Pravilno se imenuje zračna tlačilka. A vzel si bom to pravico in jo imenoval enostavno pumpa. Mala ročna pumpa, ki jo imam ves čas v kolesarskem nahrbtniku. In čeprav ne gre za plačan promocijski tekst, si bom vzel pravico, da jo pohvalim.

Tubeless je živahna zadeva, ki od lastnika zahteva nekaj pozornosti. Še posebej takrat, ko se ne vozimo, mu rado uide nekaj zraka in pred turo ga moramo vrniti v prostor med obročem in gumo. Ventilček so tista vrata, ki zrak spustijo v gumo, ven pa praviloma ne. Medtem, ko se guma ves čas bogato namaka v mleku, je nesreča ventilčka ta, da je (sploh takrat, ko kolo miruje) ves čas na suhem. Na suho pa gre, tako kot nekatere druge stvari, tubeless bolj težko.

Velike samostoječe pumpe z gibkimi cevmi so do ventilčkov dokaj prijazne. Drugače pa je z malimi pumpami, ki jih prevažamo v nahrbtnikih. Med suvanjem zraka v gumo te običano prerukajo ventilček naprej in nazaj, levo in desno, pa še malo gor in dol. In naenkrat pretreseni nesrečnež ne tesni več.

Zato sem bil toliko bolj vesel, ko sem pred enim letom našel Lezynovo ročno pumpo Tech Drive. Morda ni edina te vrste, a navdušila me je z gumijasto cevko, ki jo privijem na ventilček. Ker je cev gibka, med pumpanjem ne obremenjuje ventilčka. En konec cevi se z notranjim navojem prilega presta, drugi avtomobilskim ventilčkom, zunanji navoj pa se na eni ali drugi strani privije na dno pumpe. Tako preprosto je to. Na koncu cevke je še droben gumbek, preko katerega lahko izpustim odvečen zrak iz gume. Včasih se v silni pumparski vnemi pač ne ustavim dovolj hitro. Ko je ne rabim, je cevka lepo spravljena v steblu potisne ročice.

Na eno stvar pa moram biti vseeno pozoren. Presta (francoski) ventilček za tubeless sistem ima odstranljivo sredico, da lahko skozi steblo ventila dolijem tesnilno mleko. Ker moram cevko za pumpanje priviti na ventil, jo moram po končanem opravilu tudi odviti. pri tem se mi je že zgodilo, da sem zraven odvil tudi (slabo privito) sredico ventila.

Namenoma nisem poguglal kdo (če sploh) je Lezynov zastopnik v Sloveniji. Dejstvo pa je, da so njihovi izdelki nekaj posebnega. So uporabni, zraven pa imajo še dodn gušt lepega dizajna. Če sem komu s tem naredil dobro reklamo, lahko da za rundo!