Dolenjska je po krivici zapostavljena. Ko se gorski kolesarji pogovarjajo o najboljših kolesarskih destinacijah, mnogi govorijo o Gorenjski, Posočju, Pohorju, pa tudi na Primorski. Le redki (izjema so domačini) pomislijo na Dolenjsko.

A dolenjski hribi v sebi skrivajo mnoga presenečenja. Dve od teh bomo razkrili v soboto in nedeljo, 6. in 7. junija. To bo naš prvi pokoronski dogodek.

sobota

Ena skupina bo šla na Trdinov vrh iz Gabrja. Gor pelje 12 kilometrov makadamske poti. Ni strma, a se na njej vseeno nabere 850 višinskih metrov. Druga skupina bo začela v Šmarju. Od tam do Trdinovega vrha je 18 kilometrov gozdne poti. Nekajkrat se postavi pošteno pokonci in do vrha se nabere 1300 višincev. Obe skupini pa za nagrado čaka 1000 višinskih metrov enkratnega spusta. Takih v Sloveniji ni veliko. Na prvi pogled se enačba ne izide, a v praksi se bo na kocu vse izenačilo.

nedelja

Nedeljski krog bo grajsko obarvan. Od Novega mesta bomo šli mimo velodroma do Prečne, pod gradom Luknja do mističnega Bršljinskega potoka, čez avtocesto do gradu Hmeljnik in starega gradu nad Lešnico. Trasa bo bolj razgibana in v 36 kilometrih bomo naredili dobrih 700 višinskih metrov. Malo bo asfalta, več makadama in gozdnih poti, pa tudi dovolj zabavnih treilov.

nekaj o…

Dolenjski vikend bo organiziran malo drugače od naših ostalih dogodkov. Veseli bomo, če boste z nami kolesarili oba dneva. Seveda si lahko izberete tudi le eno turo, tisto, ki vam bolj ustreza. Za hrano in prenočitev se bomo dogovorili tik pred odhodom. Turi sta primerni tudi za mlajše kolesarje in za kolesarje z električnimi kolesi, ki obvaldajo srednje zahtevne gorskokolesarske poti.

kaj pa, če…

Kaj pa, če bo deževalo? V primeru “worst case scenaria” imamo tri možnosti: a) poiščemo bajkerjem bolj prijazno, destinacijo – nekaj jih je že v rezervi; b) vikend prestavimo na drug datum – to bo štala; c) vse skupaj odpovemo – ne, hvala.

potrebujete:

Osnova je gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami. To je lahko običajno, organsko, dvodnevno furanje po Dolenjski pa je primerno tudi za električna kolesa. Potem je tu še obvezna čelada, kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, nekaj popotne hrane, vsaj ena rezervna zračnica in letnemu času primerna kolesarska oblačila. Jasno, da bomo nekaj dni pred odhodom pogosto kliknili na vremensko napoved. S sklenjeno članarino PZS smo zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju.

prevoz in nastanitev in stroški:

Dolenjska ni daleč. V Novo mesto lahko pridete s svojim avtom, ali pa prisedete v naš kombi. Za sobotno uro odhoda se bomo še dogovorili. Tisti, ki bomo na Dolenjskem oba dneva si lahko skupaj poiščemo ugodno nastanitev. Poskrbeli bomo tudi za vse transferje med začetnimi in končnimi točkami.

Z vami bova dva licencirana gorskokolesarska vodnika, Živa in Matej. Prispevek za organizacijo in vodenje dvodnevnega dolenjskega gorskokolesarskega vikenda je 80 evrov na osebo (z vštetim ddv). Tsti, ki ste že kdaj kolesarili z nami, imate na ceno vodenja 10 % popusta, za novince/zelence pa imamo pripravljeno uporabno darilo. Stroške prevoza, bivanja in prehrane bomo poračunavali sproti. Tisti, ki boste kolesarili le en dan, plačate polovičko.

Prijave in vse informacije na mail matejmah@gmail.com ali telefon 041 413 323. Prijava je potrjena po vplačilu akontacije 40 evrov na transakcijski račun:

MAH – Hartman Matej s.p.

Hafnerjevo naselje 89 a, Škofja Loka

TRR: SI56 0700 0000 0323 585