Otroški Gardaland je na jugu, gorski kolesarji pa imamo svojega na severu Gardskega jezera. Tam, kjer se  v jezero izliva reka Sarca in so čisto skupaj očarljiva mesteca  Riva del Garda, Torbole in Arco. Nad njimi se soncu nastavljajo gore, ki so zibelka evropskega gorskega kolesarjenja.

Sredi septembra je Garda najlepša! Ni več poletne pripekei in sončni dnevi so ravno pravi za kolesarjenje. Ni več množice turistov, a v mestih jih je še vedno dovolj, da poživijo njihove ulice. In jezero je še vedno dovolj toplo, da se po turi z užitkom vržeš vanj!

V ta gorskokolesarski raj jo bomo mahnili v sredo, 16. septembra popoldne, zvečer pa že lizali sladoled v Arcu. Naslednji štirje dnevi bodo namenjeni kolesarjenju, zraven pa se bo našel tudi čas za kopanje in sprehode po mestu. Tudi nedeljo bomo preživeli na kolesih. Čez dan na dveh, zvečer pa na štirih, ko se bomo vračali domov.

Kaj bomo furali?

Izbira je velika. Še večja je zato, ker bova z vami dva vodnika, Živa in Matej. To pomeni, da se bomo lahko razdelili v dve skupini in eni vozili več drugi pa malo manj. Lahko tudi nič, če si boste zaželeli dan počitka.

Ni Garde brez slikovitega vzpona iz Rive do Pregasine. Pot je vsekana v živo skalo in se skozi tunele slikovito dviga nad jezero. A Pregasina bo le leteči cilj, mi bomo šli čez Rocchetto in prečili visoko nad jezerom do prelaza Guil, ter se spustili proti jezeru Ledro in naprej v dolino / 45 km in 1250 m vzpona.

Druga tura bo krajša. Iz Arce bomo šli skozi vinograde in oljčne nasade do jezera Teno, se spustili v Rivo del Garda, tam pa splezali še na en razglednik – Monte Brione / 33 km in 900 m vzpona.

Sobota bo dan za kraljevsko etapo na prelaz Tremalzo. S kombijem se bomo zapeljali do jezera Ledro, od tam pa preko Passo Nota (lovska koča) do prelaza Tremalzo. Na drugi strani tunela je gostilna, za njo pa dolg spust do vasi Tiarno di Sopra in naprej do avtra na Ledru / 40 km in 1400 m vzponov.

Tudi v nedeljo bo še dovolj časa za en krajši krog. Iz Arce za gradom v Cenigo, pod plezališčem Placche Zebrate in motokros progo, kjer zmaguje naš Tim Gajser, do Pietramurate. Tam bomo obrnili in šli po kolesarski stezi skozi vinograde nazaj v Arco / 30 km in 550 vm.

Lažja skupina bo delala krajše ture. Vsak večer se bomo sproti dogovorili o načrtih za naslednji dan.

Kaj pa, če…

Kaj pa, če bo med 16. in 20 septembrom deževalo? Na Gardo gremo kolesarit in uživat. Predvsem uživat. Če bo res slabo veme, bomo pač ostali doma in poskusili poiskati nov datum, ki vam bo ustrezal.

Potrebujete:

Osnova je gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami. To je lahko običajno, organsko, dvodnevno furanje nad Gardo pa je primerno tudi za električna kolesa. Potem je tu še obvezna čelada, kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, nekaj popotne hrane, vsaj ena rezervna zračnica in letnemu času primerna kolesarska oblačila. Obvezno je kakršnokoli turistično zavarovanje ali plačana članarina PZS. S plačano članarino PZS smo zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju.

Nastanitev, prevoz in stroški:

Skupaj bomo poiskali primerno nastanitev za skupino. Seveda si lahko najdete tudi svojo. Na Gardo se lahko peljete z naišm kombijem, ali pa si prevoz uredite sami. Običajno kuhamo skupaj, če pa vam to ne ustreza, je v mestu dovolj restavracij z dobro italijansko hrano.

Prispevek za organizacijo in vodenje tur je  220 evrov na osebo (z vštetim ddv). Stroški prevoza, bivanja in prehrane so običajno do 200 eurov na osebo in se plačujejo sproti.

Prijave in vse informacije na mail matejmah@gmail.com ali telefon 041 413 323. Prijava je potrjena po vplačilu akontacije 50 evrov na transakcijski račun:

MAH – Hartman Matej s.p.

Hafnerjevo naselje 89 a, Škofja Loka

TRR: SI56 0700 0000 0323 585