V bronasti dobi so Etruščani v južni Toskani našli rudnine. Rudniki železa, srebra, živega srebra in bakra so tam živeli (in životarili) do konca 20. stoletja. Tri tisočletja kasneje so gorski kolesarji v tistih koncih odkrili množico trejlov*. Za mnoge od njih so krivi prav rudarji. Druge so naredili kmetje, ki tam gojijo tekoče zlato – oljčno olje. Zadnje so dodali še pridni lokalci. Čez velikonočne praznike bomo obiskali njihovo kraljestvo.

Rudnik

Kam, kdaj in kako?

Pirhe in potico bomo jedli v Massi Marittimi. Do tja je približno 600 km. V Toskano jo bomo mahnili v sredo, 5. aprila, zgodaj zjutraj. Lahko prisedete v MahMTB kombi, ali pa si prevoz organizirate sami. Tako kot mnoga toskanska mesta je tudi Massa Marittima na vrhu hriba, zato si bomo nastanitev za pet nočitev poiskali na polju pod mestom. Dvesto višincev do mesta bomo raje porabili na trejlih. V Ponedeljek, 10. aprila, je praznik, zato bomo izkoristili tudi zadnji dan in šli domov šele popoldne.

Massa Marittima

Kaj bomo furali?

Predvidenih je 5 (morda bomo stisnili celo šesto) gorskokolesarskih tur. Območje od Masse Marittime do jezera Accesa, hrib Monte Aresenti in krajinski park Montoni so prepredeni z neštetimi trejli*, stezami, in kolovozi. V Follonici se bomo dotaknili morja. Vmes bomo ujeli značilne toskanske drevoredie cipres. Vse to smo povezali v prave gorskokolesarske ture, ki bodo šle čez najbolj poznane trejle* tega področja. In če bo teklo vse po načrtih, bomo zadnji dan obiskali še zakajeno zemljo – Monterotondo Marittimo.

Monte Arsenti

Zahtevnost

Ture bomo delali s kolesi (lahko tudi električnimi), dnevni kombi prevozi (šatli) niso predvideni. Najdaljši vzpon v enem kosu ima 400 višincev, najvišja dosežena točka pa bo 559 m. Za vzpone bomo uporabili makadamske ceste, gozdne poti in “uphill traile”. Nekajkrat bomo kolesa tudi rinili, a bo tega le za vzorec. Gozdni trejli* Masse Marittime so manj kamniti in bolj tekoči od tistih v Dalmaciji in primerljivi s tistimi na Elbi. Na TF so večinoma označeni z zeleno in modro barvo. Zeleni in modri (lažji) so seveda za tiste, ki že imajo nekaj gorskokolesarskega znanja.

Nikjer ne bo šlo “na glavo”, potrebno pa bo solidno obvladanje gorskega kolesa in terena. Voziš s ščitniki? Vzemi jih s seboj. Voziš brez? Tudi prav, Živa in Matej jih ne uporabljava. Povprečna tura bo imela nekje med 30 do 40 km ter 1000 višinci, lahko tudi manj, z veseljem pa več. Seveda bomo ture sproti prilagajali skupini. Vodnika Živa in Matej dobro poznava področje, saj sva lani tam naredila čez 650 km in 17.000 višincev. Vse fotografije v najavi in galeriji so posnete med našim kolesarjenjem v Massi in najlepše pokažejo kje in kaj bomo vozili.

Slavni Canyon trail

Oprema

Za ture po trejlih* Masse Marittime potrebujete gorsko kolo z grobo progfiliranimi gumami. Kolo je lahko običajno (organsko, akustično), ali električno. Polnovzmetenec je super, seveda pa je dovolj tudi samo sprednje vzmetenja, ali celo nobeno, če s takim kolesom suvereno obvaldate teren. Kolesarska čelada je obvezna, očala in rokavice pa priporočljive.  Ščitniki niso obvezni, a če ste navajeni voziti z njimi, jih le vzemite! Prav tako potrebujete kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, vsaj eno rezervno zračnico in primerna kolesarska oblačila.

Proti jezeru Accesa

Ne pozabite na dobro voljo. Vsak udeleženec mora imeti sklenjeno dodatno turistično zavarovanje ali potrjeno planinsko izkaznico. S plačano članarino PZS smo namreč zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju. Če vam manjka kakšen del opreme, nam sporočite. Z našimi partnerji pa vam lahko pomagamo pri ugodnem nakupu nove opreme. S seboj bomo imeli kovček z orodjem za popravila, za kaj večjega (upajmo, da tega ne bo), pa sta v bližini dva kolesarska servisa.


Stroški

Med kolesarjenjem v Toskani bova z vami dva licencirana gorskokolesarska vodnika, Živa in Matej Hartman. Strošek za organizacijo, vodenje in izvedbo programa je 300 eur na osebo. Dodati je potrebno še stroške prevoza in nočitrev, ki so prav tako ocenjeni na približno 300 eur na osebo in jih bomo poračunali na koncu. Če bomo kuhali sami, za hrano ne bomo zapravili veliko. Prijave na telefon 041 413 323 ali mail matejmah@gmail.com. Prijava je potrjena po vplačilu akontacije 100 eur na račun:

MAH, Hartman Matej s.p.

Podlubnik 1c, Škofja Loka

TRR: SI56 0700 0000 0323 585 

Namen: mtb Massa

V primeru odpovedi zaradi višje sile vam vplačane akontacije takoj vrnemo. Če brez upravičenega razloga odpoveste rezervacijo po 20. marcu 2023, vplačano akotnacijo zadržimo.

Brez besed

PA ŠE TO

Predvidene ture so preverjene in prevožene. Vse fotografije, objavljene na tej strani, so bile posnete med našim kolesarjenjem v Massi Marittimi oktobra in decembra 2022, zato velja: KAR VIDIŠ, TO DOBIŠ!

In ko smo ravno pri Toskani, za krompirjeve počitnice 2023 načrtujemo vrnitev na Elbo!

* trail je privzeta tujka za tisto, kar imamo gorski kolesarji najraje: steza, enoslednica, ozka pot …


Še več fotografij kot v galeriji na tej povezavi