadelali kopico lepih trejlov za spust. No, o tem se bomo z ekipo dogovorili v soboto zvečer.


Kako bomo furali

Za turi so potrebna gorska kolesa! Priporočeno je vsaj sprednje vzetenje, polnovzmeteno kolo pa je za kamnite primorske terene še boljše. Na naših turah običajno ne potrebujete ščitnikov, če pa se z njimi bolje počutite, jih le vzamite s seboj. Tehnično so naše ture srednje zahtevne. Niso XC, niso enduro, najlažje bi jim rekli vsegorske – All Mountain. Nič ni narobe, če greste na zahtevnejših odsekih peš. Asfalta se izogibamo, makadama je kar nekaj, najbolj pa smo veseli enoslednic, pa naj te vodijo navzgor ali navzdol. Praviloma vso turo odvozimo na pedale, zato je potrebna vsaj srednja fizična kondicija. Turi sta primerni tudi za električna kolesa.

Vse fotografije v najavi in galeriji so bile posnete med našimi kolesarskimi turami na območju opisanih tur in najlepše pokažejo kje, kaj in kako vozimo.


Kaj pa, če…

Kaj pa, če bo konec septembra deževalo? Nad Kvarner gremo kolesarit in uživat. Predvsem uživat. Če bo vreme nestanovitno, lahko turi prilagodimo. Če bo vreme res slabo, bomo pač ostali doma in poiskali nov datum, ki bo ustrezal vam in nam.


Potrebujete:

Osnova je gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami. To je lahko običajno, organsko, dvodnevno furanje nad Kvarnerskim zalivom pa je primerno tudi za električna kolesa. Potem je tu še obvezna čelada, morda tudi ščitniki, kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, nekaj popotne hrane, vsaj ena rezervna zračnica, flike in letnemu času primerna kolesarska oblačila. Obvezno je kakršnokoli turistično zavarovanje ali plačana članarina PZS. S plačano članarino PZS smo zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju.


Nastanitev, prevoz in stroški:

Skupaj bomo poiskali primerno nastanitev za skupino. Idealno izhodišče za naše turi je Crikvenica. Seveda si lahko prenočitev najdete tudi sami. Na morje se lahko peljete z MahMTB kombijem (stroške si delimo), ali pridete s svojim avtom. Običajno si kuhamo sami. Dogovorimo se za obroke, napravimo seznam in gremo v trgovino. Če komu to ne ustreza, je v mestu dovolj restavracij z dobro hrano. 

Prispevek za organizacijo in vodenje tur je 120 evrov na osebo (z vštetim ddv). Stroški prevoza, bivanja in prehrane se plačujejo sproti.

Prijave in vse informacije na mail matejmah@gmail.com ali telefon 041 413 323. Prijava je potrjena po vplačilu akontacije 40 evrov na transakcijski račun:

MAH – Hartman Matej s.p.

Hafnerjevo naselje 89 a, Škofja Loka

TRR: SI56 0700 0000 0323 585


Preberi si še nekaj več o em področju: