Od 29. junija do 6. julija 2019 se bodo naša gorska kolesa teden dni vrtela po poteh in stezah Livigna! Teh je toliko, da jih ne prevoziš niti v enem mesecu. Na njih je dovolj prostora za pohodnike in kolesarje. Tam bomo bližje soncu, saj leži Livigno kar 1816 metrov nad morjem. Pridružite se nam!

Prebivalci Livigna so še danes ponosni na svojo tihotapsko preteklost. S tem so jezili financarje, gorskim kolesarjem pa zapustili najlepše tihotapske stezice. Še pred štiridesetimi leti je bila to mala gorska vasica, pozimi za pol leta odrezana od sveta. Ko so leta 1968 zgradili tunel v Švico, so nekdanji tihotapci takoj obrnili ploščo in začeli razvijati zimski, potem pa še poletni turizem. Pri tem jim seveda izdatno pomaga status prostocarinske cone.

Poletni Livigno je gorskokolesarski raj. Mesto leži 1816 m visoko na “nikogaršnji zemlji” med Italijo in Švico. Nešteti kilometri tekočih stezic se nad gozdno mejo nastavljajo soncu.  Med seboj povezujejo prelaze Alpisella, Trela, Eira in Gallo, doline Federia, Mora in Mine ter jezera San Giacomo, Cancano in Lago del Monte. Enkratni pogledi na gorske skupine Paradisino, Bernino in Ortler, gravitacijski kolesarski park Mottolino in novi, mehkejši Carosello s flow traili, dobro založene kolesarske trgovine in vse mesto, ki diha s kolesarji so zagotovilo, da se bomo tam ves teden dobro počutili.

V Livigno hodimo že skoraj 30 let! Lani in predlanismo pelajali tudi skupino in imeli smo se super! V osmih dneh smo naredili 8 tur in se zraven še neznansko zabavali. Letos kolesarjenje v Livignu organiziramo skupaj s turistično agencijo Promotur iz Reke, in verjetno se nam bo pridružilo tudi nekaj gorskih kolesarjev iz Hrvaške.

Kaj vam ponujamo?

V Livigno gremo z dvema kombijema. Število udeležencev je omejeno na 14. Z vami bomo en turistični in najmanj dva licencirana kolesarska vodnika. Nastanjeni bomo v apartmajih Chalet La Gualt blizu centra mesta.  Kuhali bomo sami in kolesarili skupaj. Pripravili smo vam 8 kolesarskih tur. Vse ture bomo začeli in končali pred apartmajem, le enkrat se bomo s kombijem zapeljali v Švico in naredili lep krog nad St. Moritzem.

Ture:

Lani smo v osmih dnevih naredili osem tur. Upam, da nam bo tudi letos vreme tako naklonjeno. Povprečna tura ima za dobrih 1000 metrov vzponov. Vozimo v skupini in z zmertnim tempom. Potekajo večinoma po enoslednicah in nimajo daljših, tehnično zahtevnih odsekov. Ker bova z vami ves čas vsaj dva vodnika, se bomo po potrebi razdelili v dve različno hitri skupini. Večino tur se lahko med samim izvajanjem skrajša ali podaljša.

Seveda ni treba, da greste vsak dan z nami na kolo. Če si boste zaželeli dan počitka, Livigno ponuja še druge mikavne izbire. Pohodništvo, jahanje, adrenalinski park in pokriti bazen se težko upirajo množici trgovin. Livigno je prostocarinska cona in vsaka hiša v mestu ima v pritličju športno, modno, kozmetično fotografsko ali drugo vabljivo trgovino. Čeprav so cene dokaj ugodne, v njih ne moreš ničesar prihraniti. Le zakaj?

Potrebujete:

Za kolesarjenje z nami potrebujete gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami, čelado, kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, vsaj eno rezervno zračnico in primerna kolesarska oblačila. Vedite, da se lahko lep sončen dan nad 2.000 metri v trenutku spremeni v zimo. Dobra volja je obvezna! Vsak udeleženec mora imeti sklenjeno dodatno turistično zavarovanje (Coris oz. podobno) ali potrjeno planinsko izkaznico. S plačano članarino PZS smo namreč zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju. Preverite veljavnost osebnega dokumenta! Če vam manjka kakšen del opreme, vam lahko z našimi slovenskimi partnerji pomagamo pri ugodnem nakupu ali izposoji opreme.

Stroški:

Cena za 8 dni Livigna je 590 evrov. V ceno je vštet prevoz oseb in koles, 7 nočitev, posteljnino in čiščenje, 8 vodenih tur, 2 kolesarska vodnika, in turistično takso.  Ne zajema stroškov prehrane, a ker bomo kuhali skupaj, za makarone, riž, kruh, maslo, nutelo, mleko, kavo in sok tudi ne bomo zapravili veliko. Če komu ta način ne bo ustrezal, je na ulici dovolj gostiln, da si najde pravo. Pred odhodom se bomo vsi skupaj vsaj enkrat srečali in se odgovorili o vseh podrobnostih.

Prijave in vse informacije na mail matejmah@gmail.com ali telefon 041 413 323. Prijava je potrjena po vplačilu akontacije 100 evrovna transakcijski račun:

MAH – Hartman Matej s.p.

Hafnerjevo naselje 89 a, Škofja Loka

TRR: SI56 0700 0000 0323 585

Namen: Livigno mtb

Več fotografij lahko najdete na povezavah:

MahMTB Livigno 2017 in MahMTB Livigno 2018