Letos bomo šli v Livigno kar dvakrat! Druga izmena bo po stezicah evropskega Tibeta kolesarila od 18. do 25. julija 2020. Teh je toliko, da jih ne prevoziš niti v enem mesecu. Na njih je dovolj prostora za pohodnike in kolesarje. Tam bomo bližje soncu, saj leži Livigno kar 1816 metrov nad morjem. Pojdite z nami na nepozabne gorskokolesarske počitnice!

Prebivalci Livigna so še danes ponosni na svojo tihotapsko preteklost. S tem so jezili financarje, gorskim kolesarjem pa zapustili najlepše tihotapske stezice. Še pred štiridesetimi leti je bila to mala gorska vasica, pozimi za pol leta odrezana od sveta. Ko so leta 1968 zgradili tunel v Švico, so nekdanji tihotapci takoj obrnili ploščo in začeli razvijati zimski, potem pa še poletni turizem. Pri tem jim seveda izdatno pomaga status prostocarinske cone.

Poletni Livigno je gorskokolesarski raj. Mesto leži 1816 m visoko na “nikogaršnji zemlji” med Italijo in Švico. Nešteti kilometri tekočih stezic se nad gozdno mejo nastavljajo soncu.  Med seboj povezujejo prelaze Alpisella, Trela, Eira in Gallo, doline Federia, Mora in Mine ter vodijo od jezera Livigno k jezerom San Giacomo, Cancano in Lago del Monte. Enkratni pogledi na gorske skupine Paradisino, Bernino in Ortler, gravitacijski kolesarski park Mottolino in novi, mehkejši Carosello s flow traili, dobro založene kolesarske trgovine in vse mesto, ki diha s kolesarji in za kolesarje so zagotovilo, da se bomo tam ves teden dobro počutili.

V Livigno hodimo že skoraj 30 let in ga odlično poznamo. Zadnja tri leta tja vodimo tudi kolesrke skupine. Vendno smo naredili predvidenih osem tur, zraven pa smo se še neznansko zabavali. Letos kolesarjenje v Livignu organiziramo skupaj s turistično agencijo Promotur iz Reke, zato bo z nami tudi nekaj gorskih kolesarjev iz Hrvaške.

Kaj vam ponujamo?

V Livigno gremo s kombijem v soboto, 18. julija, v zgodnjih jutranjih urah. Nastanjeni bomo v apartmajih Chalet Li Mina blizu centra mesta.  Kuhali bomo sami in kolesarili skupaj. Pripravili smo vam 8 osnovnih in prav toliko prilagojenih kolesarskih tur. Vse ture bomo začeli in končali pred apartmajem, enkrat pa se bomo s kombijem zapeljali v Švico in naredili lep krog nad St. Moritzem. Domov se bomo vrnili v soboto, 25. julija, v kasnih večernih urah.

Ture:

Za leto 2020 smo pripravili nekaj tur, ki jih prejšnja leta še nismo vozili. Osnovne ture imajo za dobrih 1000 metrov vzponov. Potekajo večinoma po enoslednicah in nimajo daljših, tehnično zahtevnih odsekov. Sem in tja moramo med vzponom tudi s kolesa in ga riniti. Vozimo v skupini in z zmernim tempom. Ker bomo z vami ves čas trije vodniki, se bomo po potrebi razdelili v dve, morda celo tri različno hitre skupine. Večino tur se lahko med samim izvajanjem skrajša ali podaljša.

Seveda ni treba, da greste vsak dan z nami na kolo. Če si boste zaželeli dan počitka, Livigno ponuja še druge mikavne izbire. Pohodništvo, jahanje, adrenalinski park in pokriti bazen se težko upirajo množici trgovin. Livigno je prostocarinska cona in vsaka hiša v mestu ima v pritličju športno, modno, kozmetično fotografsko ali drugo vabljivo trgovino. Čeprav so cene dokaj ugodne, v njih ne moreš ničesar prihraniti. Le zakaj?

Gorsko kolesarjenje je aktivnost v naravi, s tem pa precej odvisno od vremenskih razmer in razmer na terenu. V preteklih letih smo vedno izvedli predvidenih osem tur. Upam, da nam bo vreme tako naklonjeno tudi v letu 2020. Smo pa vodniki s svojimi izkušnjami in poznavanjem terena tisti, ki bomo določili kaj je smiselno in kaj ne. Verjemite, na koncu boste zadovoljni vsi, tako zahtevni, kot tudi malo manj zahtevni kolesarji.

Potrebujete:

Za kolesarjenje z nami potrebujete gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami, čelado, kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, vsaj eno rezervno zračnico in primerna kolesarska oblačila. Vedite, da se lahko lep sončen dan 2.000 metrov nad morjem v trenutku spremeni v zimo. Dobra volja je obvezna! Vsak udeleženec mora imeti sklenjeno dodatno turistično zavarovanje (Coris oz. podobno) ali potrjeno planinsko izkaznico. S plačano članarino PZS smo namreč zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju. Preverite veljavnost osebnega dokumenta! Če vam manjka kakšen del opreme, vam lahko z našimi slovenskimi partnerji pomagamo pri ugodnem nakupu ali izposoji opreme. Ture so primerne tudi za električna kolesa in tudi te vam lahko priskrbimo. Kolo Specialized Turbo Kenevo Comp 2019 je lahko 8 dni vaše za 260 evrov.

Stroški:

Za turistični del Livigno MahMTB kampa 2020 bo poskrbela turistična agencija Promotiv iz Rijeke. Cena za 8 dni Livigna je 590 evrov. V ceno je vštet prevoz oseb in koles v Livigno in nazaj, 7 nočitev, posteljnina in čiščenje, 8 vodenih tur, 3 kolesarski vodniki, in turistična taksa.  Ne zajema stroškov prehrane, a ker si bomo kuhali sami, za makarone, riž, kruh, maslo, nutelo, mleko, kavo in sok tudi ne bomo zapravili veliko. Če komu ta način ne bo ustrezal, je na ulici dovolj gostiln, da si najde pravo. Pred odhodom se bomo vsi skupaj vsaj enkrat srečali in se odgovorili o vseh podrobnostih.

Prijave in vse informacije na mail matejmah@gmail.com ali telefon 041 413 323. Prijava je potrjena po vplačilu akontacije 100 evrovna transakcijski račun:


MAH, Matej Hartman s.p.

Hafnerjevo naselje 89 a, Škofja Loka

TRR: SI56 0700 0000 0323 585

Namen: Livigno mtb

Seveda so vse fotografije posnete med našimi kolesarjenjimi nad Livignom. Še več jih najdete na povezavai: MahMTB Livigno 2018