Si še predstavljaš, da bi ves dan vozil po neznanem terenu in pravilno zadel prav vsako pot? Že nekaj časa nam pri tem pomaga sodobna tehnologija. Med našimi zvestimi pomočniki je tudi Garmin.

Nedolgo tega

Danes se še redki spomnijo časov, ko so se gorskokolesarske ture načrtovale s papirnatimi zemljevidi. Uspehi ponavljalcev so bili odvisni od tega, kako je prvi potek ture razložil in kako je drugi to poslušal, še bolj pa razumel. Uspešnost ponovitev je bila temu primerna, a vsak kiks tudi ni bil slab. Napake so rojevale možnosti za izboljšave ali pa kar nove poti. Bilo je zabavno, včasih tudi naporno.

In danes

Danes nam pri načrtovanju in izvedbi in ponavljanju tur pomagajo elektronske naprave. Doma sta to računalnik in telefon, na turi pa naj bo telefon le pomočnik, glavno navigacijo pa prepustimo namenski napravi GPS. Svetel piskajoč zaslon na krmilu je olajšal ture, a jim hkrati odvzel nekaj avanture in romantike. Napak je manj, a so vseeno ostale. Napake so večne. Spomnim se, ko je prijatelj spomladi 2008 kupil Garmina in rekel: ”Nikoli več se ne bomo izgubili.” Še nikoli se nismo tako izgubili kot na prvi turi z njim.

Po vrsti: Garmin Edge 1030 / Edge 1040 / Edge 1040 Solar

Najino razmerje traja že desetletje. Z Garminom, da ne bo pomote.

Prvega Garmin Edge 800 sem si kupil spomladi 2013, ko smo pripravljali prvi LokaMTB maraton. Za resno mtb navigacijo takrat ni bilo kaj dosti izbirePoleti 2016 je po padcu v hribih nad Gardo za vedno ostal izgubljen nekje v tistih hostah. Kolesarski Garmini takrat še niso imeli elastične varnostne zanke. Danes je to eden od obveznih dodatkov naprave. Prav tako še ni bilo možnosti, da bi na telefonu videl njegovo lokacijo. Izgubljenčka je zamenjal Edge 1000, ki je kljub poškodbi zaslona in posledični invalidski upokojitvi ostal v rezervi do lanskega poletja, ko je dokončno izdihnil. 2019 sva oba z Živo na kolesi pripela Edge 1030. Običajno nisem hitel z menjavami, lani pa sem hitro skočil na prvi vlak s številko 1040.

Garmin Edge 1040

Spomladi 2022 je Garmin napovedal posodobitve naprav Edge. Začeli so na vrhu in junija 2022 predstavili novi Garmin Edge 1040Pravzapra dva. Najprej klasičnega, konec meseca pa še enega z dodatkom ”Solar”. V osnovi sta to enaki napravi z nekaj razlikami. Klasičnega Edge 1040 uporabljam pol leta, dva poletna meseca pa mu je družbo delal tudi sončni brat.

Zgoraj Edge 1040 Solar, vmes klasični 1040, spodaj starejši 1030

Kaj je novo? Kaj je boljše?

Ohišje novega Edge 1040 je elegantnejše in kompaktnejše od predhodnika. V resnici je v predelu pritrdilne pete za en milimeter debelejši od svojega predhodnika Edge 1300. Peta je po novem iz aluminija in ne več iz plastike. Menda so včasih pri sunku ob padcu lahko odletela pritrdilna krilca. Zdaj bo prej popustilo notranje ohišje nosilca na kolesu. Spodnja stran Garmina je bila prej gladka, zdaj pa je dobila drobna rebra, v katere se rado ujame blato. Hkrati je izgubila režo za kartico Micro SD, a se je notranji pomnilnik povečal iz 16 na 32 GB (pri solarju na 64 GB).

Vpogled v drobovje

Druge spremembe so skrite v njegovem drobovju. Garmin 1040 deluje z novim čipom, z njim pa komuniciraš preko novega uporabniškega vmesnika. Za polnjenje in povezavo z računalnikom ima sedaj priklop USB C. Edge je hitrejši ob vklopu in pri komunikaciji z računalnikom. Za natančnejšo navigacijo lahko Edge 1040 hkrati kombinira več globalnih navigacijskih satelitskih sistemovGPSGlonass in Galileo. A za uporabnika je več kot vse našteto pomembnejša močnejša baterija. Ta sedaj (preverjeno) zdrži deklariranih 35 ur in še več! Zadnja triurna vožnja po pri temperaturi od 6 do 10° C, vklopljenem večpasovnem satelitskem sprejemu in povezanimi funkcijami (telefon, merilec srčnega utripa, merilec moči in menjalnik AXS) je bateriji odvzela le 7 odstotkov shranjene energije. V praksi to pomeni teden dni kolesarjenja z enim polnjenjem.

Edge 1030 z Micro USB in Edge 1040 z USB C

Garmin 1040 in osnove

Vklopi se še vedno s tipko na levi strani. Prav tako sta ostali spodnji tipki za start/stop in vmesni čas/krog. Nov je začetni domači zaslonki ga po novem lahko prilagajaš. Novi 1040 ima že na prvi strani več uporabnih informacij. Ostali prikazni zasloni in meniji so ostali podobni starejšemu modelu, dodanijh je le nekaj novih funkcij. . Povezava s telefonom je lažja, saj ni več dvojnega protokola Bluetooth. Verjetno je to eden od razlogov, da so iz ”povezanih funkcij” umaknili možnost prenosa oziroma skupne rabe datotek. Resnici na ljubo je ta funkcija na terenu rada zatajila.

Enostavnejše je postalo kopiranje nastavitev stare naprave. Te se preko aplikacije Garmin Connect avtomatsko prenesejo v novo. Edge 1040 se poveže z vsemi senzorji (tudi neodvisnimi), ki za prenos podatkov uporabljajo povezavi ANT+ ali Bluetooth Smart. Moj se je brez težav spoznal z Garminovim prsnim merilcem srčnega utripa in Garminovim merilcem moči ter Sramovim AXS menjalnikom. Zagotovo se lepo ujame tudi z vsemi urami Garmin, le z Apple watch se nikakor ne marata. Brez težav se je sparil tudi z Iphonom in verjetno je enako tudi z vsemi Androidi.

So “otroške” bolezni še prisotne?

Do tu je vse lepo in prav. V resnici pa je novinec na svet prijokal z nekaj otroškimi boleznimi in na začetku sem se počutil, kot da testiram “beta verzijo” izdelka. Nekaj časa med turo nisem mogel ustaviti navigacije. Gumb za preklic navigiranja so iz aktivnega zaslona prestavili v globino menijev in ga potem vrnili. Sem in tja je aparat zmrznil. Zdaj dela b.p. Nekaj dni so se prikazni zasloni menjali v načinu “slowmotion”. Občasno so izginili zvočni signali. Na srečo so Garminovi doktorji stalno skrbeli za nedonošenčka in s serumi sistemskih posodobitev redno cepili malega paciente. Da sem do željenih zdravil prišel še hitreje, sem se prijavil v program Beta Software. Cepiva so pomagala Edgu in mojim živcem.

1030 / 1040

Odzivi na splošno

Nekateri cestarji ga ne marajo, saj pravijo, da je prevelik. No, za zahtevno gorskokolesarsko navigacijo potebuješ velik in dober zaslon. Zaslonska ločljivost novega Garmina Edge je enaka staremu, zdi pa se mi, da je boljša njegova občutljivost. V senčni hosti ima včasih premalo kontrasta, pogled nanj pa lahko poslabšajo tudi pretemna sončna očala. Verjetno veš, da polarizacijska očala, ki so super za morje in sneg, niso najboljša za gledanje LCDja. Dobra izbira so očala s fotokromatskimi stekli.

Kako elektronskega prijatelja uporabljam sam

Uporabljam en sam profil dejavnosti”LiveTrack” je nastavljena ga nisem še nikoli vklopil. Morda bi ga kdaj zaradi varnosti moral. Zaznavanje nesreče imam aktivno. S Stravo nisem povezan. ”ClimbPro” ne uporabljam, ker me jezi, ko mi pred vsakim vzponom povozi izbrani prikazni zaslon. Že osnovni višinski profil mi da dovolj podatkov o temkaj me čaka. Všeč pa mi je, da lahko z enim dotikom zaslona in prednastavljenega razmerja (jaz imam 1 km na x osi, 100 m na y osi) preskočim na višinski profil celotne trase. Naklon me ne zanimaželim pa podatek o trenutni višini in skupnem vzponu. Merim razdaljohitrost in čas ter sklop kolesarske dinamike, kamor podatke posreduje merilec moči v pedalih Garmin. 

Na Edgu spremljam še vreme ter klice in sporočila, ki sprejema telefon in posreduje v napravo. Vse to ni nič novega, pri navigaciji pa je velika prednost pred prvim Edge 1030 (novejši 1030 ”Plus” to že ima) aktiven prikaz Trailforksov na osnovnem zemljevidu. To možnost ima seveda tudi starejši, manjši in cenejši Garmin Edge 830. Osnovna navigacija deluje enako, kot pri prejšnjem modelu. Ob hkratni primerjavi Edge 1030 in 1040 sem nekajkrat opazilda je novi ob uporabi večpasovnega sprejema signala v gosto raščenem gozdu res malenkost natančnejši.

Domači zaslon 1030 /1040

Edge 1040 + merilec moči + merjenje srčnega utripa = popolna kombinacija

V resnici uporabljam le majhen del tega, kar mi ponuja naprava. Resni tekmovalci pa so z naborom funkcij Garmina Edge 1040 in hkratno uporabo merilca srčnega utripa in merilca moči dobili izredno močno orodje za načrtovanjespremljanje in analizo treningov. Naloženo turo (v Garminovem prevodu ”Igrišče”) kolesarski računalnik analizira in pripravi načrt vožnje, s katero kolesar optimalno prepelje traso. Med vožnjo spremlja negov potencial in vzdržljivost. Predlaga mu treninge in svetuje pri regeneraciji.

Eni brez tega ne znajo živeti (pravzaprav kolesariti), drugim so to le zanimive igrače, ki jih na začetku morda preizkusijo, naprej pa vozijo v svojem stilu brez navodil elektronskega trenerja. Malo mi je žal, da novega Garmina še nisem imel sredi junija 2022 na Carso Trailu. Dolga proga bi bila odlična primerjava med elektronskimi meritvami, nasveti virtualnega trenerja in mojim dejanskim stanjem med vožnjo in po njenem zaključku. Mislil sem, da bom to preveril na Istra Landu, a sem se z zlomljenim rebrom že teden dni prej izognil blatni kopeli.

Kaj pravi izvedba Solar?

Zdaj pa še pogled na sončno stran. Že na začetku sem omenil, da ima Edge 1040 še mlajšega sončnega brataPo funkcijah sta si praktično enaka, a je Solar brez bele črte na ohišju že na pogled bolj gosposki. Namesto 32 GB ima 64 GB notranjega spomina in hkrati prednaloženih več svetovnih zemljevidovV ceno Solarja je vštet silikonski ovitek, za običajnega ga lahko dokupiš. Dodatek ”Solar” si je zaslužil zaradi treh vgrajenih sončnih celic.

Ena je na zgornjem delu zaslonadruga na spodnjemtretja celica pa je prosojna in prekriva celoten zaslon Garmina Edge 1040 Solar. Zaradi nje je zaslon naprave za odtenek temnejši od klasičnega 1040. V praksi naj bi sončne celice pri zahtevni uporabi in v idealnih sončnih pogojih v eni uri sončnega obsevanja dodale do dvajset minut delovanja. Za spremljanje in informiranje o energetski učinkovitosti ima Edge 1040 Solar dodaten prikazni zaslon.

Le kateri je 1040 Solar?

O energetski učinkovitosti 1040 Solar

Avtodomarji in drugi uporabniki sončnih celic dobro vedokako pomemben je za proizvodnjo električne energije kotpod katerim pada sončna svetloba na celice. Ta na kolesu ni idealen. Prav tako celice optimalno delujejo le na neposredni sončni svetlobi. Iz sence pocuzajo le malo energije. Cestni kolesarji se tudi poleti radi nastavljajo soncu, gorski pa se večino leta raje skrivamo v gozdu. Poleti sem dva meseca kolesaril s Solarjem in v povprečju le redko presegel 10-odstotno učinkovitost proizvodnje.

Sončna eletrarna

Koristnost sončne elektrarne je bila torej zelo majhnaGarmin svetujeda ga tudi med kolesarsko pavzo pustimo vklopljenega in obrnjenega proti soncu. Tega sem se držal, a pri mirovanju se črni Edge v vročem poletnem dnevu in direktnem soncu v trenutku segreje nad 40 stopinj. Sončna elektrarna se zaradi zaščite pred pregrevanjem takrat samodejno ugasne in energetski prirastek je 0. Pojavilo se je še eno nasprotje. Garmin (še vedno) trdi, da se naprava polni tudi takrat, ko doma ugasnjena čaka na okenski polici.

A večina aktivnih uporabnikov spletnih forumov (tudi jaz) se s tem ne strinja. Ko je solarni Edge ugasnjense ta ne polni. Škoda, saj bi bil potem dejansko perpetuum mobile. Tako gre bolj za razvoj in prikaz tehnoloških zmožnosti, ki pa imajo za resnične uporabnike le malo koristi. Slabih 150 evrov, kolikor je razlika med običajnim in sončnim modelom, lahko verjetno bolje unovčiš. Vsekakor pa so med nami tudi kolesarjiki jim vsaka dodatna minuta navigacije pomeni več kot le običajna minuta.

Zadovoljstvo

Odkar je moj Edge 1040 ozdravljen otroških bolezni, sem z njim zelo zadovoljen. Največja prednost pred ostalimi modeli je njegova resnično doooooolga avtonomija. Druga izboljšava je kovinska peta, ki zagotavlja zanesljivo vpetje v nosilec. Mnogi bodo izkoristili bogat nabor funkcij, ki spremljajo kolesarjevo aktivnost. Pa še na pogled je lepši od Edge 1030.

Če govorimo o zmagovalcu razmerja med ceno in uporabnostjo pa iz ozadja stopi novi Garmin Edge Explore 2. A pozor, nikar ga ne zamenjaj za starejši model brez oznake 2! Tisti nima barometričnega višinomera, zato pri višinskem profilu precej greši. Novi Explore 2 pa ima vsekar imajo veliki in nič od tegakar ne rabiš. Razmisli!

Cene pri Garmin Slovenija:  Edge 1040 stane 599,99 evrov, za Edge 1040 Solar je potrebno odšteti 749,99 evra, za Edge Explore2 pa 299,99 evrov.

… še nekaj zelo pomembnega!

Še nekaj pomembnega za uporabnike Garmin Edge (katerikoli model). Osvetlitev zaslona mora biti VEDNO nastavljena na AUTO! Za fotografiranje sem sredi tedna osvetlitev zaslona nastavil na MAX in ga pozabil prestaviti nazaj na AUTO. Z Živo sva bila v soboto s kolesi na terenu dobrih 5 ur. Baterija na Garminu je iz 100 % padla na 47 %. To me je močno presenetilo, saj v prispevku trdim, da sem med zadnjim hladnim kolesarjenjem v treh urah porabil le 7% baterije. No, na Garminovem forumu sem hitro našel odgovor, ki je bil skoraj neverjeten: MAX osvetlitev zaslona je največji potrošnik baterije! Seveda sem nastavitev takoj popravil na AUTO in v nedeljo v treh urah kolesarjenja skuril le 4 % baterije (glej sliko) . Neverjetno, a resnično!


Preberi še: