Krk je dogo veljal za največji hrvaški otok, a ga je po zadnjih meritvah Cres prehitel le za pol kvadratnega kilometra. Rab je eno od najstarejših jadranskih letovišč, saj so na njem počitnice uživali že Rimljani. Sredi marca bomo z gorskimi kolesi prevozili ta dva kvarnerska soseda:


Na mah čez Krk in Rab, 12. in 13. marec 2022


Dan nič

Na pot proti morju jo bomo mahnili že v petek, 11. marca, popoldne. O točni uri se bomo dogovorili dan ali dva pred odhodom. Prespali bomo v mestu Krk, v soboto naredili prvo turo, se vrnili v Krk in tam še enkrat prespali. V nedeljo zjutraj bomo spakirali stvari in se s trajektom iz Valbiske preselili v Lopar na Rab. Po drugem prekolesarjenem dnevu se bomo enako vrnili domov. Takole smo čez Krk in Rab kolesarili spomladi 2019:


Prva tura – Krk

Iz mesta Krk bomo po ozkih stezah šli mimo Vrbnika in se dvignili na Mesečevo pokrajino. Pot čez plato je zdaj veliko bolj gladka, kot je bila pred leti, a atraktiven spust v Baško je še vedno enako poskočen, pogled na skalnati amfiteater, morje in otok Prvič pa tudi nezemeljsko lep. Vračali se bomo ob Veli Riki in čez prelaz Treskavac. Trasa ponuja kar nekaj možnosti za podaljške ali bližnjice, a o njih se bomo dogovarjali sproti. Predviden krog ima 1.050 višincev in slabih 50 km.


Druga tura – Rab

Zjutraj bomo pristali v Loparju na Rabu, se po kamniti poti dvignili na planoto Fruga, spustili v Rab, po Premužičevi stazi zakrožili čez Kalifront in se ustavili pri spomeniku koncentracijskega taborišča iz druge svetovne vojne. Še enkrat se bomo dvignilli na Frugo in počakali na njenem robu. Od tam se odpre neverjeten pogled na znamenito Rajsko plažo, nesrečni Goli otok in mogočni Velebit. Rabski labirint ponuja kar nekaj možnosti za spremembo trase, predvidena osmica pa ima 45 km in 850 m vzpona.


Vmes pa …

Na Krk bomo šli že v petek popoldne. Lahko prisedete v MahMTB kombi, ali pa pridete na otok s svojim avtom. V mestu Krk bomo poiskali ugodno nastanitev za skupino. Za obroke bomo poskrbeli sami. Če bo potrebno, se bomo pred kolesarjenjem razdelili v dve različno zahtevni skupini. V nedeljo popoldne se bomo vrnili na celino in za nami bo še ena lepa avantura. Če bi radi kolesarili le en dan, ste lahko z nami le na Krku ali samo na Rabu. Izbira je vaša!


Zahtevnost

Ture so primerne za gorska kolesa! Priporočeno je vsaj sprednje vzetenje, polnovzmeteno kolo je še boljše. Na naših turah običajno ne potrebujete ščitnikov, če pa se z njimi bolje počutite, jih le vzemite s seboj. Tehnično so naše ture srednje zahtevne. Asfalta se izogibamo, makadama je kar nekaj, najbolj pa smo veseli enoslednic, pa naj bodo te obrnjene navzgor ali navzdo. Praviloma vso turo odvozimo na pedale, zato je potrebna vsaj srednja fizična kondicija. Nič ni narobe, če kolesu in kolesarju pomaga elektrika.

Vodnika Živa in Matej dobro poznava terene, po katerih vodiva, zato lahko vsako turo tudi med potekom prilagodiva željam in sposobnostim skupine.

Vse fotografije so bile posnete med našimi turami po Krku in Rabu in najlepše pokažejo, kje in kaj bomo vozili.


Potrebujete:

Osnova je gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami. To je lahko običajno, organsko, polnovzmeteno ali samo z vzmeteno vilico, dvodnevno furanje po Krkun in Rabu pa je primerno tudi za električna kolesa. Potem je tu še obvezna čelada, kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, nekaj popotne hrane, vsaj ena rezervna zračnica in letnemu času primerna kolesarska oblačilaS sklenjeno članarino PZS smo zavarovani tudi med gorskim kolesarjenjem, turistična zavarovanja pa običajno ponuja še obsežnejše kritje nezgod. 

Kaj pa, če bo šlo kaj narobe? Na Krk in Rab gremo predvsem kolesarit in uživat. Če bo slabo vreme, bomo vikend na Kvarnerju prestavili na kasnejši datum – predvidoma 19. in 20. marec.


Stroški:

Prispevek za organizacijo in vodenje gorskokolesarskih tur je 120 evrov na osebo. Tisti, ki ste že kdaj kolesarili z nami, imate na ceno vodenja 10 % popusta, novinci pa dobite pisane MahMTB nogavice! Stroške prevoza, prehrane in bivanja (ocenjeni na 80 eur po osebi) bomo poračunali sproti.

Prijave in vse informacije na

telefon 041 413 323 ali na

mail matejmah@gmail.com 

Podatki za vplačilo:

MahMTB – Hartman Matej s.p.

Hafnerjevo naselje 89a, Škofja Loka

TRR: SI56 07000 0000 323 585