Otok Krk

Krk je drugi največji hrvaški otok (ja, le za pol kvadratnega kilometra ga je prehitel Cres) in v dveh dnevih ne moremo prekolesariti vsega otoka. Lahko pa v dva lepa kroga ujamemo njegove najlepše dele.

Najstarejši prebivalec otoka Krka je 400 let star hrast, ki raste v gozdu pri vasi Poljica, malo pod Malinsko. Družbo mu delata še dva mlajša prijatelja. Včasih jih je bilo mnogo, a so jih Italijani pred stoletjem množično izsekavali. Benetke stojijo tudi na hrastih iz Krka.

Ni ti treba na Luno, da kolesariš po Mesečevi pokrajini. Dovolj je, da se iz Baške povzpneš do cerkvice Svetega Ivana in za njo ujameš vijugasto cesto, ki se počasi dviga skozi borov gozd. Ne rabiš Rakete, da se dvigneš tistih 400 metrov in skozi luknjo v kamniti ograji stopiš na Mesec. To je prostrana kamnita pokrajina, kjer se na redkih travnatih šopih pasejo ovce.

Dve turi:

V soboto bomo iz mesta Krk kolesarili proti severu. Menjale se bodo makdamske poti in steze, vozili bomo med kamnitimi kraškimi ogradami in skozi oljčne nasade. Mnogim bo najlepše to, da na trasi ne bo nobenih res dolgih in strmih vzponov. Bodo pa zato lepi spusti. Naenkrat se bomo znašli pod ogromnim razvejanim hrastom, najstarejšim prebivalcem Krka.

Od tam do Malinske ni več daleč.  Ta je točno na polovici kroga, zato je idealno mesto za počitek. Drugi del ture bomo začeli z asfaltom, potem pa za vasjo Kras odpeljali enega najlepših spustov dneva. Po prevoženih 55 kilometrih in 1000 višincih  se bomo v mesto Krk vrnili po znameniti “oljčni poti“.

V nedeljo bomo prevozili južni del otoka. Iz Punata bomo šli proti Vrbniku in se dvignili na znamenito Mesečevo pokrajino. Prečka jo kamnita pot, ki marsikoga dobro pretrese, vse pa navduši atraktiven spust v Baško. Pot nazaj bo mehkejša. Za Drago Baščansko se začne zadnji vzpon. Kako dolg bo, se bomo dogovorili sproti. Ja, tudi to se da. 50 kilometrov in 1.100 višincev, lahko pa tudi več.

V dveh dnevih bomo prevozili celotno progo prve etape gorskokolesarske dirke 4 Islands. Trasa je preveč lepa, da bi na njej le tekmovali, zato bomo mi vozili počasneje in uživali v stvareh, ki med tekmo prehitro zbežijo mimo.

Prevoz in nastanitev:

S kombijem gremo na pot v petek popoldne. Pred odhodom bomo poiskali primeren apartma za skupino. Seveda lahko greste na pot tudi s svojim avtom in si sami poiščete prenočitev.  Prev tako ni treba, da ste z nami oba dneva. Lahko se nam pridružite le v soboto ali samo v nedeljo.

Potrebujete:

Gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami, čelado, kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, vsaj eno rezervno zračnico in primerna kolesarska oblačila. Dobra volja je obvezna! Vsak udeleženec mora imeti sklenjeno dodatno turistično zavarovanje (Coris) ali potrjeno planinsko izkaznico. S plačano članarino PZS smo namreč zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju. Če vam manjka kakšen del opreme, nam sporočite. Z našimi partnerji vam lahko pomagamo pri izposoji ali ugodnem nakupu.

Stroški:

Stroški prevoza, bivanja in prehrane se razdelijo med udeležence in plačajo sproti.  Prispevek za organizacijo vikenda in vodenje tur je 80 evrov na osebo (ddv je vračunan v ceno).

Prijave in vse informacije na mail matejmah@gmail.com ali telefon 041 413 323. Prijava je potrjena po vplačilu akontacije 30 eur na transakcijski račun:

MAH –  Hartman Matej s.p.

Hafnerjevo naselje 89 a, Škofja Loka

TRR: SI56 0700 0000 0323 585

Namen: mtb vikend