Otroški Gardaland je na jugu, gorski kolesarji pa imamo svojega na severu Gardskega jezera. Tam, kjer v jezero priteče reka Sarca in so čisto skupaj očarljiva mesteca  Riva del Garda, Torbole in Arco. Nad njimi se soncu nastavljajo gore, ki so zibelka evropskega gorskega kolesarjenja.

Gardo so prvi odkrili plezalci, pred tridesetimi leti pa je tja prišel nemški gorski kolesar Uli Stanciu, ustanovitelj revije Bike in izumitelj TransAlpa. Takrat je bila Garda ena in edina, danes pa je ena od mnogih. A še vedno ima svoj čarki z leti ni zbledelampak je postal le še bolj žlahten.


Garda mtb, 20. do 23. oktober 2022

V resnici jo bomo na Gardo mahnili šele v četrtek, 20. oktobra, popoldne! Za večino to pomeni po šihtu. Naslednji trije dnevi bodo namenjeni kolesarjenju. Seveda bo čas tudi za sprehod po mestu, pa skok v Rivo in Torbole, in seveda v jezero. Tudi nedeljo bomo preživeli na kolesih. Dopoldne na dveh, zvečer pa na štirih, ko se bomo vračali domov.


Kaj bomo furali?

Koliko in kam zbira je velika. V petek in soboto imamo na voljo dva cela dneva, nedeljska tura bo malo krajša. Koliko in kam jo bomo gonili, se bomo dogovorili skupaj, ko bo ekipa zbrana.


Kako bomo furali?

Za ture so potrebna gorska kolesa! Priporočeno je vsaj sprednje vzetenje, polnovzmeteno kolo je še boljše. Na naših turah običajno ne potrebujete ščitnikov, če pa se z njimi bolje počutite, jih le vzamite s seboj. Tehnično so naše ture srednje zahtevne. Niso XC, niso enduro, najlažje bi jim rekli vsegorske – All Mountain. Asfalta se izogibamo, makadama je kar nekaj, najbolj pa smo veseli enoslednic, pa naj te vodijo navzgor ali navzdol. Praviloma vso turo odvozimo na pedale, zato je potrebna vsaj srednja fizična kondicija. Nič ni narobe, če kolesu in kolesarju pomaga elektrika. 

Vse fotografije so bile posnete med našimi turami nad Gardskim jezerom in najlepše pokažejo, kje in kaj bomo vozili.


Četrtek

Na pot proti Gardi bomo šli že v četrtek, 20 oktobra, popoldne. O točni uri se bomo dogovorili tik pred odhodom.  Lahko prisedete v MahMTB kombi, ali pa na Gardo pridete s svojim avtom. V trikotniku Arco – Riva – Torbole bomo poiskali ugodno nastanitev za skupino. Tudi za zajtrke, kosila in večerje bomo poskrbeli sami. Če bo potrebno, se bomo pred kolesarjenjem razdelili v dve različno zahtevni skupini.


Petek

Spoznavna tura bo povezala dve jezeri. Turo bomo začeli z vzponom skozi vinograde in oljčne nasade. Vsak pridobljeni meter bo ponudil lepši pogled na jezero Garda v dolini in nas približal jezeru Tenno na planini. A Tenno bo le “leteči cilj”, saj se bomo po starih stezah spustili do Garde, se tam zapeljali skozi Rivo in se še enkrat dvignili na razglednik Monte Brione. Ta je znan po utrdbah iz prve svetovne vojne, z njega pa v dolino vodita dve poti – običajna in druga, precej bolj zabavna. 😉 Izbira bo vaša. – 40 km in 1.000 metrov vzpona.


Sobota

… bo dan za “taglavno” turo. Malo jo bomo olajšali s kombi prevozom do vasice Vesio, kjer bomo sedli na kolesa in pognali pedale proti prelazu Nota. Od tam si bodo atraktivni odseki sledili eden za drugim. Prvi bo prečenje visoko nad jezerom do prelaza Rocchetta. Sledil mu bo zabaven in tehnično zahtevnejši spust do lovske koče na planini Palaer. Zaključili bomo skozi tunele poti Ponale, ki se vrezana v steno spušča iz vasi Pregasina v Rivo. Enosmerna tura bo imela 35 km, 1.100 višinskih metrov vzponov in precej več spustov.


Nedelja

Tudi v nedeljo bo še dovolj časa za en krajši krog. Iz Arce za gradom v Cenigo, pod plezališčem Placche Zebrate in mimo motokros proge, kjer zmaguje naš Tim Gajser, do Pietramurate. Tam bomo obrnili in šli po fazgibanem “flat trailu” ob reki Sarci nazaj v Arco / 30 km in 550 vm. Zadnja etapa bo malo krajša, ker nas bo popoldne čakala še pot domov.


Kaj pa, če…

Kaj pa, če bo sredi oktobra deževalo? Na Gardo gremo kolesarit in uživat. Predvsem uživat. Če bo res slabo veme, bomo pač ostali doma in poskusili poiskati nov datum, ki bo ustrezal vam in nam. Če nam ne bo uspelo letos, bomo šli nasledno pomlad.


Potrebujete:

Osnova je gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami. To je lahko običajno, organsko, dvodnevno furanje nad Gardo pa je primerno tudi za električna kolesa. Potem je tu še obvezna čelada, kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, nekaj popotne hrane, vsaj ena rezervna zračnica in letnemu času primerna kolesarska oblačila. Obvezno je kakršnokoli turistično zavarovanje ali plačana članarina PZS. S plačano članarino PZS smo zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju.


Nastanitev, prevoz in stroški:

Skupaj bomo poiskali primerno nastanitev za skupino. Seveda si lahko najdete tudi svojo. Na Gardo se lahko peljete z naišm kombijem, ali pa si prevoz uredite sami. Običajno kuhamo skupaj, če pa vam to ne ustreza, je v mestu dovolj restavracij z dobro italijansko hrano.

Prispevek za organizacijo in vodenje tur je 180 evrov na osebo (z vštetim ddv). Stroški prevoza, bivanja in prehrane so običajno med 150 in 200 evrov na osebo in se plačujejo sproti.

Prijave in vse informacije na mail matejmah@gmail.com ali telefon 041 413 323. Prijava je potrjena po vplačilu akontacije 50 evrov na transakcijski račun:

MAH – Hartman Matej s.p.

Hafnerjevo naselje 89 a, Škofja Loka

TRR: SI56 0700 0000 0323 585