Vse se menja. Tudi Bled Bike Festival 2018 bo drugačen od lanskega. Organizatorji so našli novo pot na Pokljuko in s tem zahtevnost obeh prog dvignili še za eno prestavo višje. Traso Epic so podaljšali na 104,4 km in raztegnili čez višino Triglava na 3.150 višincev. Na krajšem maratonu so v 63,2 kilometra spravili 1.885 metrov vzponov in spustov. Pokljuški krog je enak za obe razdalji, epski pa je na začetku dodana vožnja čez Mežaklo, za veliki finale pa še vzpon na Jelovico.

Oba maratona se začneta s promenado ob jezeru, a Epic za sotesko Vintgar hitro zavije v Mežaklo. Tam se pod kolesi zavrti prvih 35 kilometrov in 1000 višincev makadamskih poti. Naklon ni prehud, tehnična zahtevnost prav tako ne, nevarni so edino ovinkasti spusti. Nad Spodnjimi Lazami se obe trasi združita in namesto v dolino še enkrat zavijeta v breg. Za Kuglo se lepa gozdna vlaka končno spusti v Krnico.

Na Pokljuko in naprej

Lani sem dejal, da makadamski vzpon na Pokljuko ni nič posebnega. Po letošnji spremembi tega ne pravim več, saj sem ostal brez sape. Takoj iz Krnice gresta obe trasi naravnost v nebo! Na razdalji enega kilometra vzpon preseže 20 % in zahtevna gozdna vlaka bo večino kolesarjev spremenila v pešce. Kasneje se naklonina malo unese, podlaga pa ostane enako zahtevna skoraj ves čas vzpona na Pokljuko. Na planoti se potem od Rjavega Vrha mimo Medvedove konte, pod Lipanco in skozi Kranjsko dolino počasi nabirajo makadamski kilometri. Za Slamniki se začne eden lepših spustov in v Bohinjski Beli se števec premakne za novih 55 kilometrov in skoraj 1.400 višinskih metrov.

Razsodni tam zavijejo proti cilju, peščico ostalih pa bo lepa steza ob Savi Bohinjki zapeljala v pekel Jelovice. Strmina do kapelice pod Kupljenkom bo pokora za nespametno odločitev. Spet bo treba sestopiti s kolesa. Tudi naprej gor proti Babjemu zobu bo mnogim usojeno pešačenje. Spust proti Taležu je letos manj divji, zadnjih 20 kilometrov in 900 metrov vzponov pa zagotovo težjih kot lani. Blejski kolesarski festival obljublja maraton z najlepšim razgledom, a za mnoge bo najlepši pogled na jezero tisti trenutek, ko bodo zapeljali čez ciljno črto.

Pozor, veje!

Na celotni trasi maratona potekajo obsežna gozdarska dela. Požagana drevesa sproti umikajo, vseeno pa se na poteh lahko znajdejo posamezne veje, ki znajo biti tekmovalcem še kako nevarne. Progi tehnično nista posebej zahtevni, zato zadostuje prednje vzmetenje. Zadnje seveda doda nekaj udobja, pa tudi nekaj teže.

Priporočam tubeless, pumpo, rezervno zračnico ter dovolj hrane in pijače. Senca, ki jo ponujajo gozdovi, bo na koncu letošnjega poletja še kako dobrodošla. Dirka je dolga in zahtevna, zato dobro pretehtaj, za katero traso se boš odločil(a)! Je za tvoj ego boljša uvrstitev nekje na sredini krajše trase ali morda DNF na daljši?

Misli uhajajo že v 2019

Tudi za naslednje leto organizatorji že pripravljajo nekatere novosti. Kolesarski festival ob jezeru bo dobil nov datum na začetku poletja. Dvema zahtevnima progama bodo verjetno dodali še tretjo, lažjo. Tretja sprememba pa … naj še malo počaka.

Ne pozabi, Bled Bike Festival letos med 24. in 26. avgustom. Vse informacije dobiš na
bledbikefestival.com