Sedem jutranjih pogledov čez ladijski krov in sedem nepozabnih kulinaričnih večerov, vmes pa sedem enkratnih gorsko/morskokolesarskih tur, nešteto skokov v kristalno čisto morje in mirna plovba od otoka do otoka. To je najboljši recept za nepozabne poznopoletne počitnice v Dalmaciji. A žal nam je korona in z njo povezane omejitve potovanj, prekrižala načrte.

Med milijoni otokov po vsem svetu so hrvaški nekaj posebnega. Vsak od njih ima svojo zgodovino, svoje naravne lepote, svoje običaje in svoje skrivnosti, do katerih lahko pridemo le z ladjo in s kolesom. In prav križarjenje od otoka do otoka je najboljši način, da jih obiščeš. Prvi dan se namestimo v ladijske kabine, ki nam ponuja razkošje hotelske sobe, potem pa se vsako jutro prebudimo s pogledom na… novo kolesarsko avanturo. Raziskovanje otokov po starih poteh, ki so jih otočani pred mnogimi leti zarisali v kamnita tla, vonj sivke, žajblja in rožmarina, občutek vetra in sonca, pogledi na sosednje otoke in naslednje avanture, vožnja skozi oljčne nasade in okušanje njihovih plodov, skupaj s kruhom, vinom in… Je lahko še kaj lepšega?

Šolta, Brač, Hvar in Vis so naši septembrski asi. V najlepšem delu leta nas bodo gostile njihove poti in steze, njihovi vrhovi in njihovi domačini. Živa, Bojan in Matej, tris licenciranih kolesarskih vodnikov z množico prevoženih dalmatinskih kilometrov pa smo zagotovilo, da boste dobili največ, kar se na dveh kolesih lahko doživi. Seveda se zavedamo, da vsi niste enako hitri in spretni, zato se bomo vsak dan razdelili v dve, morda celo tri različno zahtevne skupine. Zaupajte nam, vse bo v redu!

vodniki Bojan, Živa in Matej

Nastanitev:

Med otoki bomo pluli na petintridesetmetrski ladji Magellan. Prelepa dvojambornica je bila zgrajena leta 2010 in povsem prenovljena lansko jesen. Dvoposteljne kabine so klimatizirane. Vsaka ima svojo kopalnico. Velika zgornja paluba ponuja dovolj prostora za sončenje. Razkošna jedilnica, ki je hkrati prostor za druženje, sprejme do 38 gostov. WiFi je seveda prisoten, 5g pa so edino vrečke sladkorja ob kavi.

naš Magellan

Program:

Sobota, 12.9. – 1. DAN

Prihod v Trogir do 12:00, vkrcanje na ladjo in razmestitev po sobah. Med kosilom plovba proti Šolti. Izkrcanje v Maslinici in prva spoznavna tura, 20-25 km / 500 vm. Po povratku družabni večer in spanje v Stomorski.


Nedelja, 13.9. – 2. DAN

Po zajtrku plovba na otok Brač in izkrcanje v Milni. Sledi celodnevna tura po zahodnem delu otoka. Kolesarjenje mimo kamnitega okna pod Nerezišćem, borove kapelice, eko vasice Gažul, vse do najvišjega vrha vseh hrvaških otokov, 778 m visoke Vidove gore. Kdo ve, v katero smer bo obrnjena konica Zlatnega rata, globoko pod nami? Spust v Bol je možen po zahtevni planinski poti ali pa lažjem makadamu/asfaltu. 50-60 km / 900-1100 vm. Popoldne kopanje in večerja v Bolu, kjer bo že čakal naš Magellan.


Ponedeljek, 14.9. – 3. DAN

Med zajtrkom plovba proti Hvaru. Kolesarjenje od Starega Grada, ki je najstarejša naselbina otoka, do Svetega Nikole, ki je najvišja točka Hvara. Med njima ne 628 m višinske razlike. Nadaljevanje preko vasic Velo in Malo Grablje do Napoleonove trdnjeve nad mestom Hvar. Od tam se čez verigo Paklenih otokov vidi Vis, naš naslednji cilj. 30-50 km/ 700-1000 vm. Spust na rivo, večerja in prenočitev v zalivu.


Torek, 15.9. – 4. DAN

Zajtrk med plovbo na otok Vis. Po pristanku kolesarjenje do opuščenih podmorniških bunkerjev nekdanje vojne mornarice in atraktiven spust v Komižo. Po predahu nadaljevanje ture do slikovite uvale Stiniva, kjer visoki klifi skrivajo njeno prelepo plažo. Za zaključni spust v Vis pa starodavna Napoleonova Staza. 40-50 km / 700-900 vm. Kopanje, večerja in druženje in spanje.


Sreda, 16.9. – 5. DAN

Med zajtrkom vrnitev na Hvar, tokrat južni del otoka. Od hvarske rivijere do Milne se ob obali vije ozka sprehajalna pot, ki je prevozna tudi s kolesi. Naprej do Velike Nedelje vodi “bela cesta”, v Zavalo pa asfalt. Vzpon v starodavni Humac je spet makadamski, spust v Jelso pa je kombinacija vsega, kar ponujajo otoki. Zadnjih 10 kilometrov do Starega Grada bo popolnoma ravnih, tam čaka ladja in večerja. 50-60 km / 800-1000vm.


Četrtek, 17.9. – 6. DAN

Zajtrk med plovbo na Brač in izkrcanje v Bolu. Nad zaselkom Murvica se začne množica serpentin, ki se končajo v borovih gozdovih pod Vidovo Goro. Od tam pravljične steze vodijo na drugo stran otoka, v Postiro. 40-50 km / 900-1000 vm. Večerja in spanje.


Petek, 18.9. – 7. DAN

Zadnji kolesarski dan se začne z zajtrkom in plovbo do Omiša. Po izkrcanju na celini bosta na voljo dve turi. Lažja ob reki Cetini in zahtevnejša nad kanjon Lisičine. Dolžina in višinci so tokrat za obe skupini… rezultat pogajanj 😉 Večerja in večerna plovba proti Trogirju.


Sobota, 19.9. – 8. DAN

Zajtrk in slovo od ladje Magellan. Bi kdo še kratko vožnjo za slovo? Zakaj pa ne? Peti otok, Čiovo, je takoj na drugi strani mostu, na njem pa nekaj zelo lepih trejlov.


Še nekaj o turah:

Vse ture bomo prilagodili udeležencem ter njihovemu znanju in sposobnostim. Vsi trije vodniki dobro poznamo otoke, po katerih bomo vodili in lahko turo spremenimo tudi med njenim potekom. Na vseh turah bomo lahko med kolesarjenjem dotočili vodo in kupili prigrizke. Če si bo kdo zaželel dan (ali več) počitka, bo seveda lahko ostal na ladji in z njo priplul na cilj. Vmesni skoki na ladjo niso mogoči. Tako za lažjo, kot močnejšo skupino pričakujemo solidno fizično kondicijo in primerno obvaldanje kolesa. Če niste prepričani, ali so ture primerne za vas, pokličite Živo na 070 560 864, Mateja na 041 413 323 ali pišite na mail matejmah@gmail.com. Prav tako vam odgovoriva na katerokoli vprašanje glede Dalmacije s kolesom in ladjo. Vse fotografije so naše lastne in posnete med našimi kolesarjenji po opisanih otokih.

Potrebujete:

Gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami, čelado, kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, popotno hrano, vsaj eno rezervno zračnico in primerna kolesarska oblačila. Dobra volja je obvezna! Vsak udeleženec mora imeti sklenjeno dodatno turistično zavarovanje ali potrjeno planinsko izkaznico. S plačano članarino PZS smo namreč zavarovani tudi pri kolesarjenju ob morju. Preverite veljavnost osebnega dokumenta! Če vam manjka kakšen del opreme, nam sporočite. Z našimi partnerji vam lahko pomagamo pri izposoji ali ugodnem nakupu nove opreme.

Stroški:

Dalmacijo s kolesi in z ladjo pripravljamo v sodelovanju s turistično agencijo Promotiv Travel Outdoor. Cena za 7 ladijskih polpenzionov (nočitev, zajtrk in večerja), ter 7 vodenih kolesarskih tur znaša 695 evrov. Zadnji dan za prijavo je 15. avgust 2020. Ob premajhnem številu udeležencev si agencija Promotiv Travel Outdoor pridržuje pravico do odpovedi programa. O tem boste obveščeni najkasnjeje v ponedeljek, 17. avgusta 2020.

Cena 695 evrov vsebuje:

 • 7 polpenzionov v dvoposteljnih kabinah z lastno kopalnico
 • 7 vodenih kolesarskih tur
 • 3 licencirane kolesarske vodnike
 • turističnega spremljevalca
 • organizacijo potovanja
 • zavarovanje lastnine in odgovornosti
 • posteljnino, brisače in zaključno čiščenje

Cena ne zajema:

 • prevoza do Trogirja in nazaj (lahko se dogovorimo za kombi prevoz)
 • najema koles in kolesarske opreme
 • dodatnih obrokov in pijače
 • turistične takse (10 eur)
 • neomejene uporabe ustekleničene vode (10 eur)

Prijava in vplačila:

Prijeve in dodatne informacije na telefonski številki 041 413 323, ali mail naslovu matejmah@gmail.com.

Prijava je potrjena po vplačilu akontacije 200 evrov, ki mora biti nakazana do 15. avgusta 2020 na transakcijski račun:

Mah

Matej Hartman

Podlubnik 1c, Škofja Loka

Transakcijski račun pri Gorenjski banki: SI56 07000 0000 323 585

BIC/SWIFT: GORESI2X; namen: mtb Dalmacija; sklic: 00 009


DALMATINSKI OTOKI V SLIKAH: