Dolenjska je po krivici zapostavljena. Ko se gorski kolesarji pogovarjajo o najboljših kolesarskih destinacijah, mnogi govorijo o Gorenjski, Posočju, Pohorju in tudi o Primorski. Le redki (izjema so domačini) pomislijo na Dolenjsko. A dolenjski hribi v sebi skrivajo mnoga presenečenja. Dve bomo razkrili v soboto in nedeljo, 5. in 6. septembra.

SOBOTA

Naš vzpon na Trdinov vrh se bo začel v Šentjerneju. Do cerkve Svete Jere je 20 kilometrov gozdne poti. Nekajkrat se postavi pošteno pokonci in do vrha se nabere 1200 višincev. Za nagrado nas čaka 1000 višinskih metrov enkratnega spusta. Takih v Sloveniji ni veliko. Na prvi pogled se enačba ne izide, a v gostišču Pri Slavcu se bo vse poravnalo. Tam bomo tudi prespali.

NEDELJA

Nedeljski krog bo grajsko obarvan. Od Novega mesta bomo šli mimo velodroma do Prečne, pod gradom Luknja do mističnega Bršljinskega potoka, čez avtocesto do gradu Hmeljnik in starega gradu nad Lešnico. Trasa je bolj razgibana in v 36 kilometrih bomo naredili dobrih 700 višinskih metrov. Malo bo asfalta, več makadama in gozdnih poti in tudi dovolj zabavnih treilov.

nekaj o…

Dolenjski vikend bo organiziran malo drugače od naših ostalih dogodkov. Veseli bomo, če boste z nami kolesarili oba dneva. Seveda si lahko izberete le eno turo, tisto, ki vam bolj ustreza. Prespali bomo v Šentjerneju, v gostišču Pri Slavcu. Slavc nam bo poleg postelj ponudil še sobotno večerjo in nedeljski zajtrk.

potrebujete:

Osnova je gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami. To je lahko običajno, organsko, dvodnevno furanje po Dolenjski pa je primerno tudi za električna kolesa. Potem je tu še obvezna čelada, kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, nekaj popotne hrane, vsaj ena rezervna zračnica in letnemu času primerna kolesarska oblačila. Vremenoslovec Andrej Velkavrh pravi, da bo vikend zelo lep. S sklenjeno članarino PZS smo zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju.

prevoz in nastanitev in stroški:

Dolenjska ni daleč. V Novo mesto lahko pridete s svojim avtom, ali pa prisedete v naš kombi. Urnik bomo uskladili do konca tedna. Zbirno mesto je gostišču Pri Slavcu v Šentjerneju (izvoz iz AC Dobruška vas), ki poleg hrane ponuja tudi prenočišča. Spanje in nedeljski zajtrk (30 eur) lahko poravnate s koronskim vavčerjem, doplačati pa bo potrebno sobotno večerjo (10 – 15 eur) in 1,5 eur turistične takse.

Z vami bova dva licencirana gorskokolesarska vodnika, Živa in Matej. Prispevek za organizacijo in vodenje dvodnevnega dolenjskega gorskokolesarskega vikenda je 70 evrov na osebo (z vštetim ddv). 

Prijave in vse informacije na mail matejmah@gmail.com ali telefon 041 413 323.

Podatki za vplačilo:

MAH – Hartman Matej s.p.

Hafnerjevo naselje 89 a, Škofja Loka

TRR: SI56 0700 0000 0323 585