Leogang 2012, svetovno prvenstvo v gorskem kolesarstvu. Zadnji trening spusta so tekmovalke opravile v dežju, a med finalno vožnjo se jim je smejalo sonce. Smejalo se je tudi francozinji Morgane Charre, ki je bila po sedmem mestu v polfinalni vožnji nato v finalu najhitrejša in je osvojila tako željeno lovoriko. Z dežjem se je začelo tudi naše srečanje.

Ja, začelo se je z dežjem, a že popoldne so se kaplje posušile in pred nami je bil teden dni sonca in kolesarjenja po dalmatinskih otokih. Dan za dnem smo občudovali njeno mojstrsko obvladanje kolesa. Čez ostre skale je letela kot po obalkih in skozi ozke zavoje planinskih poti je smuknila mehko kot mačka. Te ima rada. Rada ima tudi pico brez salame, najraje pa ima svojih deset Bergamontov: za DH, enduro, XC, cesto in BMX. Jasno, rada tudi prijatelja Jamesa, s katerim živita v majhni vasici pod Mt. Blancom.

Najstnice Morgane niso zanimale običajne dekliške stvari. Raje se je s svojim BMX kolesom in prijatelji preganjala po pumptracku. Fantje so jo sprejeli medse in ji pomagali. Danes ve, da je bila to njena najboljša popotnica do naslova svetovne prvakinje. Ko je obvladala majhne grbine, je pri šestnajstih letih prestopila na velike strmine, skale, skoke in korenine.

Uspehi v francoskem pokalu so jo maja 2010 pripeljali naravnost v naš Maribor, na njeno prvo tekmo svetovnega pokala v spustu! Čeprav je tudi takrat deževalo in jo je zeblo, je bila to ena njenih njljubših prog.

Po Mariboru se je trdno zasidrala med najhitrejšimi spustašicami. Uživala je na tehnično zahtevnih progah po vsem svetu. Uživala je, dokler je konec leta 2016 na zadnji tekmi nista ustavila padec in zlom zapestja. Poškodba je bila precej zoprna in težave z zapestjem so se nadaljevale tudi v naslednjem letu. Uživala je, dokler so bile spustaške proge še speljane naravno in logično.

“Naravne proge z logičnimi linijami imam veliko raje kot takšne, kot so v spustu danes,” pravi Morgane. Takšne proge je nato našla na tekmah Enduro World Series in tekmovanjih Crankworx. A tudi spustu na najvišji ravni se ni odpovedala. Letos je na svetovnem prvenstvu v Lenzerheideju zasedla 7. mesto, naslednje leto pa se 27. in 28. aprila spet vrača k nam pod Pohorje!

“Dirkanja v Mariboru se veselim tako kot svojega prvega nastopa v svetovnem pokalu tam leta 2010,” pravi, in se skromno nasmehne.

Tekmovalna sezona je dolga in naporna. Kot vrhunska športnica večino časa posveti treningu in tekmam. Dopoldne je običajno v telovadnici, popoldne pa na lokalnih stezicah domačega La Clusaza.

A tekme so le del njenega gorskokolesarskega življenja. Med letom ima zelo malo prostega časa, zato si po končani sezoni želi drugačnih destinacij in bolj lahkotnega kolesarjenja. “Ko se konča tekmovalni koledar, grem rada kolesarit še tja, kamor si sama želim, ne tja, kamor moram zaradi dirk,” veselo doda.

Prejšnji teden se je zato pridružila prijatelju Jamesu Danielu Mcknightu, nekdanjemu uredniku Dirt magazina, in fotografu Andyju Lloydu, ki sta z nami delala reportažo med nastajanjem nove gorskokolesarske Trans Croatie. Teden dni smo skupaj uživali in garali od Učke do Hvara, Morgane pa je pokazala, kako se leti od kamna do oblaka.