Transalp je epsko gorskokolesarsko potovanje čez Alpe in Dolomite do Gardskega jezera. A pravi Transalp je za mnoge predolg. Eni si težko vzamejo teden dni dopusta, drugim so etape enostavno predolge. Zato smo za letošnjo jesen pripravili nekaj novega: Mini TransALP. Štirje dnevi kolesarjenja od četrtka do nedelje niso preveč, etape pa so krajše od tistih na dirki. In mi ne bomo dirkali, ampak uživali!

Takole je bilo lani

Kratek opis:

Mini TransALP se bo delno naslanjal na traso dirke iz leta 2019, dodali pa smo mu tiso, kar ji je lani manjkalo – zaključek na Gardskem jezeru. Izpustili bomo uvodni alpski del in prečenje začeli na južni strani Dolomitov. Tako kot na velikem Transalpu tudi naše štiri etape tehnično ne bodo preveč zahtevne, bo pa vsaka etapa zgodba zase. Ker bikepacking še ni naša disciplina, nas bo vse štiri dni spremljal kombi, v katerem se bo od štara do cilja prevažala naša prtljaga. Posebnost Mini TransALPA je tudi ta, da bomo imeli več spusta, kot vzpona. Prvi dan bomo začeli na 1.160 metrih in zadnji dan zaključili le 60 metrov nad morjem.

etapa 0:

Na pot v Italijo bomo šli v sredo, 26. avgusta, popoldne. Da se ne bomo vsak dan selili, je za bazo predvideno mestece Arco. S postankom za kavo je do tja manj kot 5 ur vožnje. Za uro odhoda se bomo dogovorili skupaj. V Arco lahko greste z našim kombijem, ali pa si prevoz organizirate sami.


1. etapa: Folgaria – Trento

Zjutraj se bomo iz Trentra odpeljali v pol ure oddaljeno Folgario, kjer bo štart prve etape. Ta dan bo zaznamovala prva svetovna vojna, saj bomo vozili po poteh in mimo zgradb, ruševin in spomenikov iz tistega časa. Večino vzpona bomo opravili v prvih 20 kilometrih, pri koči Forte Cherle naredili daljšo pavzo, potem pa se 30 km počasi spuščali v Trento. Etapa bo dolga 55 kilometrov in imela za 1.100 metrov vzponov in kar 2.050 m spustov.


2. etapa: Trento – Vezzano

Vrnili se bomo v Trento in začeli tam, kjer smo prvi dan končali. Značilnost druge etape bosta dva daljša vzpona. Prvi se bo začel takoj, ko bomo v Trentu prečkali reko Adižo. Pod Monte Bondone bomo šli večinoma po asfaltu, kar sploh ne bo slabo, saj je klanec v začetnem delu kar strm. Pavza bo ob jezeru Terlago na 17. kilometru. Ta bo dobrodošla, saj nas potem čaka še drugi vzpon, ki se bo držal stez in gozdnih poti. Drugo etapo bomo po prevoženih 36 kilometrih, preplezanih 1.450 višincih in 1.100 m spusta zaključili v Vezzanu. Tam bomo skočili v kombi in se zapeljali prenočit v Arco.3. etapa: Vezzano – Arco

Tretjo etapo bosta zaznamovala jezero Molveno in fantastičen kanjon, ki ga je ustvarila reka Sarca. Na jezero Molveno vodi v navpično steno vrezana cesta. Najprej je asfaltna, potem makadamska in ima stalen, nogam in srcu prijazen, 5 % naklon. Do jezera je 17 kilometrov in tam bo pavza. Od tu bo šlo večinoma le še navzdol. Skozi simpatične vasice bomo prišli do Stenica, kjer je visoko čez Sarco speljan most, potem pa se začne čudo narave… z besedamio se ga težko opiše. V dolini bomo ves čas sledili reki Sarci do plezalskega mesteca Arco: 56 km, 1.000 m vzpona in 1.450 m spusta.

4. etapa: Arco – Riva del Garda

Zadnji dan bomo malo goljufali. S kombijem se bomo skozi tunel, kjer je prepovedano kolesarjenje, zapeljai na Lago di Ledro. Od tam nas čaka makadamski vzpon na prelaz Guil, razgledno prečenje na Rocchetto in spust po trailu na malga Palaer. Na cilj našega Mini TransALPA v Rivo del Garda bomo prišli na edini pravi način, po kičasti tunelski cesti pod Pragesino. Da nam bo ostalo še dovolj časa za skok v jezero in zasluženo PI…jačo, bo zadnja etapa najkrajša: 23 kilometrov, 700 m gor in 1350 dol, pavza pa bo na koncu.

Kratek povzetek:

Mini TransALP je novost v naši ponudbi in drugačen od tur, ki smo jih vodili do sedaj. Vsak dan bomo začeli v enem in končali v drugem kraju. Z vami bova dva licencirana vodiča – eden na kolesu, drugi(a) v spremljevalnem kombiju, kjer bo vse dni tudi naša prtljaga, okrepčila in servisni kovček. V štirih dnevih bomo naredili približno 200 kilometrov, 5.000 metrov vzponov in skoraj 6.000 m spustov. Etape so tehnično manj zahtevne od kvarnerskih otokov ali Bosne. Razen nekaj krajših odsekov na vzponih drugie etape je Mini TransALP povsem vozen tako navzgor, kot navzdol. Na trasi ne bomo dirkali, ampak uživali, zato bomo kolesarjenje izvedli le v dobrih vremenskih pogojih. V primeru slabega vremena bomo kolesarjenje prestavili ali odpovedali. Mini TransALP bomo izvedli z najmanj štirimi in največ šestimi udeleženci.

Potrebujete:

Gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami, čelado, kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, popotno hrano, vsaj eno rezervno zračnico in primerna kolesarska oblačila. Dobra volja je obvezna! Vsak udeleženec mora imeti sklenjeno dodatno turistično zavarovanje ali potrjeno planinsko izkaznico. S plačano članarino PZS smo namreč zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju. Preverite veljavnost osebnega dokumenta! Če vam manjka kakšen del opreme, nam sporočite. Z našimi partnerji pa vam lahko pomagamo pri izposoji ali ugodnem nakupu nove opreme.

Stroški:

Prispevek za organizacijo, vodenje in spremljanje Mini TransALPA je 230 evrov na osebo (z vštetim ddv). Pred odhodom bomo v Arcu poiskali ugodno nastanitev. Stroški prevoza, bivanja in prehrane ( 200 – 250 e na osebo) se plačujejo sproti. Tisti, ki ste že kdaj kolesarili z nami, imate na znesek vodenja 10 % popusta.

Prijave in vse informacije na mail matejmah@gmail.com ali telefon 041 413 323. Prijava je potrjena po vplačilu akontacije 50 evrov na transakcijski račun:

MAH – Hartman Matej s.p.

Hafnerjevo naselje 89 a, Škofja Loka

TRR: SI56 0700 0000 0323 585

Naslovno fotografijo sem si sposodil pri organizatorju originalnega Transalpa, ostale smo posneli med trasiranjem MahMTB Mini TransALPA in med prvo izvedbo 2019.