Legendarni Uli Stanciu je januarja 1989 v klancih nad Gardskim jezerom delal teste gorskih kolesza njegovo pravkar ustanovljeno revijo Bike. Maja 1994 je v Rivi del Garda organiziral gorskokolesarski festivalDanes je Bike magazin največja evropska gorskokolesarska revija, festival pa na obalo največjega italijanskega ledeniškega jezera privabi ogromno množico ljubiteljev gorskega kolesarstva. Sejem, testiranja koles, maraton, otroška in enduro tekma ter množica drugih atraktivnih dogodkov so magnet, ki vlečejo v pokrajino Trentino.

Kaj dogaja na Gardi?

DSCN1050Tridnevno dogajanje je spet navdušilo. Vreme je bilo lepo, le v nedeljo je padlo par kapelj. Sobotni maraton je bil eden od viškov dogajanja. Jutro je bilo jasno in precej hladno. Ob 7.30 je na šatrtu stalo 2.500 udeležancev, tudi olimpijski zmagovalec iz leta 2012 Jaroslav Kulhavy. Ko je Brett Tippie ustrelil s štartno pištolo, so se pognali vsak proti svojemu cilju. Eni na 90 km dolgo in 3.800 m visoko Extremo, drugi na Rondo Grande ali Piccolo, nekateri pa tudi na elektro maraton.

Da ni nikogar več zeblo, je poskrbel že prvi vzpon proti jezeru Tenno. Že po dobri uri je oživel ciljni prostor, saj so prišli najhitrejši s Piccole. Ves dan so jim potem sledili tekmovalci z daljših maratonov. Extremo je najhitreje prevozil Švicar Urs Huber, ki je na najvišji stopnički stal že leta 2014.
Sobota je bila tudi prvi pravi sejemski dan. Sejem vsako leto zraste. Zdaj sega že do jezera in globoko v park. Seveda se na njem predstavi največ proizvajalcev koles. Že tradicionalno ima največji “štant” Scott. Tam se tudi največ dogaja. Imajo navečjo floto testnih koles in letos so zažigali s srednjim formatom 27,5+. Na Open Night Pary smo pri njih brcali žogo za glavno nagrado, električnega Geniusa.

Velik je bil tudi Cube. Pri njih sem izvedel največ novosti. Cannondale je navdušil z umetno meglo in legendarnim Scalpelom. Trek z zanimivo osvetlitvijo, Felt je imel najlepši ambient, štarter Tippie se je pri Rocky Mountainu spremenil v natakarja. Zanimivosti so se našle tudi pri drugih znamkah in prvič se je predstavil Giant. Pri Mondrakerju nas je Mac vabil na testno vožnjo z njihovo ekipo, a sem zamujal na Gardo in se nismo srečali.
Med izdelovalci komponent se običajno bojujejo Američani in Japonci. Shimano je na ogled in testiranje že dal električne komponente XT Di2. O ceni niso hoteli govoriti, povedali pa so, da bo za kupce na voljo konec poletja, po sejmu Eurobike. V ponudbi Srama je najbolj izstopala gigantska kaseta zadnjih zobnikov z razmerjem 10–50! Tudi zaradi izzivalne zlato–črne kombinacije.

Turizem

DSCN1099Izredno pomemben del sejemske predstavitve so turistične destinacije. Teh je iz leta v leto več in poleg domačega Trentina so najglasnejši Avstrijci. V tem segmentu so se znašli tudi edini slovenski razstavljalciNaši fantje in dekleta so navijali za Posočje, Trans Slovenijo, Štajersko, Koroško in Prekmurje. V povezavi z legendarnim Ulijem lahko v bodoče pripravijo še močnejšo akcijo. Odlično je šlo Hrvatom. Adria Bike je navduševal s promocijo etapne dirke 4 Islands. Naslednje leto bo na njej prostora za 300 parov!

 

Trendi

Na sejmu se najde še množica izdelovalcev oblačil, obutve, čelad, očal, nahrbtnikov, prehrane, butičnih delavnic koles in dodatkov zanje in seveda gumarjev. Velikih novosti letošnji sejem ni prinesel. A po pogovoru z mnogimi razstavljalci sta se pokazala dva trenda prihodnosti.
Fetbajki verjetno ne bodo navdušili množic. So pa dokazali, kako pomemben je velik volumen gum in nizek tlak v njih za dobro stabilnost, odličen oprijem in – v kombinaciji s tubeless sistemom – majhen kotalni upor. Zato bodo v prihodnosti vsa kolesa dobila širše gume. Tudi tista za XC in maraton. A dejansko ne bo šlo le za širše gume, ampak predvsem širše obroče. Notranja širina za vse tipe koles naj bi bila 30 mm, stilu vožnje pa se bo prilagajala konstrukcija obroča. Pri tej novosti dobro sodelujejo konstruktorji koles in obročev, zaostajajo pa gumarji.

Vsi smo E – kaj že?

Drugi trend mnogim ne bo všeč. Elektična kolesa bodo postala močan igralec na gorskokolesarskem igrišču. Zanimivo razlago mi je dal Cubov tržnik. Če poenostavim: mnogi imajo premalo časa za “treniranje”, vseeno pa želijo doseči neke točke in uživati v spustih. Moderna e-kolesa niso nič težja od nekaj let starih spustaških, motor in baterija pa jim znižata težišče in omogočita dobre vozne lastnosti.

Z e-kolesom lažje treniraš tehnične vzpone in redkeje potrebuješ žičnico ali “šatl”. Ciljna publika torej niso starejši občani ampak mladci, ki si želijo hitre zabave. Bodimo pošteni, tako je danes naše življenje. Znimivo je, da so mi o širših gumah in e-kolesih govorili prav vsi sogovorniki na sejmu. Kot bi bili na skupnem pranju možganov.

 

Pivo in klobase

DSCN1148Najbolj unikatno zloženko ima DT Swiss, najlepše reklamne svinčnike pa Imst. V soboto zvečer je najboljše pivo ponudil Craft, klobase Bike in sir Trentino. Najširše gume so se vrtele na Salsi in najmanjše račke plavale po Sarci. Riva ima odličen bike festival, Pregasina najlepši pogled na jezero, Eta Beta najboljši sladoled in Meckie najdaljšega … A če bodo na Gardi želeli zadržati kolesarje, jim bodo morali tudi kaj vrniti. Že dolgo se niso dotaknili priljubljenih poti nad jezerom. Le lepa prečka med Rochetto in Guilom je zaradi obnove (uradno) že dolgo zaprta.
V sredini maja bosta tudi v Sloveniji dva podobna kolesarska dogodka! 14. maja se z MTB maratonom začne Soča Outdoor festival, na isti dan pa Dolenjci v Novem mestu organizirajo Bajkafest. Škoda, da se niso dogovorili glede datumov, a vseeno obema želimo dober obisk. Podprimo njihov trud z obiskom ene od prireditev!

 

Po Gardi pride na vrsto Bosna. Pojdite z nami od 26. do 29. maja, od 10. do 12. junija ali kdaj kasneje!