Še dobrih šest tednov nas loči od tretje izvedbe etapne gorskokolesarske dirke po štirih kvarnerskih otokih.  Letos je k projektiu pristopil nov glavni sponzor in imenuje se Mitas 4 Islands.  začne v sredo, tokrat 19. aprila, z etapo na Krku, potem se seli na Rab in Cres ter v soboto, 22. aprila, zaključi na Lošinju. Vsak teden vam bom opisal eno od etap.

Osmica po Krku

Prva etapa se začne in konča v Baški na Krku. Dolga je 65 kilometrov. V štirih omembe vrednih in mnogih krajših klancih se nabere za 1660 višinskih metrov vzponov.

Lani so organizatorji razmišljali, da bi pred prvo etapo naredili še prolog. A so to idejo opustili, saj bi tako dirko začeli že dan prej. Tako smo prvi dan na štartni črti razporejeni po štartnih številkah. Vseeno večina tekmovalcerv pride v Baško vsaj v torek popoldan, kjer v miru opravijo registracijo in prevzem štartnih številk. Že res, da lahko to storiš še v sredo zjutraj, a odštevanje takrat že teče.
V sredo, ob devetih zjutraj, se bo začelo zares. Kača tekmovalcev bo skozi Baško šla na Mesec in naprej. Za zadnjimi hišami se začne strm vzpon do cerkve Sv. Ivana. Tam asfalta zmanjka, strmina se unese in skozi borov gozd boš priplezal na Mesečevo pokrajino. Prvih 7 kilometrov in 360 višincev bo za teboj. Še prej bo šlo 600 tekmovalcev, eden po eden, skozi ozko grlo – prehod v kamniti ograji. Lani je Lenart Noč v njem zlomil krmilo, letos so prehod malo razširili.
Plato Meseca se začne šokantno, s komaj vozno kamnito stezo. A po 300 metrih boš že na makadamski poti, ki te tresoče vodi čez planoto. Spust z nje je od jeseni asfaltiran, enak je vzpon po glavni cesti proti Velem vrhu. Še sreča, da ni treba prav do njega, saj je spust v Punat marsikomu že dovolj dolg in zahteven.

Travnata steza je na gosto posejana s skalami. Eni bodo med njimi vozili slalom, drugi spustili naravnost čez njih. Iz Punata bo šlo spet naravnost v nebo. Strma šodrasta pot je za mnoge nevozna, klopce ob njej neuporabne, križev pot pa realnost.
Na srečo te potem čaka 18 precej mirnih, večnoma makadamskih kilometrov do Vrbnika. Za njim pa spet klanci, jasno navzgor. Skalnata cesta je grda, ko pa boš za vinogradom zavil desno na lepo stezo, boš kljub naporu spet užival. Malo tudi peš. Enoslednica se nadaljuje tudi za prevalom na spustu proti Dragi Baščanski.

Ko prideš na asfalt, lahko nehaš varčevati moči. Zadnjih deset kilometrov ne skriva nobenega presenečenja. V Dragi zaviješ desno čez (suho) strugo in po mehkih poteh, kakršnih nisi bil deležen v prejšnjh 60 kilometrih, v cilj. Pazi, da bosta s partnerjem ves čas vozila dovolj blizu. Na kontrolnih točkah in v cilju razlika med vama ne sme biti večja od dveh minut!
Po prihodu v cilj vse tekmovalce ne glede na izbrani paket nastanitve čaka kosilo. Če je s kolesi vse v redu, jih takoj prevzamejo organizatorji. Drugače imaš par ur časa, da sam ali s pomočjo servisne službe odpraviš težave. Še isti večer gredo namreč vsa kolesa s trajektom na Rab.

 

25. in 26. marca boste lahko etapi po Rabu in Krku prevozili tudi z nami. Seveda ne v tekmovalnem tempu.

 

Celotno fotogalerijo s 4 Islands 2016 najdeš na tej povezavi