Čeprav letošnja zima zaenkrat ni prav bela, so konec januarja takoj za slovensko mejo organizirali dve snežnokolesarski prireditvi. Na severni strani Pece so združili moči Avstrijci in Kalčijeva ekipa Black Hole Bike Festa ter na paralelni veleslalom privabili tudi lepo število Slovencev. Drugo drvenje po snegu se je dogajalo na hrvaški strani Kolpe. Tja je prišlo skoraj 130 Hrvatov in, kljub bodeči žici na meji, tudi en Slovenec.

12633553_1683328275246128_6787808627148573947_oSončno jutro je pri minus desetih stopinjah v Delnicah obetalo lep in mrzel zimski dan. A gorski kolesarji, ki sta jih visoko v Gorski Kotar privabila Zvjezdana in Goran, so mesto kmalu ogreli. Točno opoldne smo se skozi park pognali proti drsališču in nato obkrožili Japlenški vrh. Nekateri samo enkrat, ostali, ki smo si želeli 9 km snežnega divjanja, pa dvakrat. Snega je bilo sicer le toliko, da smo imeli zimsko kuliso in na trdo zvoženi gozdni poti so bili ozkogumni gorci v prednosti pred peščico pol in fetbajkov. Čeprav s(m)o nekateri vzeli progo zelo resno, je šlo predvsem za snežno zabavo. Resnih padcev ni bilo, v cilju pa sta nas čakala pasulj ter kuhano vino.

Organizatorji Generator Race so pripravili simpatično prireditev. Štartnina ni bila visoka, zato seveda ni bilo darilne vrečke. Vozili smo po nezahtevni gozdni cesti. Kategorij sta bili le dve, ženska in moška, nagrade za prve tri. Dokazali so, da lahko z majhnimi sredstvi in dobro idejo na dogodek privabiš veliko kolesarjev. Večina jih še nikoli ni kolesarila po snegu in niso imeli nobenih tekmovalnih namenov. Pa so vseeno prišli iz skoraj vse Hrvaške. Zabavali so se in podprli organizatorja, ki jih je povabil v najvišje hrvaško mesto. Lepo je bilo gledati njihovo navdušenje in nasmejane obraze.

Delnice ležijo 720 m nad morjem, skrite globoko v Gorskem kotarju. So eden od vstopov v nacionalni park Risnjak. Imajo športno dvorano, nogometno igrišče, majhno smučišče in (v srcu domačinov) veliko ledeno dvorano. Želijo postati “visokogorski” center za priprave športnikov. DSCN9805Pozimi je tu zelo hladno in veliko snega. No, letošnja zima je, vsaj kar se tiče snega, tudi tukaj izjema. In v tem mestecu se je na sončno zimsko nedeljo zbralo 130 kolesarjev. Kot eden od soorganizatorjev slovenskih mtb maratonov se sprašujem, kaj manjka našim prireditvam, da tako težko privabimo udeležence. Lani je na Sella Rondi nastopilo kar 66 Slovencev! To je polovica udeležbe povprečne slovenske prireditve. Prijatelj Culiberg je pred dnevi modro komentiral uvedbo kvot slovenske glasbe na radijskih postajah: predpišimo še kvote slovenske hrane v trgovinah, pa slovenskih počitnic in morda še udeležbe na domačih prireditvah. Na okrogli mizi sejma Natour Alpe–Adria v Ljubljani je pred dnevi tekla beseda o tem, zakaj Slovenija ni gorskokolesarski raj. Smo zato malo krivi prav vsi Slovenci?

Obstajajo ekonomske zakonitosti, ki uspešnim dvignejo vrednost na trgu. Organizatorji 1. Snow MTB race držijo v rokah močne delnice. Pripravili so super dogodek. Zvjezdana naj le poskrbi, da bodo vsi udeleženci vozili s čeladami. Tudi na mehkem snegu se lahko zgodi trd pristanek.

Foto: Krunoslav Kauzlarić & Matej Hartman

Zapisal: Matej Hartman