Elektrika je ena super stvar! Pomaga mi doma, da skuham kosilo. Seveda bi šlo tudi brez elektrike. Strojniku pomaga, da zvrta luknjo. No, lahko bi jo tudi drugače. Pomaga tekačici, da si napolni ipod in brezžične slušalke. Verjetno bi lahko tekla tudi brez tega, morda le malo manj in malo počasneje.

Tudi kolesarji gremo na štrom!

Polni nam telefone in Garmine, da lažje najdemo tiste lepe trejle, ki si jih vsi želimo. Polni nam baterije, da lahko podaljšamo dan in furamo ponoči. Enim olajša življenje, ko jim pod ritjo spušča in dviga sedež. Drugim celo menja prestave in zaradi tega so na kolesu ful hitrejši, najboljšim pa meri vate, ki jih po nepotrebnem trošijo v gozdu. 

Šibkejšim pa vate dodajada lažje sledijo hitrejšim. Včasih jim pomaga, da z manj napora dosežejo željeni cilj, ali pa jim elektrika omogoči večjo dozo zabave. Zabava je seveda Alfa in Omega našega življenja

Doma lahko uporabljamo električni sekljalnik za čebulo, da čimprej skuhamo kosilo, sedemo v (po možnosti električni) avto in se odpeljemo na turo. Od tam naprej pa je elektrika eno samo goljufanje. Ampak potem so goljufanje tudi prestave. 

Kdo nam daje pravico, da zamenjamo prestavo in brez napora gonimo gor v klanec. Lepo pozabimo na šifter, presedlajmo na singlespeeda in si vzemimo čas za turo. “Panka nam manjka”, smo se včasih drli mulci. Danes pa nam najbolj manjka … časa in do njega se prikopljemo s pomočjo majhnihobičajno neškodljivih golufij

Vožnja z e-bajkom je zabavna

To mi je odkrila ena kratka električna avantura. Menda je zabavna tudi televizija s kmetijo in Jokerjem. Tega v resnici ne vem, prepričan pa sem, da je bolje preživeti vikend na električnem kolesu kot v bermudskem trikutniku kavčahladilnika in televizije

Električno kolo je zagotovo boljše od nobenega kolesa, pa čeprav se do zabavne avanture pride … po žici. Tudi na vasi so traktorji zamenjali konjske vprege in menda ne bomo težili možakarju, če ga je elektrika zvlekla iz cone udobja. Tip se je vsaj spravil na približek kolesa. Na organsko kolo morda sploh ne bi šel in bi potonil kot Atlantida.

Pred tedni je po medmrežju zakrožila enačba, da je 200 W pač 200 vatov, pa če jih dosežeš na električnem ali na organskem kolesu. To drži v laboratoriju, v naravi pa se z njo ne strinjam. Mislim, da večina električarjev poseže po e-dopingu prej, kot bi bilo potrebno. Z organskim kolesom bi še malo grizli, elektrika pa je tako dobrodošla … včasih potreba, drugič potuha. 

Elektrika je prišla tudi v naš kolesarski svet. Najprej kot drobna pomoč, potem kot velika pomagalka. Če jo bodo uporabniki pametno trošili, bodo koristili sebi in drugim. In če se tradicionalci zaradi nje ne bomo preveč razburjali, bo svet ostal lep. Dozo elektrike pa si bo itak odmerjal vsak sam. 

Foto Matej Hartman

Preberi še:
Ko te strese elektrika
Tesla na biciklu