Boštjan je kmalu pospravil sončna očala

A veš tisto, ko že ves mesec dežuje in se pač sprijazniš, da boš še en vikend moker in usran. Voda in blato pač gresta skupaj tako dobro kot kolo in pivo.

Ljubitelji vode in pivakoles in blata, sploh pa lepih trejlov smo se zato v soboto in nedeljo srečali na Črnih njivah nad Ilirsko Bistrico. Druga izvedba Bike & Beer festivalaje bila zaradi vremena rahlo okrnjena, a tisti, ki smo prišli, se nismo pritoževali. 

Ves čas sta vozila dva šatla

Tisto so res lepi konci. Malce skrivnostni, a zato toliko bolj vabljivi. Črne njive so vstopnica v snežniške gozdove. Tam se meša alpsko in mediteransko rastlinje. Geološka zgodovina si je poti urezala po svoje. Malo so pomagale še vojske, delo pa zdaj nadaljuje četa fantov in deklet, članov gorskokolesarskega društva Borovci. Med Milanjo in Štango so proti dolini uredili že 8 poti in po 700 višinskih metrih spusta lahko prideš v Ilirsko Bistrico brez da bi enkrat samkrat zagonil. 

Glej, Matej, tisto je Milanja

Navzgor greš lahko na lasten pogon ali s šatlom. Klanci so “singlespeed friendly”, senčne poti proti Sviščakom, Mašunu in Bloški planoti pa tudi poleti niso prevroče za makadamčkanje. Vroče ni bilo tudi Boštjanu Primcu in meni, ko sva se v soboto sredi dneva spravila na bicikla. Dež, ki je čez dopoldne le toliko namočil stezice, da se ni prašilo pod kolesi, se je na naju pošteno zlil. Blatno kačo, ki naju je peljala v dolino, sva na koncu zamenjala za asfalt. 

Enotna slovenska gorskokolesarska markacija

Zaradi slabe vremenske napovedi so organizatorji že nekaj dni pred dogodkom odpovedali petkov spored. Tudi sobotnega koncerta ni bilo, prav tako ne prijetnega poležavanja v travi. Na prostoru za kampiranje so manjkali šotori, bilo pa je nekaj avtodomov. Šatla sta vozila prez prestanka in prikolici sta bili ves čas polni koles. Tudi domačega piva (čeprav ni bilo vseh pivovarjev) je bilo dovolj. Otroci so se podili po spretnostnem parku, Specialized pa je obiskovalcem ponujal veliko floto testnih koles. Medtem, ko so jih mehaniki pripravljali za naslednjo izposojo, je Marko Peserl pojasnil, da so jim prav taki družabni dogodki najbolj zanimivi. 

Testni Speci

Nedeljo je zaznamovala tekma. Domačini so v prejšnjih zimah organizirali že tri ciklokrose, tokrat pa so v drugem letnem času, a podobnih razmerah organizirali dirko enduro serije 4fun. Nebo se je zjutraj še nekaj kisalo, a se je kmalu nehalo cmeriti.

Blata je bilo “le za vzorec”

Poročilo z endura: Bike & Beer Fest Enduro: Uspešno kljub slabi vremenski napovedi

Rahlo voden (s poudarkom na e) Bike & Beer festival 2019 je za nami, a slabo vreme protagonistom festivala Mateju Kreblju, Simonu Špilarju, Janu Rosi, Boštjanu Primcu in Marku Šajnu ni vzelo poguma. Pravijoda bo ob podpori lokalne skupnosti in domačih podjetij naslednje leto na Črnih njivah spet teklo – pivo in kolesa!