Bosanska gorovja so kot ustvarjena za gorske kolesarje. Maja je na vrhovih in kotanjah dvatisočakokv še sneg, junij pa je že primeren za kolesarjenje po gorskem masivu planine Vranica. Naše izhodišče bo Prokoško jezero, ki leži 1636 metrov nad morjem. Staronagubano Dinarsko gorovje ponuja gorskim kolesarjem neskončne poti in stezice, ki se nad gozdno mejo vijejo čez pobočja.

Program:

V Bosno gremo v sredo, 1. junija 2022. Uro odhoda bomo določili, ko bo zbrana ekipa. Za začetek nas čaka transfer do Fojnice. Na pot gremo z MahMTB kombijem, seveda pa lahko greste tudi s svojim avtom. V Fojnici nas čakajo bosanski prijatelji ter večerja in prenočišče.

Četrtek bo prvi kolesarski dan. V Fojnici se bomo presedli v kombi domačina, ki nas bo zapeljal na planino Brusnica. Pogumnejši lahko ta del opravijo tudi s kolesi. Tam se začne lepo prečenje bosanskih hribov. Čeprav se držimo izohipse, se v 20 km nabere za 900 m vzponov. Prtljago nam na jezero pripeljaljejo domačini. Nastanjeni bomo v brunarici tik nad jezerom. Tam tudi poskrbijo za vso našo prehrano.

Petek je namenjen kolesarjenju po masivu Vranice. Na višini čez 2.000 metrov pelje čez vrhove Krstacev do Rosinja lepo zavita steza. Vračamo se po stari rimski poti. Skupnega vzpona je za 1000 metrov. Ker sva z vami vsaj dva vodnika, se lahko razdelimo v dve različni skupini in turo podaljšamo.

soboto se s kolesi dvignemo le slabih 300 metrov do Sarajevskih vrat, potem pa nas čaka lep in dolg spust nazaj v Fojnico . Kosilo je v Travniku, ustavimo se še v avnojskem Jajcu in zvečer smo spet v Banja Luki.

V nedeljo običajno skočimo na mestno tržnico, potem pa s kolesi naredimo lep krog nad mestom. Zaključimo ga v najbolj prijazni slaščičarni.  To je tudi slovo od Bosne.

Potrebujete:

Gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami, čelado, kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, vsaj eno rezervno zračnico in primerna kolesarska oblačila. Dobra volja je obvezna! Vsak udeleženec mora imeti sklenjeno dodatno turistično zavarovanje ali potrjeno planinsko izkaznico. S plačano članarino PZS smo namreč zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju. Preverite veljavnost osebnega dokumenta! Če vam manjka kakšen del opreme, nam sporočite. Za izposojo imamo dve kolesi, z našimi partnerji pa vam lahko pomagamo pri ugodnem nakupu nove opreme.

Stroški:

Prispevek za organizacijo in vodenje bosanskih tur je  280 evrov na osebo (z vštetim ddv). Stroški prevoza, bivanja in prehrane so dobrih 200 eurov na osebo in se plačujejo sproti.

Prijave in vse informacije na mail matejmah@gmail.com ali telefon 041 413 323. Prijava je potrjena po vplačilu akontacije 50 evrov na transakcijski račun:

MAH – Matej Hartman s.p.

Hafnerjevo naselje 89 a, Škofja Loka

TRR: SI56 0700 0000 0323 585

Namen: mtb Bosna
Preberite si še naša zapisa:

Bosanski hardcore in Obrazi Bosne