Julija se bodo naša gorska kolesa teden dni vrtela po poteh in stezah Livigna! Teh je toliko, da jih ne prevoziš niti v enem mesecu. Na njih je dovolj prostora za pohodnike in kolesarje. Tam bomo bližje soncu, saj leži Livigno kar 1816 metrov nad morjem. Pridružite se nam!

 

Prebivalci Livigna so še danes ponosni na svojo tihotapsko preteklost. S tem so jezili financarje, gorskim kolesarjem pa zapustili najlepše tihotapske stezice. Še pred štiridesetimi leti je bila to mala gorska vasica, pozimi za pol leta odrezana od sveta. Ko so leta 1968 zgradili tunel v Švico, so nekdanji tihotapci takoj obrnili ploščo in začeli razvijati zimski, potem pa še poletni turizem. Pri tem jim izdatno pomaga tudi status prostocarinske cone.

 

Poletni Livigno je gorskokolesarski raj. Nešteti kilometri tekočih stezic, ki se nad gozdno mejo nastavljajo soncu,  enkratni pogledi na Paradisino, Bernino in Ortler, gravitacijski kolesarski park Mottolino in novi, mehkejši Carosello s flow traili, dobro založene kolesarske trgovine in vse mesto, ki diha s kolesarji so zagotovilo, da se bomo tam ves teden dobro počutili.

 

Petindvajset let se že vračamo v Livigno in letos vas prvič vabimo, da se nam pridružite. Od 8. do 15. julija imamo v središču mesta, pri Joseffu, rezerviran velik apartma in v njem še nekaj prostih postelj. V Livigno gremo z našim kombijem in lahko greste z nami, ali pa s svojim avtom. Kuhali bomo sami in kolesarili skupaj.

Kolesarili kam? Čez prelaze Alpisella, Trela, Eira in Gallo, v doline Federia, Mora, delle Mine, nad jezeri Cancano, Giacomo in seveda livinjsko vodno kljuko. Nekatere poti peljejo skoraj 3000 metrov visoko, vse pa so speljane tako, da jih lahko sproti skrajšamo ali podaljšamo. Tehnično zahtevnih odsekov je malo, večinoma gre za tekoče enoslednice. Te vsaj enkrat zapeljejo na dvorišče kmetije odprtih vrat, kjer z veseljem sprejmejo in okrepčajo navdušene gorske kolesarje.

Seveda ni treba, da gresta vsak dan z nami na kolo. Če si boste zaželeli dan počitka, Livigno ponuja še druge mikavne izbire. Jahanje, adrenalinski park ali bazen se težko upirajo trgovinam. Livigno je prostocarinska cona in vsaka hiša v mestu ima v pritličju športno, modno, kozmetično fotografsko ali drugo tehnično trgovino. Čeprav so cene dokaj ugodne, v njih ne moreš ničesar prihraniti. Le zakaj?

 

Potrebujete:

Za kolesarjenje z nami potrebujete gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami, čelado, kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, vsaj eno rezervno zračnico in primerna kolesarska oblačila. Vedite, da se lahko lep sončen dan nad 2.000 metri v trenutku spremeni v zimo. Dobra volja je obvezna! Vsak udeleženec mora imeti sklenjeno dodatno turistično zavarovanje (Coris oz. podobno) ali potrjeno planinsko izkaznico. S plačano članarino PZS smo namreč zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju. Preverite veljavnost osebnega dokumenta! Če vam manjka kakšen del opreme, nam sporočite. Z našimi partnerji pa vam lahko pomagamo pri ugodnem nakupu ali izposoji opreme.

 

Stroški:

Prispevek za organizacijo vikenda in vodenje tur je  220 evrov na osebo (z vštetim ddv). Stroški prevoza in bivanja za ves teden skupaj ne bodo presegli 230 evrov na osebo in jih bomo poračunali sporti. Dodati je potrebno še stroške prehrane, a ker bomo kuhali skupaj, za makarone, riž, kruh in nutelo, mleko, kavo in sok tudi ne bomo zapravili veliko. No, če komu ta način ne bo ustrezal, je na ulici dovolj gostiln, da si najde pravo.

Prijave in vse informacije na mail matejmah@gmail.com ali telefon 041 413 323. Prijava je potrjena po vplačilu akontacije 60 evrov na transakcijski račun:

MAH – Matej Hartman s.p.

Hafnerjevo naselje 89 a, Škofja Loka

TRR: SI56 0700 0000 0323 585

Namen: Livigno mtb

 

 

Pred odhodom si preberite še Škandal v Livignu ter Novosti iz Livigna in poglejte galerijo z našimi fotografijami: